Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννης Αλαφούζος παραχώρησε συνέντευξη στο ράδιο «Metropolis 95,5», υπογραμμίζοντας τα εξής:

-Για τη νέα επίθεση και τη φωτιά στο σπίτι του κ. Μπίκα:

«Κατ’ αρχάς επιβεβαιώνεται ότι βιώνουμε μια κατάσταση… κολομβιανή, αν και ίσως να αδικούμε και τη συμπαθή χώρα της Κολομβίας, ότι έχουμε μία μαφία που ελέγχει το ποδόσφαιρο. Οπως έχουμε και μία ομάδα που συστηματικά κερδοσκοπεί εις βάρος των άλλων. Απειλούνται οι διαιτητές, τους, καίνε τα σπίτια, γίνονται αδιανόητα πράγματα. Πείτε μου σας παρακαλώ όταν έχουν κάψει το σπίτι ενός αρχιδιαιτητή, ποιος μετά θα δεχθεί να αναλάβει; Πείτε μου, τι είναι αυτό και τι σημαίνει, τη στιγμή που η καινούρια επιτροπή διαιτησίας ήταν έτοιμη να αποβάλλει κάποιους διαιτητές από τους οποίους έχουμε υποστεί τα πάνδεινα όλα αυτά τα χρόνια όσοι δεν έχουμε σχέση με αυτή τη μαφία.

Θα σας θυμίσω ότι πριν από μερικά χρόνια είχε ανατιναχθεί ο φούρνος του κ. Κωνσταντινέα, μετά είχαμε επιθέσεις σε δημοσιογράφους και σε ανθρώπους που εργάζονται στον ΣΚΑΪ, γενικώς οι καταστάσεις βίας παραμένουν συνεχείς και τα φαινόμενα που συνεχίζονται τώρα είναι επειδή τους έχει στριμώξει η κυβέρνηση για τα καλά. Αυτή είναι μία πραγματικότητα και τολμώ να την παραδεχτώ παρότι γνωρίζετε ότι ο τρόπος που μας αντιμετώπισε εμάς ήταν άδικος.

Αλλά οφείλω να αναγνωρίσω ότι υπάρχει μία σταθερή γραμμή και ότι η κυβέρνηση προσπάθησε και προσπαθεί να ξεβρωμίσει επιτέλους το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Αλλαξε επίσης τους δικαστές σε τακτικούς και αυτή είναι μία σημαντική αλλαγή, διότι εμείς ειδικά έχουμε υποστεί στο πετσί μας τρομερά πράγματα από την προηγούμενη κατάσταση με εξόφθαλμες αδικίες και ανισονομία.

Και το δεύτερο που έκανε ήταν ότι με δικές τις ενέργειες και πρωτοβουλίες συνεργάστηκε με την UEFA, έφερε τη FIFA εδώ και δημιούργησε αυτή μία δική της επιτροπή αναδιοργάνωσης της διαιτησίας. Οφείλω να πω ότι έχει γίνει μεγάλο έργο και ελπίζω επίσης η πολιτεία να καλύψει τον κ. Μπίκα και τους ανθρώπους που είχαν δίπλα τα σπίτια τους και υπέστησαν ζημιές, να τους καλύψει τους ανθρώπους.

Νομίζω ότι οι αντιδράσεις αυτές μοιάζουν με αυτές ενός πληγωμένου θηρίου που ξέρει ότι κινδυνεύει να τελειώσουν οι μέρες του. Η εγκληματική οργάνωση είναι στριμωγμένη ξεκάθαρα.

-Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση από κοινού των ομάδων:

«Οι «μεγάλες» αλλά και πολλές «μεσαίες» ομάδες, εκτός από μία, συνεννοούμαστε. Δεν υπάρχει συμμαχία, με την έννοια της συμμαχίας όπως την εννοούν ορισμένοι, έχουμε διαπιστώσει απλώς ότι υπάρχουν πολλά κοινά προβλήματα και συμφέροντα και πάνω σε αυτό υπάρχει μία συνεννόηση για να αλλάξουν οι όροι. Δεν είναι συνολική και αυτονόητη η συνεννόηση για τους λόγους που ξέρουμε όλοι. Δεν γίνεται ο ένας να θέλει να έχει και τη πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο. Είναι σαφές ότι από τη διοίκηση του Ολυμπιακού ξεκινάει το πρόβλημα.

