Η Ρωσία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα παρατείνει την αναστολή των αεροπορικών επιθέσεων στο Χαλέπι για ένατη μέρα, αλλά αξιωματούχος παρατηρητηρίου και πολιτικής άμυνας είπε ότι τα τμήματα της πόλης που ελέγχονται από τους αντάρτες έχουν πληγεί τις τελευταίες μέρες.

Ο εκπρόσωπος του υπουργού Αμυνας της Ρωσίας υποστράτηγος Ιγκορ Κονασένκοφ είπε ότι τα ρωσικά και συριακά μαχητικά δεν είχαν καν πλησιάσει, πολύ περισσότερο βομβαρδίσει, την κατεστραμμένη πόλη από την περασμένη Τρίτη, οπότε η Ρωσία προχώρησε σε αναστολή των επιθέσεων. Αυτή η διακοπή των αεροπορικών βομβαρδισμών παρατείνεται, ανακοίνωσε ο Σεργκέι Ρουντσκόι, αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας, σε ξεχωριστές δηλώσεις την Τρίτη, χωρίς να δώσει χρονικό όριο.

Αυτό σημαίνει, εξήγησε ο Ρουντσκόι, ότι τα μαχητικά αεροσκάφη της Συρίας και της Ρωσίας, η οποία είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος της Δαμασκού στον εξαετή εμφύλιο, θα συνεχίσουν να παραμένουν εκτός της ζώνης των 10 χιλιομέτρων γύρω από το Χαλέπι.

Ωστόσο, το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε ότι οι αεροπορικές επιθέσεις είχαν επαναληφθεί μετά το τέλος της εκεχειρίας το Σάββατο, και στόχευσαν τις σημαντικές πρώτες γραμμές της μάχης και το νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης. Δεν υπήρξαν όμως θάνατοι αμάχων από αεροπορικές επιθέσεις στο ανατολικό Χαλέπι, πρόσθεσε το Παρατηρητήριο.

ΗΠΑ: Να παραδοθεί η ανθρωπιστική βοήθεια

Ο Ιμπραΐμ Αμπού αλ Λάιθ, αξιωματούχος πολιτικής άμυνας στο ανατολικό Χαλέπι, είπε επίσης ότι έγιναν βομβαρδισμοί από τον αέρα και το έδαφος στο τμήμα της πόλης που ελέγχουν οι αντάρτες κοντά στις πρώτες γραμμές της μάχης. «Υπήρξαν πυροβόλα (…) και αεροπλάνα, η πόλη χτυπήθηκε από αρκετές επιθέσεις», τόνισε.

Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών προέτρεψε τη Ρωσία να συνδυάσει την νέα ανακοίνωση παύσης των βομβαρδισμών με την εγγύηση παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στον πολιορκούμενο πληθυσμό.

«Προφανώς χαιρετίζουμε κάθε μείωση της βίας, αλλά χρειάζεται να συνδυαστεί με δέσμευση και την παράδοση όντως της ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία ήταν και ο σκοπός (της παύσης) εξ αρχής», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε τηλεφωνική συνομιλία την Τρίτη με τον γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, επέρριψε ευθύνες για τη δυσκολία παράδοσης ανθρωπιστικού υλικού στο ανατολικό Χαλέπι στο Μέτωπο Αλ Νόσρα και τις ομάδες που πολεμούν μαζί του, οι οποίες εμποδίζουν την επιχείρηση παράδοσης.