Ο πρωταθλητής Ευρώπης με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας Δημήτρης Ιτούδης αγωνίστηκε μερικά χρόνια σε τοπικές ομάδες της Ημαθίας και εν συνεχεία τράβηξε τον δρόμο του σπουδάζοντας Φυσική Αγωγή στο Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, που ανέλαβε φέτος την Μπαρτσελόνα, είχε αγωνιστεί στο Μαρούσι μέχρι την Α2, αλλά οι σοβαροί τραυματισμοί φρέναραν το ενδιαφέρον της ΑΕΚ και τον οδήγησαν στην προπονητική. Ο τεχνικός του Ολυμπιακού Γιάννης Σφαιρόπουλος δεν είχε μεγάλη επιτυχία με τη φανέλα του Απόλλωνα Καλαμαριάς, ωστόσο με την επιμονή και την εργατικότητά του βρίσκεται στο τιμόνι των πρωταθλητών Ελλάδας.

Ο Ντούσαν Ιβκοβιτς συμπλήρωσε σχεδόν τέσσερις δεκαετίες στους πάγκους έχοντας αγωνιστεί στην ταπεινή Ραντίτσκι Βελιγραδίου. Ο Ετορε Μεσίνα δεν έπαιξε σχεδόν καθόλου μπάσκετ, αλλά έγινε ένας από τους κορυφαίους του είδους του και αυτή την περίοδο ανήκει στο επιτελείο των Σαν Αντόνιο Σπερς. Ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς «ταλαιπώρησε» το άθλημα ως σούτινγκ γκαρντ της σερβικής ΚΚ Σλόγκα και έχει δηλώσει το μνημειώδες ότι «ως προπονητής δεν θα έπαιρνα ποτέ τον Μπόζινταρ Μάλκοβιτς σε μια σοβαρή ομάδα!». Το ίδιο σκεπτικό έχει και ο ανερχόμενος προπονητής της Μπάμπεργκ (πρώην ομοσπονδιακός της Εθνικής) Αντρέα Τρινκιέρι, ο οποίος ασχολήθηκε από πολύ μικρός με την προπονητική αφήνοντας στην άκρη την μπάλα του μπάσκετ. Το πιο «φρέσκο» παράδειγμα είναι ο διάδοχος του Αργύρη Πεδουλάκη στον Παναθηναϊκό Τσάβι Πασκουάλ, ο οποίος προπονεί από 18 ετών έχοντας προσπεράσει από μικρό παιδί την ιδέα του να παίξει μπάσκετ.

Βέβαια, υπάρχουν και προπονητές οι οποίοι έγιναν σπουδαίοι έπειτα από αξιοπρόσεκτη καριέρα ως παίκτες, όπως ο κορυφαίος κατά πολλούς Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ο ρέκορντμαν της Ευρωλίγκας διετέλεσε αρχηγός της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας έχοντας κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ 1990 και το αργυρό στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ και έχει πανηγυρίσει τίτλους με την Παρτίζαν Βελιγραδίου, την οποία ανέλαβε εν μια νυκτί το καλοκαίρι του 1991. Ο θρύλος του ευρωπαϊκού μπάσκετ Παναγιώτης Γιαννάκης μεγαλούργησε ως παίκτης, αλλά συνέδεσε το όνομά του με τις μεγαλύτερες στιγμές της Εθνικής Ανδρών (χρυσό στο Ευρωμπάσκετ 2005 και αργυρό στο Μουντομπάσκετ 2006). Σημαντικοί παίκτες ήταν ο νυν τεχνικός της Χίμκι Ντούσκο Ιβάνοβιτς και ο κόουτς της Εφές Αναντολού Βέλιμιρ Περάσοβιτς, αμφότεροι μέλη της φοβερής Γιουγκοπλάστικα, ενώ ο κόουτς της Ρεάλ Μαδρίτης Πάμπλο Λάσο έπαιξε 19 χρόνια μπάσκετ κατακτώντας το Κύπελλο Σαπόρτα και το Copa del Rey.

Ο ταλαντούχος κύριος Σάρας

Ο προπονητής της Ζαλγκίρις Κάουνας Σαρούνας Γιασικεβίτσιους είναι μια κατηγορία μόνος του. Ο κάτοχος τεσσάρων Triple Crown (Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Ευρωλίγκα) με τρεις διαφορετικές ομάδες (Μπαρτσελόνα, Μακάμπι, Παναθηναϊκός) αποδεικνύει καθημερινά ότι έχει τη διάθεση να εξελιχθεί και ως προπονητής αντλώντας επιρροές από Ζοτς, Ιτούδη και Πασκουάλ. Οι ιδέες του και ο τρόπος με τον οποίο κοουτσάρει έχουν τεράστιο ενδιαφέρον και στο χέρι του είναι να λάμψει και σε προπονητικό επίπεδο.