Η πρώτη φετινή σύγκρουση Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού, που θα διεξαχθεί σήμερα (19.00, OTE sport 4) στο ΣΕΦ για τη 2η αγωνιστική της Α1 ανδρών, θα μπορούσε κάλλιστα να τιτλοφορείται και ως «το πρώτο ντέρμπι χωρίς τον Διαμαντίδη». Ο αμείλικτος χρόνος δεν κάνει εξαιρέσεις και έτσι για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια (2004-2016) οι Πράσινοι θα παραταχθούν χωρίς τον εμβληματικό αρχηγό τους, αλλά με αντίπαλο δέος προς τον Βασίλη Σπανούλη τον πρώην συμπαίκτη του στον Ολυμπιακό και στην Εθνική Γιάννη Μπουρούση. Και χωρίς φυσικά τον Μάικ Τζέιμς, που κόντεψε προ ημερών να χάσει το χέρι του διαπερνώντας με τη γροθιά του μια τζαμαρία.

Τι έχει συμβεί όμως την τελευταία 12ετία στο ΣΕΦ παρόντος του Διαμαντίδη, ο οποίος δεν έχασε ούτε ένα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό; Από τη σεζόν 2004-05 και εντεύθεν οι Πειραιώτες κυριαρχούν κατά κράτος στην κανονική περίοδο μετρώντας 10 νίκες και μόλις δύο ήττες. Από τη σεζόν 2008-09, μάλιστα, δεν έχουν ηττηθεί ποτέ στο ΣΕΦ (σερί 8-0), ενώ άπαντες θυμούνται το σαρωτικό 80-66 που κατεγράφη πέρυσι στις 25 Ιανουαρίου 2016 και μάλιστα θεωρήθηκε κολακευτικό για τον Παναθηναϊκό, δεδομένου ότι οι Ερυθρόλευκοι προηγήθηκαν ακόμη και με +30 (49-19) στο πρώτο ημίχρονο.

Εχει ενδιαφέρον ότι τρεις ημέρες νωρίτερα οι γηπεδούχοι είχαν συντριβεί (75-55) από τη Ζαλγκίρις στο Κάουνας, χάνοντας εκ των υστέρων το τρένο των πλέι οφ. Το αναφέρουμε αυτό για να καταδείξουμε ότι αυτές οι ομάδες αντιδρούν έπειτα από βαριές ήττες και ο Ολυμπιακός είχε μια τέτοια (83-65) στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας με τη Ρεάλ στη Μαδρίτη. Οσο για τα ντέρμπι Αιωνίων με γηπεδούχο τον Ολυμπιακό στα πλέι οφ της Α1; Οι Ερυθρόλευκοι υπερτερούν αριθμητικά (14-9), ωστόσο τα οκτώ από τα εννέα break στην «εποχή Διαμαντίδη» έφεραν ισάριθμους τίτλους πρωταθλητή στον Παναθηναϊκό. Μόνο η περυσινή εκτός έδρας νίκη του ΠΑΟ στους τελικούς ανετράπη από τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, όπου με υπογραφή Σπανούλη σε διαδοχικά break οι Πειραιώτες διατήρησαν το στέμμα του πρωταθλητή.