Μέχρι και την πρεμιέρα οι δύο πρωταγωνιστές, Γιάννης Σαρακατσάνης και Μιχάλης Οικονόμου, δεν είχαν καταλάβει ότι η παράσταση είναι πολύ αστεία. «Δεν καταλαβαίναμε το χιούμορ, επειδή το έργο δεν έχει αστείες ατάκες, όπως θα αναγνωρίζαμε σε μια άλλου είδους κωμωδία» λέει ο Σαρακατσάνης, ο οποίος ερμηνεύει τον Αντόνιο. «Ωστόσο, όταν κάναμε την γενική πρόβα και ήρθε κόσμος του θεάτρου, φοιτητές, φίλοι και γνωστοί, καταλάβαμε ότι η παράσταση ήταν ξεκαρδιστική. Ανακαλύψαμε ότι ήταν γεμάτη ατάκες, που δεν είχαμε καταλάβει πόσο αστείες είναι».

«Το Δάνειο» του Τζόρντι Γκαλθεράν ανέβηκε την περασμένη σεζόν στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλουκαι Παντελή Δεντάκη. «Κάπως συνδυάστηκε η συνεργασία των δύο σκηνοθετών και βγήκε αυτό το αποτέλεσμα το οποίο όπως έδειξαν τα πράγματα ήταν πολύ καλό» συνεχίζει ο Σαρακατσάνης. «Το ενδιαφέρον με αυτό το έργο είναι ότι ανάλογα με την περίοδο, την πολιτική και οικονομική επικαιρότητα λειτουργεί σαν βαρόμετρο για το πώς είναι ο κόσμος. Τις περιόδους που στην επικαιρότητα είναι πιο έντονα τα οικονομικά, τα δάνεια και οι χρεοκοπίες της Ελλάδας είναι πιο αστείο. Όταν δεν υπάρχει τόση κινητοποίηση και ανησυχία για τα οικονομικά το έργο δεν είναι τόσο ξεκαρδιστικό. Ίσως λειτουργεί σαν εκτόνωση, σαν ένα παράδειγμα που το βλέπει ο κόσμος και γελάει, γιατί εξορκίζει τους πόνους και επουλώνει τα τραύματά του».

Η υπόθεση. Ο Αντόνιο θέλει να πάρει ένα δάνειο από μια τράπεζα και απευθύνεται στον διευθυντή της που τον ερμηνεύει ο Μιχάλης Οικονόμου, μη έχοντας όμως ούτε μια προϋπόθεση και εγγύηση για να το πάρει και φυσικά ο διευθυντής της τράπεζας δεν μπορεί να του το δώσει. Ο Αντόνιο επιμένει και τελικά τον εκβιάζει λέγοντάς του ότι αν δεν του δώσει το δάνειο, θα αποπλανήσει τη γυναίκα του, αφού το μοναδικό του όπλο είναι η ακαταμάχητη έλξη που ασκεί στις γυναίκες.

«Ο ίδιος ο χαρακτήρας μου δεν το θεωρεί απειλή ή εκβιασμό, λέει ότι είναι ένα είδος διαπραγμάτευσης και ότι “Εγώ δεν έχω τρόπο να διαπραγματευτώ με τη δική σου γλώσσα, την γλώσσα της τράπεζας. Μόνο έτσι μπορώ να διαπραγματευτώ”. Γίνεται ένα παιχνίδι εξουσίας και το μπαλάκι πηγαίνει μία στον έναν και μία στον άλλον, μέχρι το τέλος που υπάρχει μια σχετική κλιμάκωση και αποκάλυψη στην ιστορία».

Ο Γκαλθεράν «στοιχηματίζει» πως δεν μπορεί κανείς να κερδίσει χρήματα με τίμια μέσα. Με μοναδικό του εφόδιο τη μπλόφα, ο απεγνωσμένος λόγω της οικονομικής κρίσης ανθρωπάκος, ίσως δεν καταφέρει τελικά να πάρει το δάνειο, ο διευθυντής της τράπεζας όμως θα πάθει στο τέλος αυτό ακριβώς που φοβάται.

«Αυτό που πετυχαίνει το έργο είναι να δείξει το ανθρώπινο πρόσωπο της τράπεζας που εκφράζεται μέσω ενός υπαλλήλου» λέει ο Σαρακατσάνης, «ενός διευθυντή, ο οποίος όμως μιλάει μία μη ανθρώπινη γλώσσα. Ενώ βλέπεις έναν άνθρωπο που χαμογελάει και σου λέει θέλω να σε βοηθήσω, δεν μπορεί γιατί τα κριτήρια της τράπεζας δεν είναι ανθρώπινα αλλά τεχνικά και οικονομικά. Και εκεί έγκειται η κωμωδία του έργου, ότι είναι δύο άνθρωποι που τελικά μάλλον μιλάνε δύο διαφορετικές γλώσσες, γι’ αυτό και δεν μπορούν να συνεννοηθούν».

Το έργο κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Τουρνουά Σύγχρονου Καταλανικού θεάτρου της Τζιρόνα τον Νοέμβριο του 2011.

Ταυτότητα της παράστασης

«Το δάνειο»του Τζόρντι Γκαλθεράν

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος και Παντελής Δεντάκης

Μουσική: Φοίβος Δεληβοριάς

Σκηνικά-Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού

Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπριμπίλης

Βοηθοί σκηνοθέτη: Κατερίνα Λυπηρίδου, Κατερίνα Παναγιωτάκη

Παίζουν: Μιχάλης Οικονόμου, Γιάννης Σαρακατσάνης

Θέατρο του Νέου Κόσμου – Κεντρική Σκηνή (Αντισθένους 7 και Θαρύπου, Νέος Κόσμος, τηλ. 210-9212.900).

Τετάρτη 18.30, Πέμπτη 21.15, Σάββατο 18.30, Κυριακή 21.30

Έως 15-1-2017