Η Αυστρία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σχεδιάζει να διοργανώσει επίσημη σύνοδο με τη συμμετοχή κρατών των Βαλκανίων, της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης προκειμένου να συζητηθούν τα μέτρα που θα λάβουν εάν η συμφωνία την οποία έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Ενωση με την Τουρκία για να περιοριστούν οι ροές προσφύγων και παράτυπων μεταναστών προς την Ευρώπη, καταρρεύσει.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει απειλήσει να ακυρώσει τη συμφωνία, η οποία συνήφθη τον Μάρτιο, εάν η ΕΕ δεν καταργήσει τις θεωρήσεις διαβατηρίου για τους Τούρκους που επιθυμούν να ταξιδεύουν στην Ευρώπη. Η σχέση των Βρυξελλών με την Αγκυρα έχει επιδεινωθεί μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και τις εκκαθαρίσεις που το ακολούθησαν από μέρους της κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Είναι εμφανείς μεγάλες ρωγμές σε αυτή τη συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία και πρέπει να προετοιμαστούμε για το τι θα συμβεί εάν αυτή πάψει να εφαρμόζεται», τόνισε ο υπουργός Αμυνας της Αυστρίας Χανς-Πέτερ Ντόσκοτσιλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με ομολόγους του και άλλους αξιωματούχους του τομέα της άμυνας από χώρες της Ευρώπης και των Βαλκανίων—τη λεγόμενη Κεντροευρωπαϊκή Αμυντική Συνεργασία.

Συμμετείχαν δέκα κράτη

Στη συνάντηση των υπουργών και των αξιωματούχων συμμετείχαν 10 κράτη της κεντρικής, ανατολικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης: της πΓΔΜ, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, της Ουγγαρίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας, της Σλοβακίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας και της οικοδέσποινας Αυστρίας. Ολα αυτά τα κράτη αποτελούν μέρος του διαδρόμου μεταξύ της Ελλάδας και της Αυστρίας, στην πορεία της βασικής οδού των μεταναστών προς τη Γερμανία.

Ο Ντόσκοτσιλ δήλωσε ότι θα επιδιώξει να γίνει συνάντηση των υπουργών Αμυνας και Εσωτερικών των χωρών αυτών τις προσεχείς εβδομάδες. Είπε επίσης ότι μπορεί να προσκληθούν υπουργοί των κυβερνήσεων της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, αλλά όχι της Ελλάδας.

Η Αθήνα είχε ανακαλέσει την ελληνίδα πρεσβευτή στη Βιέννη έπειτα από παρόμοια σύνοδο που είχαν συγκαλέσει οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών.

Στην άτυπη σύνοδο της Δευτέρας δεν συμμετείχε ούτε η επίσης άμεσα ενδιαφερόμενη Γερμανία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από