Ποινές φυλάκισης οι οποίες ξεκινούν από τα δύο χρόνια προβλέπει το νέο ποινολόγιο της Εφορίας για όσους εντοπίζονται να έχουν διαπράξει μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή. Μάλιστα, το ελληνικό Δημόσιο θα αξιώνει και αποζημίωση ηθικής βλάβης «λόγω προσβολής του κύρους του από τη συμπεριφορά του φορολογουμένου» στην περίπτωση εγκλημάτων φοροδιαφυγής πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με εγκύκλιο κοινοποίησε χθες στις αρμόδιες υπηρεσίες για άμεση εφαρμογή τις διατάξεις του νόμου που ψηφίστηκε τον περσινό Οκτώβριο σχετικά με τις προβλεπόμενες ποινές για φοροδιαφυγή.

Οι νέες διατάξεις προβλέπουν ότι τα εγκλήματα φοροδιαφυγής τα οποία αφορούν φόρους εισοδήματος ΕΝΦΙΑ ή ειδικό φόρο ακινήτων τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών εφόσον ο φόρος που αναλογεί στα φορολογητέα εισοδήματα ή στα περιουσιακά στοιχεία που έχουν αποκρυβεί υπερβαίνει, ανά φορολογικό ή διαχειριστικό έτος, τα 100.000 ευρώ και με ποινή κάθειρξης εφόσον το ποσό του φόρου υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ.

Για τον ΦΠΑ, η προβλεπόμενη ποινή αφορά φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών αν το προς απόδοση ποσό του κύριου φόρου που δεν αποδόθηκε ή αποδόθηκε ανακριβώς ή επεστράφη ή συμψηφίστηκε ή εξέπεσε ή διακρατείται υπερβαίνει, ανά φορολογικό ή διαχειριστικό έτος, τα 50.000 ευρώ και με ποινή κάθειρξης εφόσον υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ.

Οσον αφορά την έκδοση πλαστών και εικονικών στοιχείων προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών (ανεξαρτήτως της αναγραφόμενης αξίας συναλλαγής). Τα παραπάνω εγκλήματα τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους εφόσον η συνολική αξία των εικονικών φορολογικών στοιχείων υπερβαίνει το ποσό των 75.000 ευρώ, ενώ για ποσά άνω των 200.000 ευρώ προβλέπεται ποινή κάθειρξης έως δέκα χρόνια.