Ολοι το κατανοούν εκτός από μία ομάδα και κάποιες άλλες περιφερειακές που κάθε φορά μπορεί και να εναλλάσσονται, ανάλογα με τις συνθήκες. Οταν για παράδειγμα μία ομάδα παίρνει κάθε χρόνο 30 εκατ. ευρώ παραπάνω και σε έξι χρόνια έχει 200 εκατ. ευρώ παραπάνω, πέραν όλων των άλλων, δημιουργούνται τεράστιες ανισότητες. Ανεξαρτήτως εάν εμείς ως Παναθηναϊκός έχουμε την ευθύνη για τα λάθη τα δικά μας και απογοητεύσαμε ιδιαίτερα τον κόσμο μας και περνάμε για αυτό μία μεγάλη περιπέτεια. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υφίστανται τα υπόλοιπα…

-Για το ότι ο Παναθηναϊκός είναι επτά βαθμούς πίσω απ’ την κορυφή και ο Ολυμπιακός λέει στους αντιπάλους του «κάνετε επενδύσεις»;

«Εμείς κάναμε εκτεταμένες επενδύσεις φέτος, όπως έκαναν και άλλες ομάδες όπως ο ΠΑΟΚ. Ο Ολυμπιακός μας κέρδισε δίκαια στο Καραϊσκάκη και δεν υπήρχε θέμα διαιτησίας που ήταν πολύ καλή. Και θα έλεγα ότι οι επτά βαθμοί της διαφοράς φέτος δεν είναι θέμα της διαιτησίας αλλά κυρίως των δικών μας λαθών.

Δεν θεωρώ ότι ο Ολυμπιακός έχει καλύτερο ρόστερ από εμάς φέτος, αλλά από δικά μας λάθη δεν είμαστε στη θέση που θέλουμε. Πήγαμε όπως πήγαμε στο Καραϊσκάκη, με τα προβλήματα που είχαμε, έγιναν λάθη στις στημένες φάσεις και δεχτήκαμε δύο γκολ ενώ δεν είχαμε δεχτεί φέτος τέτοια γκολ, δεν είμαστε καλοί και χάσαμε. Ετσι είναι το ποδόσφαιρο, αν και το εύρος του σκορ αδικεί την ομάδα μας. Αλλά πρέπει να παραδεχτώ ότι χάσαμε δίκαια».

-Για το αν στηρίζει τον Στραματσόνι ή αναζητά προπονητή:

«Κοιτάξτε πέρυσι τέτοια εποχή έφυγε ο κ. Αναστασίου που ήταν εξαιρετικός προπονητής. Είχε τελειώσει η σχέση του με τους ποδοσφαιριστές αλλά και με τους φιλάθλους μας. φέραμε ένα ικανό προπονητή με φιλοδοξίες και εμπειρίες από το ιταλικό πρωτάθλημα, κάναμε καλές μεταγραφές, φέραμε τον Μολέδο που είναι από τους καλύτερους αμυντικούς στην Ελλάδα, πήραμε τον Γουακάσο, τον Χουλτ, τον Λεντέσμα, τον Ιμπάρμπο, κρατήσαμε τους παίκτες που θέλαμε και παίξαμε πολύ καλό ποδόσφαιρο στην αρχή της σεζόν. Τον τελευταίο μήνα έχουμε πάθει μία καθίζηση, αλλά δεν θα χαλάσω αυτό που χτίσαμε, δεν θα πάμε να διαλύσουμε αυτό που χτίζουμε. Εχουμε ενισχύσει το ρόστερ μας και έχουμε μπροστά μας πάρα πολλούς αγώνες για να διεκδικήσουμε τους στόχους μας που είναι το πρωτάθλημα και το Κύπελλο, όπως και των υπολοίπων ανταγωνιστών μας».

-Για το αν είναι πρόβλημα να υπάρξει ακόμα και μεγάλη ή οριστική αναβολή του πρωταθλήματος:

«Από το να μας εκβιάζει η μαφία στα γήπεδα, που ακόμα και στον τελικό με τον Αστέρα Τρίπολης έκανε επίδειξη δύναμης, γιατί ναι μεν φέτος χάσαμε δίκαια αλλά δεν πρέπει να τα ξεχνάμε αυτά, προτιμώ να μη υπάρχει ποδόσφαιρο και να ξεκινήσει από το μηδέν. Η μαφία έχει βγάλει πάρα πολλά λεφτά, δεν έχει βάλει λεφτά! Αυτά είναι παραμύθια για παιδιά. Αν τα βάλετε κάτω θα δείτε ότι είναι επιχειρηματικός «κολοσσός» από πλευράς κέρδους.

