Τα (θεωρητικά) εύκολα ματς τελείωσαν για την Εθνική Ελλάδας που έβγαλε δίχως βαθμολογικές απώλειες τα τρία πρώτα παιχνίδια των προκριματικών για το Μουντιάλ της Ρωσίας: νίκη στην Πορτογαλία επί του Γιβραλτάρ με 4-1, νίκη στο Γεώργιος Καραϊσκάκης επί της Κύπρου με 2-0, νίκη και στο Ταλίν επί της Εσθονίας με 1-0. Η νεοσύστατη ομάδα του γερμανού ομοσπονδιακού τεχνικού Μίχαελ Σκίμπε απέφυγε τις κακοτοπιές και τις περιπέτειες δείχνοντας ότι σιγά σιγά επιστρέφει στην κανονικότητα. Τα δύσκολα όμως τώρα αρχίζουν για τη Γαλανόλευκη που μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο θα δώσει τρεις διαδοχικούς τελικούς απέναντι στους βασικούς διεκδικητές της πρώτης θέσης, η οποία οδηγεί απευθείας στο Παγκόσμιο Κύπελλο και της δεύτερης, που (υπό προϋποθέσεις) στέλνει στα μπαράζ. Αρχίζοντας από αύριο (21.45), η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη στο Καραϊσκάκης, το Βέλγιο στις Βρυξέλλες στις 25 Μαρτίου 2017 και ξανά τους Βόσνιους στη Ζένιτσα στις 9 Ιουνίου 2017. Από την έκβαση αυτών των αγώνων θα κριθεί εν πολλοίς η συμμετοχή της Εθνικής ποδοσφαίρου στο τρίτο σερί Μουντιάλ μετά την επιτυχημένη παρουσία στη διοργάνωση του 2010 στη Νότια Αφρική και του 2014 στη Βραζιλία.

Αν μη τι άλλο, το ηθικό στις τάξεις της Γαλανόλευκης είναι υψηλότατο καθώς η «παλιά φρουρά» (Τοροσίδης, Παπασταθόπουλος, Καρνέζης, Μανιάτης, Τζαβέλλας, Μήτρογλου, Σάμαρης, Τζιόλης) θέλει να σβήσει την ανορθογραφία του ντροπιαστικού αποκλεισμού από το Euro της Γαλλίας και να ξαναζήσει το όνειρο, ενώ η next generation της Εθνικής διψά για την παρθενική συμμετοχή της στο σπουδαιότερο διεθνές ποδοσφαιρικό ραντεβού της τετραετίας. Φορτούνης, Μάνταλος, Καρέλης, Σταφυλίδης, Βέλλιος, Γιαννιώτας, Οικονόμου, Κουτρουμπής και Σιώπης, ακόμη και ο παλαιότερος των νεοσύλλεκτων (άλλα και πιο άτυχος λόγω πάμπολλων τραυματισμών) Κυριάκος Παπαδόπουλος απαρτίζουν τη γενιά του ’92 και του ’93 που ζει και αναπνέει για το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Προφανώς όμως δεν αρκεί μόνο αυτό, καθώς άπαντες πρέπει να αποδείξουν μέσα στο γήπεδο όχι μόνο ότι θέλουν αλλά και ότι μπορούν. Και το αυριανό ματς με την ποιοτική ομάδα του Μεχμέτ Μπαζντάρεβιτς που διαθέτει παίκτες παγκόσμιας κλάσης όπως είναι οι Εντιν Ντζέκο (Ρόμα), Μίραλεμ Πιάνιτς (Γιουβέντους), Σέναντ Λούλιτς (Λάτσιο), Βεντάντ Ιμπίσεβιτς (Χέρτα), Σπάχιτς (Αμβούργο), Μπέγκοβιτς (Τσέλσι), αποτελεί την πρώτη μεγάλη δοκιμασία της Εθνικής του Σκίμπε για να αποδείξει ότι αξίζει μια θέση στα γήπεδα της Ρωσίας.

«Το ματς με τη Βοσνία είναι κομβικό. Είναι θέμα ζωής ή θανάτου και πρέπει να νικήσουμε» παραδέχθηκε ο Σταφυλίδης και ο Καρέλης πρόσθεσε: «Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι, πειθαρχημένοι και συγκροτημένοι. Να δουλέψουμε όλοι μαζί μέσα στο γήπεδο για να έχουμε σωστή λειτουργία. Είναι βασικό στοιχείο να μη δεχθούμε γκολ», ενώ ο Βέλλιος τόνισε ότι «η ομάδα είναι αποφασισμένη. Υπάρχει πίστη και θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να πάρουμε τους τρεις βαθμούς».