«Εάν από τον Δεκέμβριο και μετά κριθεί ότι είναι από νομικής απόψεως εφικτές οι επιστροφές στην Ελλάδα μεταναστών που ζήτησαν άσυλο από άλλες χώρες της ΕΕ, ο αριθμός αυτών των επιστροφών θα είναι περιορισμένος», είπε την Τετάρτη ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του που η Ελλάδα  έστω και σταδιακά, εφαρμόζει τη συμφωνία του Δουβλίνου ως προς την παροχή ασύλου.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο επίτροπος δήλωσε επίσης την ικανοποίησή του  από το ότι οι μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα και την Ιταλία προς τις χώρες της ΕΕ σταδιακά αυξάνονται, από το γεγονός ότι οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα του Σένγκεν παραμένουν περιορισμένοι και τέλος από το γεγονός ότι η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, σε γενικές γραμμές, εφαρμόζεται.

Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η βοήθεια που έχει λάβει μέχρι σήμερα η Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ανέρχεται στο 1,2 δισ. ευρώ. Επίσης, σημείωσε ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει ως προς την στάση της Τουρκίας.

«Ωστόσο, η κρίση δεν έχει τελειώσει», τόνισε, επισημαίνοντας ότι ναι μεν η Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να επωμιστεί όλο το άχθος του προσφυγικού, πλην όμως θα πρέπει να λάβει μέτρα για τη βελτίωση του εθνικού συστήματος παροχής ασύλου, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των προσφύγων που παραμένουν στην Ελλάδα και για την εκπαίδευση των ανήλικων προσφύγων. Όπως υποστήριξε ο επίτροπος, τον Δεκέμβριο η Ευρωπαΐκή Επιτροπή θα επανεξετάσει την κατάσταση στην Ελλάδα και θα συντάξει σχετική έκθεση. Σημείωσε, πάντως, ότι εάν από τον Δεκέμβριο και μετά κριθεί ότι είναι από νομικής απόψεως εφικτές οι επιστροφές στην Ελλάδα αιτούντων ασύλου από άλλες χώρες της ΕΕ, ο αριθμός αυτών των επιστροφών θα είναι περιορισμένος.

Παράλληλα, ο κ. Αβραμόπουλος κάλεσε τα κράτη-μέλη της ΕΕ να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Ιταλία, αυξάνοντας τον αριθμό των προσφύγων που υποδέχονται στα εδάφη τους. Η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο μία ηθική υποχρέωση αλλά και μία νομική ευθύνη, τόνισε, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι έκφρασης της αλληλεγγύης. Πάντως, κατέστησε σαφές ότι έως το τέλος του 2017 τα κράτη-μέλη της ΕΕ οφείλουν να απορροφήσουν περί τους 30.000 πρόσφυγες που σήμερα βρίσκονται στην Ελλάδα.

Προς το παρόν, ο αριθμός των προσφύγων που έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλαδα και την Ιταλία προς άλλες χωρες της ΕΕ ανέρχεται σε 5.600. Τέλος, ως προς τις αφίξεις, ο Έλληνας επίτροπος δήλωσε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες, κατά μέσο όρο, καταγράφονται περί τους 80 πρόσφυγες ημερησίως, έναντι 7.000 αντιστοίχως τον Οκτώβριο του 2015.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από