Οπωσδήποτε θα πάθουμε ζημιά, αλλά από το να έχουμε ένα άρρωστο πρωτάθλημα όπου παίζεται ένα στημένο παιχνίδι στο οποίο ξέρουμε το νικητή, προφανώς καλύτερα να το ξαναφτιάξουμε από την αρχή».

-Αν το έχει κουβεντιάσει με άλλους προέδρους…

«Δεν το έχω κουβεντιάσει γενικώς. Μόνο με έναν άνθρωπο που μίλησα και η αντίληψή μας είναι κοινή. Αλλά οποιονδήποτε παράγοντα κι αν ρωτήσεις «θέλεις ένα στημένο ποδόσφαιρο ή να ξεκινήσουμε μετά από έξι μήνες και να είναι καθαρό» θα διαλέξει το δεύτερο.

Ευθύνες έχει και η δικαιοσύνη που περιμένουμε τόσα χρόνια για να εκδικαστούν οι πολύ σοβαρές υποθέσεις που υπάρχουν σε εκκρεμότητα. Επειδή η πλειοψηφία των δικαστών είναι υψηλού ήθους, ακέραιοι και ανεξάρτητοι, δεν είναι όλοι αλλά οι περισσότεροι και αλίμονό μας εάν χάσουμε και την πίστη μας στη δικαιοσύνη. Υπάρχει και η ηθική πίεση που αισθάνεται πλέον η δικαιοσύνη, διότι φαντάζομαι παρακολουθούν τα γεγονότα: αγοράσαμε πουλήσαμε, ανατινάξαμε, χτυπήσαμε, το μόνο που μένει είναι να υπάρξει χαμένη ανθρώπινη ζωή. Πρέπει να προχωρήσουν τα θέματα και μαθαίνω ότι γίνονται και κάποια κόλπα για να υπάρξουν αναβολές, αλλά στο τέλος της ημέρας εμπιστευόμαστε τους δικαστές».

-Για το Δ.Σ. Λίγκας και το αν είναι σύμφωνος με την επιλογή Γκαγκάτση:

«Κοιτάξτε εάν ο κ. Γκαγκάτσης δουλέψει πάνω σε συγκεκριμένο περιβάλλον και με συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να υπάρξει διαφάνεια, παρά το παρελθόν του θα το δεχτώ. Είναι από τους λίγους έμπειρους σε αυτόν τον τομέα, έχοντας κάνει σοβαρά λάθη ο ίδιος βέβαια στο παρελθόν, αλλά που ξέρει την κατάσταση να την αντιμετωπίσει.

Γενικώς πιστεύω ότι οι άνθρωποι αλλάζουμε και μαθαίνουμε από τα λάθη μας και προτιμώ να υπάρχει ένας παράγοντας με εμπειρία για να αντιμετωπίσουμε τη βρόμικη κατάσταση.

Δεν μπορώ να μιλήσω για τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ, εγώ αναφέρομαι σε μένα, υποθέτω ότι και οι άλλες ομάδες αισθάνονται όπως και εγώ με τις προϋποθέσεις που ανέφερα. Είναι ικανός και ξέρει πως παίζονται τα παιχνίδια, άρα είναι και κατάλληλος για να τα θεραπεύσει».

-Για τις τηλεοπτικες άδειες και την αντιπαράθεσή του με τον κ. Σαββίδη:

«Οπως σας είπα και στην αρχή κάθε ομάδα και κάθε επιχείρηση προασπίζει τα συμφέροντά της. Ο κ. Σαββίδης ήρθε να διεκδικήσει μία άδεια και να γίνει ανταγωνιστής μας. Σε μία, δύο περιπτώσεις αναμεταδώσαμε κάποιες πληροφορίες άλλου σταθμού, αλλά μέχρι εκεί. Δεν υπήρξε καμία πολεμική, αλλά είναι ένας επικίνδυνος ανταγωνιστής που έμπαινε στα δικά μας τα χωράφια και υπήρχε και μία αλληλεγγύη και στα άλλα τα κανάλια που προϋπήρχαν. Ασχέτως εάν άλλαξε μετά το ΣτΕ τα δεδομένα, διότι αυτά τα κανάλια που προϋπήρχαν λειτουργούσαν νόμιμα, οπότε έβλεπαν με άλλο μάτι τους καινούργιους εισβολείς αν μπορούμε να τους πούμε έτσι. Δεν άλλαξε κάτι στις σχέσεις μας, πάντως, ούτε μου έκανε παράπονα ο κ. Σαββίδης».