Τα πάνω κάτω στην αγορά των καπνικών προϊόντων φέρνει από την 1η Ιανουαρίου 2017 η νέα αύξηση φορολογίας.

Καλλιεργητές, μεταποιητές και λιανέμποροι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας από την κυβέρνηση να καταργήσει ή έστω να αναστείλει την εφαρμογή του νέου ΕΦΚ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το πλήγμα για τον κλάδο θα έχει μη αναστρέψιμες συνέπειες, οδηγώντας στον δρόμο περισσότερες από 60.000 οικογένειες που απασχολούνται στην καπνική αλυσίδα.
Με οκτώ απανωτές αυξήσεις σε έμμεσους φόρους και ΦΠΑ τα τελευταία 7 χρόνια και με τη φορολογία να έχει φτάσει στο ποσοστό – ρεκόρ του 84% της μέσης λιανικής τιμής, τα καπνικά αποτελούν τα προϊόντα που υπόκεινται στη μεγαλύτερη φορολόγηση στη χώρα. Μάλιστα, με τη νέα αύξηση που θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2017 η χώρα θα αποκτήσει και την πρωτοκαθεδρία ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αφού η φορολογία θα φτάσει στο 90%.
Στην κοινή συνέντευξη που πραγματοποίησαν χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μισθωτών Περιπτέρων και η Πανελλήνια Διεπαγγελματική Οργάνωση Ακατέργαστου Καπνού, επεσήμαναν ότι η μέχρι σήμερα εμπειρία από τις αυξήσεις των φόρων στα καπνικά κάθε άλλο παρά αύξηση των δημοσίων εσόδων έφερε.
«Για κάθε ένα ευρώ που θα πληρώνει ένας καταναλωτής, τα 90 λεπτά θα πηγαίνουν στο κράτος (ΕΦΚ και ΦΠΑ) και μόλις 10 λεπτά σ’ όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, καλλιεργητές, μεταποιητές, βιομηχανίες, διανομείς, λιανεμπόρους» ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεόδωρος Μάλλιος. Επιπλέον, εξαιτίας της υπέρογκης φορολόγησης τα περιθώρια κέρδους των επαγγελματιών έχουν μειωθεί δραματικά και ήδη 12.000 σημεία πώλησης στον κλάδο της μικρής λιανικής έχουν κλείσει.

Η νέα αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα τσιγάρα από το 2017, που εκτιμάται ότι θα είναι στα 50 λεπτά περίπου το πακέτο, θα δώσει περαιτέρω κίνητρο για την αύξηση των λαθραίων τσιγάρων, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 24% των καπνικών που καταναλώνονται σήμερα, όταν το 2009 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 3%.