Η υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον προηγείται του Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία, κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ όσων σκοπεύουν να ψηφίσουν, σύμφωνα με ημερήσια δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη – το ίδιο ποσοστό που είχε πριν από την ανακοίνωση της Οµοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών (FBI) η οποία αναζωπύρωσε το θέμα με τα μηνύματα του ηλεκτρονικού της ταχυδρομείου ενώ ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη από την 28η Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου, σχεδόν ολότελα μετά από την ενημέρωση του διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ στο Κογκρέσο την περασμένη Παρασκευή ότι η υπηρεσία του θα εξετάσει ηλεκτρονικά μηνύματα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα τα οποία πιθανώς να συνδέονται με την χρήση από την Κλίντον ιδιωτικού διακομιστή αλληλογραφίας.

Ο Κόμεϊ είπε ότι δεν ξέρει αν τα μηνύματα είναι σημαντικά, και δεν έδωσε στη δημοσιότητα άλλα στοιχεία. Η δημόσια ανακοίνωσή του εξόργισε τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία ότι θα επηρεάσει αρνητικά τους ψηφοφόρους λίγες ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές. Ο Τραμπ και οι άλλοι Ρεπουμπλικάνοι χρησιμοποίησαν την είδηση για να εγείρουν ξανά ερωτήματα ως προς την αξιοπιστία της Κλίντον.

Μεγαλύτερη η διαφορά με τους τέσσερις υποψήφιους

Μεταξύ 1.772 ατόμων που είτε έχουν ψηφίσει είτε έχουν προσδιοριστεί ως πιθανοί ψηφοφόροι στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, το 45% είπε ότι υποστηρίζει την Κλίντον, ενώ το 39% ότι υποστηρίζει τον Τραμπ. Την Πέμπτη, την προηγούμενη της ανακοίνωσης του Κόμεϊ, η Κλίντον προηγούνταν του Τραμπ με 43% έναντι 37%, αντίστοιχα.

Σε δημοσκόπηση που περιλάμβανε και τους άλλους δύο υποψήφιους για την προεδρία, η Κλίντον προηγούνταν του Τραμπ κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων. Την Κλίντον υποστήριξε το 45%, ενώ το 37% τον Τραμπ. Τον υποψήφιο του Φιλελεύθερου Κόμματος Γκάρι Τζόνσον υποστήριξε το 5% και το 2% την υποψήφια του Κόμματος των Πρασίνων Τζιλ Στάιν.

Αλλες δημοσκοπήσεις την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι η διαφορά της Κλίντον με τον Τραμπ μειώθηκε. Ο ιστότοπος RealClearPolitics, που δίνει τον μέσο όρο των περισσότερων μεγάλων δημοσκοπήσεων, έδειξε ότι η διαφορά της Κλίντον με τον Τραμπ έπεσε στις 1,7 ποσοστιαίες μονάδες την Τετάρτη από τις 4,6 μονάδες που ήταν την περασμένη Παρασκευή.

Η δημοσκόπηση Reuters/Ipsos διεξήχθη ηλεκτρονικά στα αγγλικά και στις 50 πολιτείες με περιθώριο σφάλματος τριών ποσοστιαίων μονάδων.