Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε εξέφρασε την Πέμπτη τη βεβαιότητά του για το χτίσιμο σχέσης εμπιστοσύνης με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη συνάντηση που είχε μαζί του στη Νέα Υόρκη.

Η ανεπίσημη επαφή των δύο ανδρών, που επιβεβαιώθηκε τελευταία στιγμή εν μέσω των εντατικών εργασιών μετάβασης της κυβέρνησης, έγινε στη Νέα Υόρκη με σκοπό ο νέος πρόεδρος να καθησυχάσει τους ασιάτες συμμάχους της Αμερικής για τις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ, και ιδιαίτερα την Ιαπωνία, η οποία αποτελεί ουσιαστικό τμήμα της διπλωματίας και ασφάλειας της χώρας.

Είναι η πρώτη φορά μετά την εκλογή του την περασμένη εβδομάδα που ο Τραμπ συναντάται με ξένο ηγέτη.

«Σε θερμή ατμόσφαιρα»

Ο Αμπε είδε τον Τραμπ στο γραφείο του στον ουρανοξύστη Trump Tower στο Μανχάταν, και το τετ α τετ των δυο ανδρών κράτησε 90 λεπτά.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο ιάπωνας πρωθυπουργός είπε ότι μίλησαν για διάφορα θέματα, αλλά δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες λόγω του άτυπου χαρακτήρα των συνομιλιών.

Η συζήτηση των δύο ηγετών ήταν «ειλικρινής», είπε ο Αμπε, και έγινε «σε θερμή ατμόσφαιρα».

Στις προεκλογικές του δηλώσεις, ο Τραμπ είχε πει ότι θα πιέσει τους συμμάχους των ΗΠΑ να πληρώσουν παραπάνω για την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στις χώρες τους, είχε προτείνει για την Ιαπωνία να αποκτήσει τα δικά της πυρηνικά όπλα και είχε εκφράσει την αντίθεσή του στη Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης των χωρών του Ειρηνικού (TPP).