Η ρωσική διπλωματία υποστηρίζει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού στην κατεύθυνση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, γεγονός που κατέστησε σαφές σε όλους τους τόνους ο Σεργκέι Λαβρόφ στις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας. Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόσο κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο όσο και με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα επέμεινε πως θα πρέπει να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τόνισε πως η Ρωσία είναι σταθερά προσηλωμένη στις αρχές που θεωρούνται απαραίτητες για την επίλυση του ζητήματος. «Είμαστε ενάντια σε νέα ερμηνεία των αρχών, ενάντια στο να τεθούν τεχνητές προθεσμίες στην επίλυση του Κυπριακού και βεβαίως είμαστε κατά των επεμβάσεων στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων» είπε ο Λαβρόφ στον Αλέξη Τσίπρα έχοντας ακούσει προηγουμένως τον Πρωθυπουργό να επισημαίνει πως στο Κυπριακό «βιώσιμη λύση δεν νοείται με τη συνέχιση της παραμονής τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στο νησί». Να σημειωθεί ότι λίγες ημέρες πριν, ο Λαβρόφ είχε συναντηθεί στη Μόσχα με τον κύπριο υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη με τον οποίο επίσης διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων ως προς την επίλυση του προβλήματος.

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΚΑΚΙΕΡΑ. Το Μαξίμου αξιοποιεί ως ιδιαιτέρως σημαντική την επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα –λίγους μήνες μετά το ταξίδι του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ελλάδα –δεδομένων των πολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή αλλά και τη σταδιακή αποκατάσταση των σχέσεων Ρωσίας – Τουρκίας.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, Τσίπρας και Λαβρόφ συζήτησαν για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ρωσίας καθώς και για τις περιφερειακές εξελίξεις κυρίως σε σχέση με τη γειτονική μας Συρία και την Ουκρανία. Επίσης συζήτησαν για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας δίνοντας έμφαση στους τομείς των επενδύσεων και του τουρισμού, καθώς και των πολιτιστικών σχέσεων, κάτι που είχε ως αφετηρία το αφιερωματικό έτος Ελλάδας – Ρωσίας (2016). «Πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία, ιδιαίτερα στον τομέα των επενδύσεων, του τουρισμού, της οικονομικής συνεργασίας» είπε στην προσφώνησή του προς τον ρώσο υπουργό ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι τα επόμενα έτη πρέπει να εδραιωθεί η στενή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες. Στο ίδιο πνεύμα ο Λαβρόφ αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας και επεσήμανε πως μπορούν να ξεπεραστούν τα γνωστά προβλήματα στο διμερές εμπόριο μέσω μεικτής διυπουργικής επιτροπής. Για τον τομέα της ενέργειας είπε ότι υπάρχουν καλές προοπτικές και γι’ αυτό συζητούν οι αρμόδιοι εκπρόσωποι των δύο μερών.

ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ. Στη συνάντηση Κοτζιά – Λαβρόφ συζητήθηκε το προσφυγικό πρόβλημα, όπως και τα ζητήματα της Συρίας, του Ιράκ και γενικότερα της Μέσης Ανατολής καθώς και θέματα που αφορούν τη Βόρεια Αφρική και τη Λιβύη όπου υποστηρίζεται η ανάγκη να λειτουργήσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Επίσης υπήρξε σύμπτωση απόψεων ως προς την ανάγκη να ακολουθηθεί πολιτική σταθερότητας για την Αίγυπτο καθώς «μία τυφλή αποσταθεροποίηση κρατών όπως η Αίγυπτος θα προκαλέσει μεγάλα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα».

Ακόμη συζητήθηκαν οι σχέσεις ΕΕ, ΝΑΤΟ – Ρωσίας και ο Ν. Κοτζιάς επανέλαβε ότι η Ελλάδα πιστεύει στη δημιουργία μιας ευρύτερης αρχιτεκτονικής ασφάλειας που συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία και δεν κινείται εναντίον της. Σε δηλώσεις του σχετικές ανέφερε ότι «τα κανάλια συνεννόησης και συζήτησης ανάμεσα στις δύο πλευρές πρέπει να παραμένουν ανοιχτά».