Αναχωρούν αύριο από την Αθήνα οι Ντέλια Βελκουλέσκου, Ντέκλαν Κοστέλο, Νικόλα Τζιαμαρόλι και Φραντσέσκο Ντρούντι, αλλά οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης συνεχίζονται, καθώς τα θέματα-αγκάθια παραμένουν ανοιχτά όπως και η διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους.
Ιδιαίτερα βασανιστική δείχνει η παράλληλη –στην ουσία –διαπραγμάτευση μεταξύ των θεσμών για την επιστροφή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Οι απαιτήσεις του Ταμείου για να καλυφθεί η μη αποφασιστική, όπως προεξοφλείται, ευρωπαϊκή παρέμβαση για το χρέος μεταφράζονται σε νέα μέτρα. Ορισμένα από αυτά θα κληθεί η κυβέρνηση να τα συμφωνήσει τώρα και άλλα αργότερα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ επιμένει στις απόψεις του για μείωση του αφορολόγητου ορίου και των συντάξεων, αλλά τοποθετεί τις απαιτήσεις αυτές από το 2018.

ΔΝΤ και Ευρώπη συμφωνούν ότι το 2018 το δημοσιονομικό κενό θα φτάσει τα 0,4% του ΑΕΠ, ήτοι περίπου 800 εκατ. ευρώ και αυτό απαιτεί μέτρα.

Σε μεγάλο βαθμό το κενό προκαλείται από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, που θα καθιερωθεί το 2017. Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης προσπάθησαν να πείσουν κατά τη διαπραγμάτευση ότι το κενό μπορεί να καλυφθεί με στοχευμένες δράσεις και επιδόματα. Οπως είναι γνωστό, κάποια κοινωνικά επιδόματα πρόκειται να καταργηθούν αφού θα υποκατασταθούν από το ΚΕΑ. Ωστόσο, οι θεσμοί δεν έχουν πεισθεί ότι αυτά θα είναι αρκετά για να καλυφθεί το σύνολο του κενού.

Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ 3,5%. Σχετική είναι και η συζήτηση που έχει αρχίσει για το πρωτογενές πλεόνασμα και συγκεκριμένα αν και πότε θα μειωθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ, που προβλέπεται για το 2018 και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Η συζήτηση, όπως έχει πει και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, αφορά τη διάρκεια που θα έχει ο μεσοπρόθεσμος ορίζοντας, δηλαδή αν θα είναι τριάμισι ή επτά χρόνια, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.
Ενδεχόμενη μείωση του στόχου θα χρειαστεί να αντισταθμιστεί από μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους. Εφόσον όμως η ελάφρυνση δεν είναι αρκετή –όπως διαφαίνεται –το ΔΝΤ θα πιέσει και για νέα μέτρα, κυρίως στους δύο τομείς που προαναφέρθηκαν, Ασφαλιστικό και αφορολόγητο.
Το μεγαλύτερο αγκάθι εξακολουθεί να είναι πάντως τα εργασιακά, καθώς οι θεσμοί –πρωτοστατούντος του ΔΝΤ –πιέζουν τόσο για την αύξηση του ορίου των απολύσεων από 5% σε 10% όσο και για την κατάργηση της προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων (βλ. και ρεπορτάζ σελ. 14).
Σε πρόβλημα έχει αναδειχθεί και ο τομέας της παιδείας. Οι θεσμοί επιμένουν στην αντίθεσή τους για τη διάταξη που προβλέπει ότι οι απολύσεις στα ιδιωτικά σχολεία θα εξετάζονται από Υπηρεσιακά Συμβούλια για να διαπιστωθεί αν είναι καταχρηστικές ή όχι.

Οι δανειστές και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συμφώνησαν πάντως χθες ως προς τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2017 και έτσι η κυβέρνηση καταθέτει σήμερα τον προϋπολογισμό με πρωτογενές πλεόνασμα οριακά υψηλότερο από 1,8% του ΑΕΠ, έναντι στόχου του Μνημονίου για 1,75%. Μάλιστα, όπως ανέφερε αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου, θα περιέχει και την ενίσχυση κατά 300 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού της υγείας, της παιδείας και της πρόνοιας, όπως είχε σχεδιαστεί αρχικώς.

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟ EUROGROUP. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν εξ αποστάσεως τις επόμενες ημέρες, καθώς ο στόχος παραμένει για συμφωνία έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, παρότι το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρξει κάποια συνέχεια. Στο Eurogroup θα παρουσιαστούν και οι προτάσεις που αφορούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος (βλ. ρεπορτάζ σελ. 13). Ανάλογα με το αν θα επιστρέψει ή όχι το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η κυβέρνηση ενδεχομένως θα χρειαστεί να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με το Ταμείο για να υπογράψει χωριστό Μνημόνιο μαζί του (το οποίο, βεβαίως, θα κινείται στο ίδιο πλαίσιο με αυτό της Ευρώπης).

Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση έχει στα χέρια της το σχέδιο του επικαιροποιημένου Μνημονίου με την Ευρώπη, τα οποίο παρουσιάζει αρκετά κενά στα σημεία όπου δεν υπάρχει συμφωνία και κυρίως στα εργασιακά.