Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο στην Καρταχένα της Κολομβίας, στην πρώτη επίσημη συνομιλία τους αφότου ο Κέρι ανέλαβε επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Οι δύο άνδρες κάθισαν στο ίδιο τραπέζι μετά την επίσημη τελετή υπογραφής της ειρηνευτικής συμφωνίας με την οποία τερματίζεται ο εμφύλιος πόλεμος που διήρκεσε πάνω από μισό αιώνα στην Κολομβία.

«Η ελπίδα μου είναι πως θα κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση», είπε ο Κέρι στους δημοσιογράφους λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση, αποφεύγοντας ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το τί θα επεδίωκε στη συζήτηση με τον ηγέτη της Βενεζουέλας, αταλάντευτο επικριτή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

«Δεν επιδιώκουμε τη σύγκρουση. Επιζητούμε λύση που θα έχει αποτέλεσμα για τον λαό της Βενεζουέλας. Καλωσορίζω το ό,τι μου δίνεται η ευκαιρία να έχω συνάντηση με τον πρόεδρο Μαδούρο», είπε ο Κέρι.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρή οικονομική και πολιτική κρίση. Η αντιπολίτευση κάλεσε τη Δευτέρα σε μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα την 12η Οκτωβρίου, προκειμένου να ασκήσει πίεση για τη διεξαγωγή ανακλητικού δημοψηφίσματος φέτος, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να εκδιώξει το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSUV) από την εξουσία και να προκηρυχθούν πρόωρες προεδρικές εκλογές.

«Ανησυχούμε για τον λαό της Βενεζουέλας»

Η εκστρατεία της αντιπολίτευσης συναντά αντίσταση από την εκλογική επιτροπή, η οποία επιβάλλει περιορισμούς και λέει ότι θα χρειαστεί ως τις αρχές του 2017, τουλάχιστον, για να διοργανωθεί σωστά το δημοψήφισμα.

«Ολοι γνωρίζουν ότι εργαζόμαστε για αυτό το ανακλητικό δημοψήφισμα. Καθυστερεί. Αυτό είναι προβληματικό. Χρειάζεται να βρούμε έναν δρόμο για να προχωρήσουμε, να υπάρξει συναίνεση και να ανακουφιστεί μια χώρα που βρίσκεται υπό πολιορκία», είπε ο Κέρι, εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία» για την κατάσταση στη Βενεζουέλα, η κυβέρνηση της οποίας είναι ένας από τους βασικούς αντιπάλους των ΗΠΑ στην Λατινική Αμερική.

«Εργαζόμαστε για να κάνουμε διάλογο με την κυβέρνηση Μαδούρο εδώ και καιρό», πρόσθεσε ο Κέρι. Ο Τόμας Σάνον, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις, έχει ταξιδέψει στο Καράκας για συνομιλίες.

«Ανησυχούμε (…) για τον λαό της Βενεζουέλας, για το επίπεδο στο οποίο έχει φθάσει η σύγκρουση, για την έλλειψη τροφίμων, την έλλειψη φαρμάκων. Η ανθρωπιστική κατάσταση προκαλεί μεγάλη ανησυχία», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.