Η αποχώρηση του ΟΦΗ και του Εργοτέλη από τη Σούπερ Λίγκα για οικονομικούς λόγους (σήμερα ο ΟΦΗ είναι στη Β’ Εθνική και προσπαθεί να επανέλθει, ενώ ο Εργοτέλης αγωνίζεται στη Γ’ Κατηγορία) έφερε μια σημαντική αλλαγή στον ποδοσφαιρικό χάρτη της Κρήτης.

Από πέρυσι, για πρώτη φορά στην ποδοσφαιρική ιστορία του νησιού, τα σκήπτρα δεν τα έχει το Ηράκλειο, αλλά τα Χανιά, που διαθέτουν ομάδα στη Σούπερ Λίγκα (Πλατανιάς) και άλλες τρεις στις εθνικές κατηγορίες: τον ιστορικό ΑΟ Χανιά και τον Κισσαμικό στη Β’ Εθνική και μια νέα ποδοσφαιρική δύναμη της περιοχής, το ΙΝΚΑ Χανίων, που αγωνίζεται στη Γ’ Εθνική.

Την ίδια ώρα το Ηράκλειο έχει ξεμείνει με τον ΟΦΗ στη Β’ Εθνική και τους Εργοτέλη και ΠΟΑ (Ατσαλένιος) στη Γ’ Κατηγορία!

Τα χρόνια της δόξας του ΟΦΗ (δεκαετίες ’80 και ’90), τα Χανιά αλλά και οι υπόλοιποι νομοί της Κρήτης ήταν στην σκιά του Ηρακλείου.

Οι ομάδες των Χανίων βολόδερναν στις χαμηλές κατηγορίες και μόνο η άλλοτε κραταιά ΕΑΡ (Ρέθυμνο) που έφτασε μέχρι τη Β’ Εθνική και ο ΑΟΑΝ (Αγιος Νικόλαος Λασιθίου) υπήρχαν για να υπενθυμίσουν ότι ποδόσφαιρο στην Κρήτη υπάρχει και αλλού, εκτός από το Ηράκλειο.

Σήμερα, τα Χανιά έχουν τον πρώτο λόγο σε αριθμό ομάδων σε εθνικό επίπεδο (4 ομάδες), έναντι του Ηρακλείου (3 ομάδες). Βέβαια, ο ΟΦΗ αν και στη Β’ Εθνική παραμένει η μεγάλη δύναμη της Κρήτης σε κόσμο, δυναμική και Ιστορία, ενώ καθαρός πια από τα οικονομικά προβλήματα του παρελθόντος δείχνει έτοιμος να επιστρέψει.

Μέχρι να συμβεί αυτό όμως οι Χανιώτες μπορούν να χαίρονται με την καθιέρωση του Πλατανιά στη Σούπερ Λίγκα και τις άλλες ποδοσφαιρικές δυνάμεις της περιοχής.

Τον Κισσαμικό, ο οποίος θέλει να βάλει βάσεις στη Β’ Εθνική και τον ΑΟ Χανιά, την ομάδα με τη μεγαλύτερη Ιστορία στα Χανιά, η οποία όμως ταλανίζεται από διοικητικά και οικονομικά προβλήματα.

Το ΙΝΚΑ Χανίων είναι μια νέα ποδοσφαιρική δύναμη που ανέβηκε φέτος στη Γ’ Εθνική.

Ιδρύθηκε από τους εργαζομένους των Σούπερ Μάρκετ ΙΝΚΑ στα Χανιά, αλλά η εξέλιξή της είναι εντυπωσιακή και θέλει και αυτή να σταθεροποιηθεί στη Γ’ Κατηγορία.

Το μεγάλο πρόβλημα στα Χανιά είναι το γηπεδικό.

Το καλύτερο γήπεδο στην πόλη, τα Περιβόλια, δεν μπορεί να σηκώσει και τις τρεις ομάδες που αγωνίζονται σε επαγγελματικές κατηγορίες. Ο Πλατανιάς λόγω κατηγορίας έχει τον πρώτο λόγο και όταν έχει υποχρέωση εκεί, Κισσαμικός και ΑΟ Χανιά πρέπει να μετακομίσουν στο γήπεδο του Μάλεμε, που είναι σε άσχημη κατάσταση. Το ΙΝΚΑ χρησιμοποιεί το γήπεδο στις Μουρνιές, με πλαστικό τάπητα.