Το τελευταίο σούτ του Γιώργου Πρίντεζη στην Πόλη (αυτή τη φορά για τρίποντο) δεν είχε την ευτυχή κατάληξη του 2012 καθώς ο Αλεξ Τάιους πρόλαβε να τον κόψει.

Ετσι ο Ολυμπιακός “πνίγηκε” στα ρηχά του Βοσπόρου επιτρέποντας στην Γαλατάσαραϊ να κάνει σεφτέ στις νίκες στην Ευρωλίγκα (89-87) μετά από πέντε συνεχόμενες ήττες.

Οι Πειραιώτες παίζοντας σκάρτα 10-12 λεπτά μπάσκετ έφτασαν στο σούτ ένα παιχνίδι κόντρα σε μια ομάδα σαφώς χαμηλότερης ποιότητας, όμως με περισσότερο πάθος και συγκέντρωση από αυτούς.

Διότι πλέον με ένα δεκάλεπτο σοβαρού μπάσκετ δεν νικάει κανείς ούτε στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Για μια ακόμα φορά οι πρωταθλητές Ελλάδος εκτέθηκαν από την άμυνά τους, η οποία είχε ως συνέπεια την αποδιοργάνωση της επίθεσης.

Μόνο στο πρώτο επτάλεπτο του αγώνα ο Ολυμπιακός ήταν 100% συγκεντρωμένος με τον Μάντζαρη να εκτελεί από την περιφέρεια και έτσι το 20-6 (7’) υπέρ της ελληνικής ομάδας είχε έρθει απόλυτα φυσιολογικά.

Ομως παίζοντας σταθερά με…παίκτη λιγότερο κάτω απο τη ρακέτα (είναι ενδιαφέρον να δούμε μέχρι πότε θα περιμένουν στο λιμάνι τον Πάτρικ Γιάνγκ που παίζει σε εντελώς άλλο – χαμηλότερο – επίπεδο από τους υπόλοιπους και είναι εκτός κλίματος) και τον Εργκίν Αταμάν να ανακατεύει την τράπουλα και το ροτέισον στον πάγκο της τουρκικής ομάδας, ήρθαν τα πάνω κάτω.

Οι γηπεδούχοι απάντησαν με ένα εμφατικό σερί 27-2 στα επόμενα οκτώ λεπτά (33-22 στο 15’) και δεν ξαναέχασαν το προβάδισμα μέχρι το φινάλε γνωρίζοντας την αποθέωση από τους φίλους τους στο Αμπντί Ιπεκτσί.

Μαρκάροντας στην περιφέρεια με τα…μάτια (13/22 τρίποντα η Γαλατά με τον εκπληκτικό Ντίμπλερ να έχει 5/5 !) και “γυμνός” σε πολλές φάσεις κάτω από τα καλάθια, παρά την εκπληκτική εμφάνιση του Μπίρτς, ο Ολυμπιακός ήταν φανερό ότι είχε τύχη να πάρει το ματς μόνο με μεγάλα σουτ ή από λάθος των Τούρκων.

Σπανούλης (στο 85-84 προς το φινάλε) και Λοτζέσκι (τετράποντο ατο 70-65) έβγαλαν κάποια μεγάλα σούτ, αλλά η άμυνα πρόδιδε κάθε σχέδιο του Γιάννη Σφαιρόπουλου που δεν μπόρεσε (έχοντας εντελώς εκτός ρυθμού και πάλι τον Χάκετ) να βρει αντίδοτο στα τουρκικά “πολυβόλα” (Ντίμπλερ, Ντέντμον και Ντέι) αλλά και στο εξαιρετικό παιχνίδι του Σινάν Γκιουλέρ (12 ασίστ και 7π.) τον οποίο ο τεχνικός της Γαλατά τον έχει μετατρέψει σε εξαιρετικό δημιουργό.

Οποτε μείωνε ο Ολυμπιακός (με ηγέτη τον εκπληκτικό Βαγγέλη Μάντζαρη και συμπαραστάτη τον Μπίρτς) δεχόταν στη συνέχεια τρίποντο με αποκορύφωμα τα 3/3 που “έφαγε¨ όταν έφτασε να μειώσει σε 40-37 στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου και βρέθηκε αμέσως στο -12 (49-37 στο 22’).

Ο Λοτζέσκι έχοντας “ξυπνήσει” επιθετικά στο δεύτερο ημίχρονο πετυχαίνοντας μόλις στο 29’ το πρώτο του καλάθι βοήθησε για να πλησιάσει η ομάδα του αλλά και εκεί η άμυνα πρόδωσε τους Ερυθρόλευκους που μπαίνουν από νωρίς σε βαθμολογικούς μπελάδες. Καθώς ήρθε μια ήττα εκτός προγράμματος που μπορεί να “στοιχίσει” ακριβά στην τελική σούμα για τους πειραιώτες.

Λίγο μάλιστα πριν μπουν στην πιο δύσκολη διαβολοβδομάδα (υποδέχονται την Τετάρτη την Μπαρτσελόνα και την Παρασκευή παίζουν στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό !).

«Ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι, ξεκινήσαμε καλά, με συγκέντρωση και παίξαμε πολύ καλή άμυνα και πήραμε νωρίς προβάδισμα. Μετά από αυτό, χάσαμε τη συγκέντρωση μας και τίποτα δεν λειτούργησε σωστά και αμυντικά, αλλά και επιθετικά. Δώσαμε πάρα πολλούς εύκολους πόντους στο πρώτο ημίχρονο.

Στο δεύτερο ημίχρονο δεν αρχίσαμε καλά, αλλά σιγά-σιγά πήγαμε το ματς εκεί που θέλαμε, επιστρέψαμε και είχαμε τις ευκαιρίες μας να κερδίσουμε. Το ματς κρίθηκε στο τέλος σε κάποιες λεπτομέρειες. Ένα παράδειγμα, ήταν ένα εύκολο λέι απ και κρίσιμο που πέτυχαν με τον Μίτσοφ την ίδια ώρα που εμείς αστοχήσαμε σε κάποια ελεύθερα τρίποντα και κάποιες βολές. Τέτοιες λεπτομέρειες έκριναν το ματς. Συγχαρητήρια στη Γαλατά, συνεχίζουμε» τόνισε ο τεχνικός του Ολυμπιακού Γιάννης Σφαιρόπουλος.

Τα δεκάλεπτα: 14-20, 38-34, 63-57, 89-87

Γαλατασαράι (Αταμάν): Σμιθ 2, Μίτσοβ 5 (1), Τάιους 10, Τόμπσον 6, Σιλμπ, Πλάις 2, Ντέι 16 (2), Γκιουλέρ 7 (12 ασιστ, 1τρ.), Ντίμπλερ 17 (5/5 τρ.), Ντέντμον 22 (4/8 τρ.), Κοκσάλ 2.

Ολυμπιακός (18/40διπ.,12/26τρ.,15/21β.,28-12ριμπ.,17 ασιστ, 2 κλεψ.,3 κοψ., 13 λαθ.): Γκριν 2, Μπιρτς 16 (6/11 διπ., 6-5 ριμπ.), Γιανγκ, Παπαπέτρου, Σπανούλης 14 (3τρ., 8 ασ.), Αγραβάνης, Μιλουτίνοφ 2, Πρίντεζης 17 (6/12 διπ., 5-2 ριμπ.), Παπανικολάου 2, Μάντζαρης 19 (1/2 διπ., 5/8 τρ.,2/2 β., 6-1 ριμπ., 2 ασιστ), Χάκετ, Λοτζέσκι 15 (3/4 τρ.).