Ο Μπαράκ Ομπάμα άσκησε βέτο στο νόμο που επιτρέπει στις οικογένειες θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου να προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά της Σαουδικής Αραβίας, ανοίγοντας μέτωπο με το Κογκρέσο, το οποίο ελέγχουν πλήρως οι Ρεπουμπλικάνοι.

Σύμφωνα με τον Ομπάμα, ο Νόμος για τη Δικαιοσύνη Έναντι των Υποστηρικτών της Τρομοκρατίας (Justice Against Sponsors of Terrorism Act, ή JASTA) ενδέχεται να μετατραπεί σε μπούμερανγκ και να πλήξει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο εγκρίθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Υπενθυμίζεται ότι 15 από τους 19 αεροπειρατές ήταν Σαουδάραβες.

Ο Ομπάμα σημειώνει ότι και άλλες χώρες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το νομικό προηγούμενο που θα δημιουργούσε ο Νόμος ως πρόσχημα για να μηνύσουν αμερικανούς διπλωμάτες, στρατιωτικούς και εταιρείες, ακόμη και για ενέργειες στις οποίες προέβησαν οργανώσεις στο εξωτερικό οι οποίες έλαβαν βοήθεια, εξοπλισμό ή εκπαίδευση από τις ΗΠΑ.

«Καταλαβαίνω τον πόθο για δικαιοσύνη των οικογενειών (των θυμάτων) και είμαι αποφασισμένος να τις βοηθήσω σε αυτή την προσπάθεια», ανέφερε ο Ομπάμα σε επιστολή του προς την αμερικανική Γερουσία, αλλά η υπογραφή αυτού του νόμου «θα μπορούσε να έχει επιζήμιες επιπτώσεις για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».

Ο γερουσιαστής της Νέας Υόρκης Τσακ Σούμερ, ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του νομοσχεδίου, κατέστησε σαφές ότι θα είναι πολύ δύσκολο για τον Ομπάμα να εφαρμόσει το βέτο.

Εάν τα 2/3 των μελών τόσο της Γερουσίας όσο και της Βουλής των Αντιπροσώπων ψηφίσουν υπέρ της παράκαμψης του βέτο, ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά αφότου ο Ομπάμα ανέλαβε την προεδρία, το 2009.

Οι 100 έδρες στη Γερουσία μοιράζονται ως εξής: 54 οι Ρεπουμπλικάνοι, 44 οι Δημοκρατικοί και 2 ανεξάρτητοι.

Στη Βουλή οι 435 έδρες κατανέμονται: 247 οι Ρεπουμπλικάνοι, 186 οι Δημοκρατικοί και 2 κενές.

Ο Ομπάμα θα αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας άσκησε παρασκηνιακά έντονες πιέσεις προκειμένου το νομοσχέδιο να μην περάσει, όπως και η ΕΕ. Πιέσεις στους αμερικανούς νομοθέτες άσκησαν επίσης κολοσσοί της αμερικανικής βιομηχανίας, από την General Electric ως τη Dow Chemical.

Για τον Σούμερ, «αν οι Σαουδάραβες δεν έκαναν τίποτε κακό, δεν χρειάζεται να φοβούνται το νόμο. Εάν όμως φέρουν ευθύνες για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, πρέπει να λογοδοτήσουν».