Ολα ξεκίνησαν από την Αλεξάνδρα Καζάζου, ελληνοπολωνίδα ηθοποιό, η οποία μεγάλωσε και σπούδασε στην Ελλάδα, αλλά συνέχισε για πέντε χρόνια στο Ινστιτούτο Γκροτόφσκι της Πολωνίας. Από το 2010 μάλιστα εργάζεται εκεί ως ηθοποιός και σκηνοθέτης. Κάποια στιγμή της ζήτησαν μια παράσταση βασισμένη σε ελληνικό κείμενο –έναν μονόλογο ίσως. Επικοινώνησε λοιπόν με τον επί χρόνια φίλο της Πέτρο Σεβαστίκογλου και του πρότεινε να σκεφτούν κάτι. «Σκέφτηκα το “Insenso” του Δημήτρη Δημητριάδη» λέει ο σκηνοθέτης. «Είναι ένας συγγραφέας που μας αρέσει πολύ και θεωρούμε ότι με τον τρόπο του είναι ένα πολύ επίκαιρο κείμενο. Το προτείναμε, πήγαμε στην Πολωνία, κάναμε πρόβες εδώ και εκεί και στις 15 Ιανουαρίου η παράσταση έκανε την έναρξη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2016 στο Βρότσλαβ της Πολωνίας. Θα παιχτεί μάλιστα ξανά στις 18 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της Θεατρικής Ολυμπιάδας που θα πραγματοποιηθεί στην ίδια πόλη».

Το Ινστιτούτο Γκροτόφσκι και η Avant Art ανέλαβαν την παραγωγή του έργου και ο διευθυντής του Ινστιτούτου παρήγγειλε στον Δημητριάδη να γράψει ένα καινούργιο έργο για να το ανεβάσει ο ίδιος. «Η ανταλλαγή που γίνεται από τη μια χώρα στην άλλη είναι ό,τι πιο σημαντικό. Και στην Πολωνία, όπου παίξαμε το κείμενο στα ελληνικά, πολλοί θεατές μάς είπαν ότι αφέθηκαν στον ρυθμό της γλώσσας, χωρίς να διαβάζουν συνέχεια τους υπέρτιτλους. Ηταν γι’ αυτούς μια πολύ ωραία εμπειρία να παρακολουθήσουν μια παράσταση, βασισμένοι στον ρυθμό. Θεωρώ ότι είναι πλούτος για οποιονδήποτε να γνωρίσει έναν άλλο πολιτισμό και εγώ είχα την τύχη στη ζωή μου να κάνω παραστάσεις από τη Ρωσία μέχρι την Κίνα. Οταν έρχεσαι σε επαφή με έναν άλλο πολιτισμό, δεν είναι ότι προλαβαίνεις να τον γνωρίσεις, αλλά καταλαβαίνεις καλύτερα τον δικό σου. Στην Αφρική, την Κίνα, τη Γαλλία και σε όποια χώρα έχω συνεργαστεί βλέπω πόσο κοινά στοιχεία έχουμε, αλλά και πόσο τα διαφορετικά στοιχεία σε κάνουν να καταλαβαίνεις καλύτερα τα δικά σου».

Το «Insenso» είναι η ιστορία μιας γυναίκας που «παραφρονεί» από έρωτα, που ο έρωτας την εξωθεί πέραν της λογικής, πέραν του μέτρου, πέρα από κάθε αποδεκτό όριο. Για τον Δημητριάδη ο έρωτας είναι από τα πιο επαναστατικά στοιχεία της ζωής. Μας επιτρέπει να ξεφύγουμε από ό,τι έχουμε μάθει, να σπάσουμε τα όρια του καθωσπρέπει, για να μπορέσουμε να δούμε καλύτερα. «Ηταν μια πολύ ωραία εμπειρία αφενός επειδή η Αλεξάνδρα έχει όλη αυτήν τη μεθοδολογία από το θέατρο Γκροτόφσκι που είναι ένα πολύ σωματικό θέατρο και αφετέρου επειδή πρόκειται για ένα κείμενο που, όπως ο Δημητριάδης το ονομάζει, είναι μια σιωπηλή όπερα. Στο κείμενο οι ρυθμοί του λόγου και του σώματος έχουν πολύ μεγάλη σημασία στην εξήγηση και τη μεταφορά των μηνυμάτων».

INFO

«Insenso» του Δημήτρη Δημητριάδη. Σκηνοθεσία: Πέτρος Σεβαστίκογλου. Ερμηνεία: Αλεξάνδρα Καζάζου. Σκηνικά: Πέτρος Σεβαστίκογλου. 1-9 Οκτωβρίου στη Μονή Λαζαριστών της Θεσσαλονίκης, 18/10 στο Βρότσλαβ της Πολωνίας