Η αυλαία ανοίγει απόψε με την επανάληψη της παράστασης «Φάουστ» σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, όπου ο Νίκος Κουρής και ο Αργύρης Πανταζάρας για 20 βραδιές θα ερμηνεύσουν τους βασικούς ήρωες του Γκαίτε. Ο προγραμματισμός για τη νέα σεζόν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, που υπογράφει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Νίκος Διαμαντής, υπόσχεται νέες καλλιτεχνικές προτάσεις, κοινωνικές δράσεις και εκπαιδευτικά πρότζεκτ. Τη σκυτάλη, για παράδειγμα, παραλαμβάνει στις 19 Οκτωβρίου η ομάδα του Δημήτρη Μπογδάνου. Ο νεαρός σκηνοθέτης ανεβάζει για 10 παραστάσεις το «Mon petit prince», μια σκοτεινή εκδοχή του «Μικρού πρίγκιπα» του Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί, με πρωταγωνίστρια (!) τη Λένα Παπαληγούρα.

Αντιμέτωπος για πρώτη φορά με το αριστούργημα της παγκόσμιας δραματουργίας «Αμλετ» θα βρεθεί ο Κώστας Κακλέας, από 10 Νοεμβρίου. Τον ομώνυμο ρόλο επιλέχθηκε να ενσαρκώσει ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης. Ακόμα μία προσωποκεντρική παράσταση είναι και ο «Καλιγούλας» του Αλμπέρ Καμί που ζωντανεύει στη σκηνή σε σκηνοθεσία Αλίκης Δανέζη – Knutsen (από 3-2-17). Στον ρόλο του ρωμαίου αυτοκράτορα θα εμφανιστεί ο Γιάννης Στάνκογλου και μαζί του, μεταξύ των άλλων, οι Κώστας Αρζόγλου, Θεοδώρα Τζήμου και Νίκος Πουρσανίδης. Στο φουαγιέ θα ανέβει η φετινή παραγγελία από τον καλλιτεχνικό διευθυντή «Το ψωμί της Νινευή» των Κωνσταντίνου και Αντώνη Κούφαλη (από 20/11) με τους Λήδα Πρωτοψάλτη, Σταύρο Ζαλμά, ενώ στην τελική ευθεία του στησίματός της βρίσκεται μια παραγωγή του Νίκου Χατζόπουλου με τον Μιχάλη Μαυροματάκη. Τέλος, η παιδική σκηνή ζωντανεύει με την παράσταση των Ουίτ «Τα ταξίδια των Γκιούλιβερ» (από 23/10).

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ. Σε αυτό τον τομέα ξεχωρίζει η εκδήλωση «Προσφυγικά» που εγκαινιάζεται με την έκθεση «Κερδισμένη πατρίδα, πρόσφυγες του 1922 στον Πειραιά» σε επιμέλεια του ιστορικού Βάσια Τσοκόπουλου (από 20/10). Ακολουθεί η εγκατάσταση «Common platforms: A blind date» των Αντώνη Βολανάκη και Ραφίκα Σάουις και κορυφώνεται με την ομαδική έκθεση «Ο πρόσφυγας» σε συνεργασία με την γκαλερί ArtΠρίσμα (από 16/12) και ημερίδα για την ανθρωπιστική κρίση.

Για δεύτερη σεζόν συνεχίζεται η σειρά συναντήσεων «Η ζωή μου όλη…» σε επιμέλεια Θανάση Θ. Νιάρχου (με καλεσμένους τους Στέλλα Γκρέκα, Νίκο Δήμου, Κική Δημουλά, Μάρω Δούκα, Μάνο Ελευθερίου, Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, Αλέξανδρο Λυκουρέζο, Τίτο Πατρίκιο, Στρατή Παττακό, Σωτήρη Σόρογκα, Γιάννη Στουρνάρα,) ενώ σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο θα ενεργοποιηθεί η δράση για ειδικές ομάδες παιδιών «Τα παραμύθια. Από την Ομόνοια στο Λιμάνι» (από 1/11). Ακόμα, στην παρέμβαση «Αγάπη» ο Ηλίας Κουνέλας θα επιχειρήσει να μπλέξει το θέατρο με το δυνατό αυτό, συναίσθημα ενώ ο Χάρης Βρόντος θα παρουσιάσει την όπερα δωματίου «Η μεταμόρφωση» που βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του Κάφκα (26-3-17). Καλλιτεχνικό «παρών» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά θα δώσει η Documenta 14 με τη χορογραφία που θα παρουσιάσει τον Απρίλιο η Αλεξάνδρα Μπαχτσέτση.