«Αν δεν είχα βιώσει αυτά που βίωσα, δεν θα είχα γράψει αυτή τη μουσική. Η μουσική για μένα ποτέ δεν υπήρξε αυτοσκοπός, είναι κάτι το βιωματικό». Η σκέψη του Μίκη Θεοδωράκη διαβάζεται και ανάποδα. Ισως γι’ αυτό η καριέρα του Βλαδίμηρου Γιάνκοβιτς, που έγινε πρόσωπο των ημερών λόγω του δανεισμού του από την ισπανική Βαλένθια στον Αρη, απέχει αρκετά από το να χαρακτηριστεί αριστουργηματική μελωδία. Αν το σκεφτεί κάποιος ψύχραιμα, ο 26χρονος διεθνής φόργουορντ δεν έχει περάσει και λίγα από παιδάκι.

Προσέξτε μια σειρά από σατανικές συμπτώσεις και πώς τον κυνηγάει ο αριθμός 28. Ο αείμνηστος Μπόμπαν τραυματίστηκε στις 28 Απριλίου 1993 σε ένα ματς Πανιωνίου – Παναθηναϊκού στο κλειστό της Αρτάκης στη Νέα Σμύρνη. «Εσβησε» στις 28 Ιουνίου 2006 και εκείνο το απόγευμα ο γιος του, που αρχικά δεν ήθελε, αλλά στο τέλος πείστηκε να πάει στην κηδεία του πατέρα του, σημείωσε 28 πόντους με την παιδική ομάδα του Πανιωνίου. Πόσα να αντέξει μια νεανική ψυχή; Και πόσα βιώματα έχουν προηγηθεί ώς τις 28 Οκτωβρίου 2016, ημέρα κατά την οποία διαπραγματευόταν σοβαρά τη μετακίνησή του και τελικά υπέγραψε με την ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη, ο οποίος τον γνωρίζει καλά από τη σύντομη κοινή θητεία τους στον Παναθηναϊκό;

«Ηταν ένα μεγάλο βάρος το να κουβαλάω το όνομα του πατέρα μου. Δεν μπορούσα να διαχειριστώ αυτή την πίεση. Εκείνες τις άσχημες μέρες σκεφτόμουν: “Γιατί σε μένα; Γιατί όλοι πρέπει να με ξέρουν; Δεν μπορώ να κρυφτώ πουθενά”. Ισορροπούσα μεταξύ σχολείου και εφηβείας» θα εξομολογηθεί στους «Νιου Γιορκ Τάιμς», που είχαν κάνει οδοιπορικό στην Ελλάδα για να καταγράψουν την ιστορία της οικογένειας τον Απρίλιο του 2013. Οι συναισθηματικές μεταπτώσεις δεν τον έχουν αφήσει μέχρι σήμερα και αυτό θεωρείται απολύτως φυσιολογικό. «Αν δεν παίζει πολύ ή είναι τραυματίας και είναι χάλια ψυχολογικά, δύσκολα θα βγει από το σπίτι του. Αν είναι μια χαρά, θα είναι η καλύτερη παρέα» καταθέτει την άποψή του στα «ΝΕΑ» συναθλητής του, ο οποίος γνωρίζει καλά τον πρώην παίκτη του Πανιωνίου (2007-2013), του Παναθηναϊκού (2013-2016) και της Βαλένθια (2016).

Μελετώντας, πάντως, προσεκτικά την καριέρα του καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι στον Παναθηναϊκό αδικήθηκε. Κυρίως από τις πολλές αλλαγές προπονητών. Την πρώτη σεζόν ξεκίνησε με τον Αργύρη Πεδουλάκη και τελείωσε με Φραγκίσκο Αλβέρτη και Πρίφτη. Τη δεύτερη σεζόν είχε αρχικά τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς και στο τέλος τους Σωτήρη Μανωλόπουλο και Αρη Λυκογιάννη, ενώ πέρυσι ξεκίνησε με τον Σάσα Τζόρτζεβιτς, που προτιμούσε ξεκάθαρα τον φίλο του Σάσα Πάβλοβιτς, για να καταλήξει ξανά στα χέρια του Πεδουλάκη, ο οποίος τον είχε μόνο για ένα ματς. Στην πρεμιέρα των πλέι οφ με τον Κολοσσό Ρόδου υπέστη κάταγμα στο δεύτερο μετακάρπιο του αριστερού χεριού και δεν αγωνίστηκε ξανά, ενώ το περασμένο καλοκαίρι ο Πεδουλάκης προτίμησε να στηρίξει το «project» Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, οδηγώντας τον Γιάνκοβιτς στην επιλογή του εξωτερικού.

Τώρα το μπάσκετ τον ταξιδεύει σε καινούργιο λιμάνι, μετά τη Βαλένθια στη Θεσσαλονίκη, όπου ο 26χρονος φόργουορντ θα έχει δύο σημαντικά όπλα: ισχυρό κίνητρο να αποδείξει την αξία του και ευκαιρίες που θα τον κάνουν να αισθανθεί έπειτα από καιρό τι σημαίνει αυτοπεποίθηση.