Με δύο «δώρα» θα επιχειρήσει η ευρωζώνη να πείσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Δεκέμβριο να επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως είπε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ: την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης που συνεπάγεται νέες μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων στα εργασιακά, και με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Για το τρίτο «δώρο» όμως που περιμένει το ΔΝΤ, δηλαδή τη συγκεκριμενοποίηση και των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών επέμεινε στη γραμμή του Eurogroup του Μαΐου, ότι δηλαδή «είναι αδύνατον να είμαστε ακριβείς» τώρα και ότι αυτά θα αποφασιστούν στο δεύτερο μισό του 2018, εφόσον κριθεί ότι είναι απαραίτητα.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε χθες ο Ντεϊσελμπλούμ μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ενώ νωρίτερα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε πει κι αυτός κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει συζήτηση για μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Ο Ντεϊσελμπλούμ αναγνώρισε, πάντως, ότι το ΔΝΤ θέλει περισσότερη σαφήνεια στα μέτρα για το χρέος. «Αυτή είναι η συζήτηση που θα κάνουμε τον Δεκέμβριο» είπε. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι ανέφερε ως πεδίο πιθανής διαπραγμάτευσης τη χρονική στιγμή της μείωσης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% του ΑΕΠ.

Στο Μνημόνιο προβλέπεται ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί από την Ελλάδα το 2018 και θα συνεχίσει να υφίσταται μεσοπρόθεσμα, προκειμένου να είναι το χρέος βιώσιμο. Ωστόσο, για το ΔΝΤ ο στόχος δεν είναι ρεαλιστικός, γι’ αυτό και ζητά μείωσή του, με παράλληλη όμως ελάφρυνση του χρέους ώστε να είναι αυτό βιώσιμο. Μια πρόταση με την οποία ταυτίζεται και η ελληνική κυβέρνηση.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ είπε, εξάλλου, χθες ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, πάνω στα οποία έχει γίνει σημαντική πρόοδος, θα έχουν γενικώς θετική επίπτωση στη βιωσιμότητα του χρέους και θα συζητηθούν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Προηγουμένως ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί θα έρθει στην Αθήνα, ενώ οι εκπρόσωποι των θεσμών θα είναι εδώ από την ερχόμενη Δευτέρα. «Είναι προς το συμφέρον όλων να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν» τόνισε ο Ντεϊσελμπλούμ, ενώ ο Μοσκοβισί είπε ότι είναι «επιθυμητό και εφικτό» να έχουμε μια συνολική συμφωνία τον Δεκέμβριο, ώστε να επιστρέψουν η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία το 2017.