Οι ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις της Ελλάδας με την Κύπρο θυμίζουν τα δωδεκάρια που δίνουν εκατέρωθεν στους διαγωνισμούς της Eurovision. Ουδέποτε, άλλωστε, ένα ματς μεταξύ Ελλαδιτών και Κυπραίων είχε εχθρικό χαρακτήρα. Δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά. «Είναι περίεργο να παίζουμε Ελληνες εναντίον Ελλήνων» δήλωσε χαρακτηριστικά για τον αποψινό (21.45) «εμφύλιο» ο διεθνής μεσοεπιθετικός της Γαλανόλευκης Γιάννης Γιαννιώτας, ο οποίος ανήκει στον Ολυμπιακό αλλά αγωνίζεται στο κυπριακό πρωτάθλημα με τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ. Μολονότι πάντως οι δυο χώρες έχουν μακρά παράδοση φιλικών αγώνων, μόλις δύο φορές κατά το παρελθόν έχουν αναμετρηθεί σε προκριματική φάση. Συνέβη τη διετία 1986-1987, όταν η Ελλάδα νίκησε 3-1 και 2-4 σε Αθήνα και Λευκωσία αντίστοιχα για τα προκριματικά του Euro 1988. Κανείς από τους δύο, ωστόσο, δεν κατόρθωσε τότε να πάρει το εισιτήριο για τα γήπεδα της Γερμανίας.

Πλέον αμφότεροι στοχεύουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας το 2018. Η Κύπρος ψάχνει εναγωνίως εδώ και δεκαετίες την πρώτη της παρουσία σε ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού, ενώ η Ελλάδα ευελπιστεί να επανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο μετά το πατατράκ που υπέστη στα προκριματικά του Euro της Γαλλίας. Το παραδέχθηκε με παραστατικό τρόπο και ο γερμανός ομοσπονδιακός τεχνικός Μίχαελ Σκίμπε ότι η περασμένη διετία ήταν εξαιρετικά δύσκολη για την Εθνική. «Επί δύο χρόνια η ομάδα έτρωγε ξύλο. Κάτι που πλέον δεν το θέλει κανείς. Ολοι επιζητούν να δουν μια αλλαγή» σχολίασε ο 51χρονος κόουτς, ο οποίος πρόσθεσε αναφορικά με τις τροποποιήσεις που γίνονται στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επί των ημερών του: «Κάναμε μια νέα αρχή και αλλάξαμε κάποια πράγματα. Νομίζω ότι και μέσα στην ομάδα φαίνεται πως κάτι έχει αλλάξει. Προσπαθούμε παιχνίδι με το παιχνίδι να είμαστε καλύτεροι. Και πιστεύω ότι από αύριο (σ.σ. σήμερα) κιόλας πρέπει να δείξουμε το καλύτερό μας πρόσωπο. Πρέπει να είμαστε δυνατοί σε αυτή την αδελφική μάχη με την Κύπρο. Θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο όπως φάνηκε στα τελευταία παιχνίδια».

Η Ελλάδα, που ήδη έχει τρεις πόντους μετά τη νίκη (1-4) επί του Γιβραλτάρ στην πρεμιέρα των ομίλων, θέλει να συγκεντρώσει το απόλυτο των βαθμών στα παιχνίδια με την Κύπρο στο Γ. Καραϊσκάκης και τη Δευτέρα με την Εσθονία στο Ταλίν, προτού έρθουν οι πιο δύσκολες δοκιμασίες με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη τον Νοέμβριο και το Βέλγιο τον Μάρτιο του 2017. Ο χερ Σκίμπε έχει κατασταλάξει στην τακτική προσέγγιση (4-2-3-1) αλλά και στους οκτώ από τους έντεκα που θα χρησιμοποιήσει. Φανέλα βασικού θα πάρουν οι Καρνέζης, Τοροσίδης, Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Μανιάτης, Φορτούνης, Μάνταλος και Μήτρογλου, ενώ τρεις θέσεις παίζονται μεταξύ Τζαβέλλα και Χολέμπας, Σταφυλίδη και Ταχτσίδη, Μπακασέτα και Καρέλη ή Χολέμπας.