Αν η RB Λειψία ήταν αμερικανικό franchise που συμμετείχε στο NBA ή στο NFL, σήμερα θα γράφαμε για τα σχέδια του Χόλιγουντ να γυρίσει ταινία την ιστορία της. Το ίδιο θα συνέβαινε ακόμα κι αν ήταν ποδοσφαιρικός σύλλογος της Αγγλίας, της Ισπανίας ή της Ιταλίας.

Η RB Λειψία είναι ωστόσο γερμανική ομάδα και δη «πλαστικός σύλλογος», σύμφωνα με τους φιλάθλους, και κατέχει την πρώτη θέση στη λίστα με τις πιο μισητές ομάδες.

Οταν η Ντόρτμουντ έδωσε τον πρώτο φετινό εκτός έδρας αγώνα της στην Μπουντεσλίγκα με τη νεοφώτιστη RB Λειψία, οι χιλιάδες φανατικοί οπαδοί της προτίμησαν να ακούσουν την εξέλιξη του αγώνα από το ραδιόφωνο παρά να κάνουν το ταξίδι των 340 χιλιομέτρων, ανατολικά, για να ενισχύσουν την ομάδα τους.

Δεν ήταν οι πρώτοι μα ούτε και οι τελευταίοι γερμανοί φίλαθλοι που γυρνούν την πλάτη στα παιχνίδια της RB Λειψίας προκειμένου να μην μπουν χρήματα στα ταμεία της.

«Φυσικά και η Ντόρτμουντ κερδίζει χρήματα, αλλά το κάνει παίζοντας ποδόσφαιρο. Η Λειψία παίζει ποδόσφαιρο για να πουλήσει προϊόντα και λάιφσταϊλ. Αυτή είναι η διαφορά» εξηγεί ο οπαδός της Ντόρτμουντ Χένρικ Γκρουσέτσκι, που έδωσε το σύνθημα της αποχής.

Η μεγάλη έκπληξη της φετινής Μπουντεσλίγκα, Λειψία, δεν υπήρχε στον ποδοσφαιρικό χάρτη μέχρι πρόσφατα.

Το 2009 η εταιρεία ενεργειακών ποτών Red Bull εξαγόρασε τον σύλλογο Μάρκρανσταντ που αγωνιζόταν στην πέμπτη κατηγορία και είχε έδρα στη Σαξονία.

Η αυστριακή εταιρεία άλλαξε το όνομα, τα χρώματα και το λογότυπό της και υποσχέθηκε ένα μπάτζετ 100 εκατ. ευρώ για μεταγραφές.

Κατά τη διαδικασία της «πλαστικής χειρουργικής» όπου η Μάρκρανσταντ θα μετονομαζόταν σε Red Bull Λειψία, προέκυψε ένα πρόβλημα. Οι κανονισμοί του γερμανικού ποδοσφαίρου απαγορεύουν να δίδεται το όνομα μιας εταιρείας σε έναν σύλλογο.

Οι εγκέφαλοι της Red Bull ξεπέρασαν τον σκόπελο βαπτίζοντας τον σύλλογο Rasenballsport Λειψία, που σημαίνει «Αθλήματα με μπάλα σε χλοοτάπητα». Από τη σύντμηση προέκυψε το RB Λειψία ή πιο απλά RB, αρχικά πίσω από τα οποία κρύβεται νόμιμα πια η Red Bull.

Ενα δεύτερο σοβαρό πρόβλημα που έπρεπε να ξεπεραστεί ήταν ο περίφημος κανονισμός 50+1 που δίνει το δικαίωμα στους φιλάθλους κάθε συλλόγου να έχουν τον πρώτο λόγο στις αποφάσεις, διατηρώντας την πλειοψηφία των μετοχών. Στην Ντόρτμουντ, για παράδειγμα, τα 139.000 μέλη της που πληρώνουν ετήσια συνδρομή 62 ευρώ έχουν δικαίωμα άσκησης βέτο στις αποφάσεις της διοίκησης.Εξαίρεση αποτελούν οι επενδυτές που διατηρούσαν άμεση σχέση με συλλόγους πάνω από 20 έτη, όπως η VW με τη Βόλφσμπουργκ ή η Bayer με τη Λεβερκούζεν. Σε αυτούς δίνεται το δικαίωμα να αποκτήσουν την πλειοψηφία των μετοχών. Μία τέτοια περίπτωση ωστόσο δεν υφίσταται στη Λειψία.

ΣΥΝΔΡΟΜΗ; 1.000 ΕΥΡΩ ΠΑΡΑΚΑΛΩ. Για να διατηρήσει η Red Bull τον έλεγχο των αποφάσεων στον σύλλογο όρισε συνδρομή για τα μέλη της το ποσό των 1.000 ευρώ. Μόλις 17 άνθρωποι πλήρωσαν τη συνδρομή, όλοι τους στελέχη της Red Bull. Σε μόλις επτά χρόνια η RB Λειψία κατάφερε να προβιβαστεί από την πέμπτη στην πρώτη κατηγορία και να θωρείται σήμερα μία από τις σημαντικότερες αντιπάλους της Μπάγερν στη διεκδίκηση του τίτλου.

Οι διαμαρτυρίες ωστόσο για τον «πλαστικό σύλλογο» δεν έχουν ξεθυμάνει.

Στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου, οι οπαδοί της Ντιναμό Δρέσδης πέταξαν στον αγωνιστικό χώρο ένα κεφάλι ταύρου. Στην πρεμιέρα της Μπουντεσλίγκα, οι οπαδοί της Χόφενχαϊμ, που επίσης θεωρείται «πλαστικός σύλλογος» επειδή ελέγχεται από τον ιδιοκτήτη της εταιρείας λογισμικού SAP, Ντίτμαρ Χοπ, έγραψαν σε πλακάτ το εξής σαρκαστικό μήνυμα: «Θέλουμε τον τίτλο της πιο μισητής ομάδας στη Γερμανία πίσω».

«ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ». Οι οπαδοί της Λειψίας, που έχουν αυξηθεί σημαντικά λόγω των επιτυχιών της ομάδας, κατηγορούν τις αντίπαλες ομάδες για υποκρισία, θυμίζοντας ότι σύλλογοι όπως η Βόλφσμπουργκ, η Λεβερκούζεν και η Ινγκολσταντ έχουν την ίδια διοικητική δομή με τη δική τους ομάδα.

Ως γνωστόν, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Η Red Bull ελέγχει μία ακόμα ομάδα, τη Ζάλτσμπουργκ, και πολλοί αναρωτιούνται τι θα συμβεί στην περίπτωση που οι δύο σύλλογοι κληρωθούν κάποια στιγμή στα Κύπελλα Ευρώπης.

Ασυμβίβαστα

Μεταξύ Λειψίας και Ζάλτσμπουργκ παρατηρείται το φαινόμενο των συγκοινωνούντων δοχείων λόγω της κοινής ιδιοκτήτριας εταιρείας.

Ο πρώην προπονητής της Σάλκε και νυν τεχνικός διευθυντής σε Λειψία και Ζάλτσμπουργκ, Ραλφ Ράνγκνικ, πήρε τρεις από τους καλύτερους παίκτες της πρώτης και τους έφερε στη δεύτερη, στο πρόσφατο μεταγραφικό παράθυρο.

Οι Γερμανοί φοβούνται ότι το ποδοσφαιρικό τους οικοδόμημα απειλείται από τους Κόκκινους Ταύρους, που κομίζουν ιδέες οι οποίες πηγαίνουν κόντρα στις παραδόσεις τους.