Μπροστά στον ορατό κίνδυνο της κατάρρευσης βρίσκεται η Ευρώπη, προειδοποίησε ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς την Πέμπτη από τη γερμανική πρωτεύουσα τονίζοντας ότι τα ευρωπαϊκά σχέδια πρέπει να οργανωθούν σε νέα βάση, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να δείχνουν ισχυρές.

Σε οικονομικό φόρουμ, το οποίο οργανώνει η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ο γάλλος πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη για τη Γαλλία να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Αναφέρθηκε ωστόσο και στον ρόλο της Γερμανίας και την ανάγκη από τη δικής της πλευρά να κάνει προσπάθειες στον τομέα των επενδύσεων.

Ο Βαλς βρίσκεται την Πέμπτη στο Βερολίνο, όπου αύριο μεταβαίνει και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ για μία άτυπη Σύνοδο (Γαλλίας, Γερμανίας, ΗΠΑ, Ισπανίας, Ιταλίας, Βρετανίας), η οποία οργανώθηκε επί τη ευκαιρία της τελευταίας επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην Ευρώπη με την ιδιότητα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Για τη Μαρίν Λεπέν

Μία νίκη της ηγέτιδας της γαλλικής Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου – Μαΐου 2017 είναι πιθανή, δήλωσε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στη Μ. Λεπέν την πρωτιά στον α’ γύρο ανεξαρτήτως αντιπάλων, με ποσοστά άνω του 30%.

Ωστόσο, σε σχεδόν όλες τις δημοσκοπήσεις, η ακροδεξιά πολιτικός ηττάται στον β’ γύρο, οποιονδήποτε αντίπαλο και αν βρει απέναντί της.

Η επικράτηση του Brexit στη Μεγάλη Βρετανία και του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ έχει δώσει νέο «αέρα» στην πρόεδρο του Εθνικού Μετώπου, η οποία δηλώνει ότι θα κερδίσει την προεδρία ως τμήμα μιας παγκόσμιας «εξέγερσης» ενάντια στην παγκοσμιοποίηση.