Δυο – τρία ζητήματα που η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα επιλυθούν το αργότερο έως το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου αφήνει ανοιχτά πίσω της η τρόικα. Σύμφωνα με κορυφαία κυβερνητική πηγή, τις τελευταίες ώρες της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς έκλεισαν πάρα πολλά μικρά θέματα, αρκετά μεγάλα και παρέμειναν χωρίς συμφωνία κάποια θέματα, ανάμεσά τους και εκκρεμότητες στα εργασιακά, τα οποία έχουν περιθώριο να οριστικοποιηθούν με συμφωνία το επόμενο διάστημα μέσω τηλεδιασκέψεων και ανταλλαγών e-mails.

Πάντως προτού οι θεσμοί φύγουν από την Αθήνα το οικονομικό επιτελείο, αμέσως μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί κοινωνικό μέρισμα από την υπεραπόδοση των στόχων. Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης δήλωσε χθες (Real) ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από τους δανειστές να συμφωνήσουν σε έκτακτη οικονομική ενίσχυση χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, επιβεβαιώνοντας ότι στο Μαξίμου υπάρχει η σκέψη για κινήσεις που θα ενισχύσουν τους οικονομικά ασθενέστερους. Να σημειωθεί ότι προσπάθειες να δοθεί ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους είχαν γίνει και το περασμένο καλοκαίρι πριν από τη ΔΕΘ, οι θεσμοί όμως είχαν παγώσει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης. Τότε το πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρούσε ότι θα έπρεπε να βρεθεί ένα αντιστάθμισμα για το ΕΚΑΣ όσων δικαιούχων το έχασαν, αλλά αυτό να είναι οικονομικό και όχι σε είδος, π.χ. εκπτώσεις στα φάρμακα.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μιλήσει για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και για τις κοινωνικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αύριο το μεσημέρι. Η σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κατά την οποία σημειωτέον θα πάρουν τον λόγο και οι βουλευτές, συμπίπτει με την κατάθεση του προϋπολογισμού και γίνεται εν όψει της κατάθεσης στη Βουλή του πρώτου πακέτου προαπαιτουμένων για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Είναι λογικό ο Πρωθυπουργός να επιδιώξει να εξηγήσει στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα σε ποιο σημείο έφθασε η διαπραγμάτευση και τι ακριβώς διακυβεύεται με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης στο προγραμματισμένο Eurogroup του Δεκεμβρίου. Επομένως, να τους ζητήσει ακόμη μία φορά να βάλουν πλάτη ώστε η κυβέρνηση να καταφέρει να εξασφαλίσει λύση για το χρέος, η οποία θα βάλει τη χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και θα ανοίξει τον δρόμο για έξοδό της στις αγορές χρήματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το επόμενο διάστημα ο Πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να κινηθεί και σε πολιτικό επίπεδο επικοινωνώντας με ευρωπαίους ηγέτες για το ζήτημα του χρέους, ζητώντας να τηρηθεί η συμφωνία χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις.

Για τον Αλέξη Τσίπρα, η εξειδίκευση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος είναι μείζων προτεραιότητα όπως και η συγκεκριμενοποίηση των μεσομακροπρόθεσμων μέτρων, ώστε ταυτόχρονα να αρχίσει η συζήτηση και για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε πάντως χθες ότι το ΔΝΤ πρέπει να πάψει να πατάει σε δύο βάρκες και να διασαφηνίσει τον ρόλο του. Πρόσθεσε μάλιστα ότι υπάρχει η πιθανότητα παράλληλης συμφωνίας: «Αν το ΔΝΤ αποφασίσει ότι θέλει να είναι στο πρόγραμμα με όρους οι οποίοι δεν είναι ακραίοι, με όρους με τους οποίους εμείς θα έχουμε τη δυνατότητα να συμφωνήσουμε».

ΤΣΙΠΡΑΣ – ΕΡΝΤΟΓΑΝ. Στο μεταξύ σημαντικές είναι οι εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό και φαίνεται πως η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει σε αυτές με κεντρικό ρόλο. Το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαίωσε χθες πως στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Παρασκευής οι Τσίπρας και Ερντογάν, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον πρόεδρο της Τουρκίας διμερή συνάντηση για το θέμα των εγγυήσεων. Και μάλιστα πριν από την πολυμερή διάσκεψη που θα γίνει για το Κυπριακό. Το θέμα συζητήθηκε και στο τηλεφώνημα που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Νίκο Αναστασιάδη το βράδυ της Κυριακής, κατά τη διάρκεια του οποίου τονίστηκε ότι η πολυμερής συνάντηση θα πρέπει να ακολουθήσει τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η διμερής δεν έχει κλείσει ως προς τον χρόνο πραγματοποίησής της, σημειώνουν ωστόσο ότι δεν θα αργήσει και πολύ καθώς οι εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό τρέχουν. Τσίπρας και Αναστασιάδης είχαν συναντηθεί για περίπου δυόμισι ώρες στο Μαξίμου την προηγούμενη Τετάρτη, λίγο μετά την αναχώρηση του Μπαράκ Ομπάμα. Αργότερα στις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός επανέλαβε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η ελληνική πλευρά είναι αντίθετη στο θέμα των εγγυήσεων, κάτι που φαίνεται πως προκαλεί την έντονη ενόχληση της Αγκυρας.