Επισήμανση-μήνυμα έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό τομέα και τον αγωγό Turkish Stream, λέγοντας ότι «μόνο αν πάρουμε την έγκριση από τις Βρυξέλλες θα επεκτείνουμε την δεύτερη γραμμή του αγωγού έως την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Η δήλωση του κ. Λαβρόφ έγινε την Τετάρτη το βράδυ στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά κατά τη διάρκεια της τελετής αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του πανεπιστημίου της πόλης.

Η Ρωσία συμφώνησε με την Τουρκία για την έναρξη κατασκευής του αγωγού Turkish Stream, ο οποίος θα συνδέει τις δυο χώρες μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Αρχικά είχε σχεδιαστεί να περνάει από την Ελλάδα και να καταλήγει σε κέντρα διανομής στην κεντρική Ευρώπη με τελικό προορισμό τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αντιδράσει στο σχέδιο επέκτασης εξαιτίας της «μονοπωλιακής πολιτικής που ασκεί η Gazprom» αλλά και των γεωπολιτικών ανατροπών που θα προκαλέσει αφού θα παρακάμψει τα δίκτυα διανομής της Ουκρανίας.

Ο κ. Λαβρόφ ζήτησε για όλους αυτούς τους λόγους τις εγγυήσεις των Βρυξελλών προκειμένου να υλοποιηθεί η επέκταση του αγωγού Turkish Stream, στέλνοντας μήνυμα και στην Ελλάδα να πιέσει προς αυτήν την κατεύθυνση.