Στο περιθώριο των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ οι Αμερικανοί αποφάσισαν την Τρίτη και για σειρά άλλων θεμάτων, όπως η νομιμοποίηση της χρήσης μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς και οι ταινίες ενηλίκων στην Καλιφόρνια, η θανατική ποινή στην Οκλαχόμα και ο κατώτατος μισθός.

Μαριχουάνα

Η Καλιφόρνια έγινε η πέμπτη πολιτεία των ΗΠΑ που επιτρέπει την χρήση μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς μετά το Κολοράντο, το Ορεγκον, την Αλάσκα και την πολιτεία της Ουάσιγκτον, όπως και την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα.

Στο τοπικό δημοψήφισμα η πρόταση για τη νομιμοποίηση της χρήσης μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς εγκρίθηκε με 55%.

Μέχρι τώρα η χρήση μαριχουάνας επιτρεπόταν στην Καλιφόρνια, αλλά μόνο για ιατρικούς σκοπούς.

Πλέον οι ενήλικες άνω των 21 ετών μπορούν να έχουν στην κατοχή τους έως και 170 γραμμάρια μαριχουάνας και να καλλιεργούν έως και έξι φυτά.

Η Καλιφόρνια, η Νεβάδα και η Μασαχουσέτη ενέκριναν την πλήρη νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων, όμως η μάχη δεν έχει κριθεί ακόμη στο Μέιν, αν και φαίνεται ότι θα επικρατήσει και εκεί το «ναι», ενώ στην Αριζόνα απορρίφθηκε.

Η Φλόριντα επίσης είναι η πρώτη Πολιτεία στον νότο που υιοθέτησε πρόγραμμα για την ιατρική χρήση μαριχουάνας, που είναι ήδη νόμιμη σε 25 Πολιτείες.

Το ίδιο συνέβη και στη Βόρεια Ντακότα, ενώ αναμένεται να νομιμοποιηθεί και στο Αρκάνσας, αν και ακόμη τα αποτελέσματα δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

Οι νίκες του «ναι» στην Φλόριντα και την Καλιφόρνια αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις ντόμινο και να καταστήσουν «αναπόφευκτη» τη νομιμοποίηση της κάνναβης και σε άλλες Πολιτείες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ελεγχος των όπλων

Η Καλιφόρνια διαθέτει μια από τις πιο περιοριστικές νομοθεσίες στις ΗΠΑ για την οπλοκατοχή και πλέον πρόσθεσε ακόμη ένα εμπόδιο στην αγορά όπλων. Για να αγοράσει κάποιος σφαίρες θα πρέπει πρώτα να ελεγχθεί το ποινικό του μητρώο.

Στη γειτονική πολιτεία της Νεβάδα υιοθετήθηκε πρωτοβουλία που προβλέπει τη διενέργεια ελέγχου στο ποινικό μητρώο όσων επιθυμούν να αγοράσουν όπλο, πρόταση που απορρίφθηκε στο Μέιν.

Στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον υπερψηφίστηκε μέτρο που δίνει στα δικαστήρια τη δυνατότητα να απαγορεύουν σε κάποιον που θεωρούν επικίνδυνο να έχει στην κατοχή του όπλο.

Θανατική ποινή

Τρεις πολιτείες ψήφιζαν για τη θανατική ποινή: Οι ψηφοφόροι στην Οκλαχόμα ψήφισαν υπέρ της ενίσχυσης της θανατικής ποινής, με την εγγραφή της στο σύνταγμα της Πολιτείας, ενώ στη Νεμπράσκα ψήφισαν υπέρ της επαναφοράς της.

Στην Καλιφόρνια οι ψηφοφόροι αποφάσισαν για δύο αντικρουόμενα ζητήματα: το ένα είχε στόχο να απαγορεύσει τη θανατική ποινή, το οποίο απορρίφθηκε με 55,4%, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα.

Το άλλο αφορούσε την επιτάχυνση της διαδικασίας εκτέλεσης της θανατικής ποινής και υιοθετήθηκε. Η Καλιφόρνια μετρά τον μεγαλύτερο αριθμό θανατοποινιτών που αναμένουν την εκτέλεσή τους, με 740 καταδικασμένους.

Κανείς δεν έχει εκτελεστεί στην Πολιτεία αυτή από το 2006, καθώς η δικαιοσύνη εξετάζει τη συνταγματικότητα του τρόπου με τον οποίο γίνονται οι θανατηφόρες ενέσεις στους καταδικασμένους.

Ευθανασία

Το Κολοράντο ψήφισε υπέρ μέτρου που επιτρέπει την ιατρικά υποβοηθούμενη ευθανασία των ασθενών που βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

Η ευθανασία για τους ασθενείς που δεν έχουν παρά μόνο λίγους μήνες ζωή επιτρέπεται ήδη στην Καλιφόρνια, το Ορεγκον, τη Μοντάνα, το Βερμόντ και την Πολιτεία της Ουάσιγκτον.

Κατώτατος μισθός

Το Μέιν, η Αριζόνα, το Κολοράντο και η Πολιτεία της Ουάσιγκτον υιοθέτησαν την αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 12 στα 13,5 δολάρια την ώρα. Οι Πολιτείες της Νέας Υόρκης και της Καλιφόρνια έχουν ήδη υιοθετήσει νομοθεσία για την αύξησή του στα 15 δολάρια ως το 2022.

Σε ομοσπονδιακό επίπεδο ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 7,25 δολάρια.

Ταινίες ενηλίκων

Οι Καλιφορνέζοι ψηφοφόροι απέρριψαν πρόταση που θα καθιστούσε απαραίτητη την χρήση προφυλακτικού στις ταινίες ενηλίκων.

Υπερψήφισαν όμως την απαγόρευση της πλαστικής σακούλας μίας χρήσης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από