Δεν είναι μυστικό ότι Βραζιλία ξέρει πώς να κάνει ένα πάρτυ. Αλλά τις τελευταίες 11 ημέρες το Ρίο ντε Τζανέιρο έδειξε επίσης ότι μπόρεσε να φιλοξενήσει με επιτυχία τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, προκαλώντας ενθουσιασμό στους φιλάθλους. Κατά την τελετή λήξης, σήμερα τα ξημερώματα στο στάδιο Maracana, οι διοργανωτές, σε μία απίστευτη γιορτή μουσικής, κατάφεραν να συνδιάσουν ροκ, ποπ, funk, bossa nova, και φυσικά σάμπα.

Ενας κιθαρίστας χωρίς χέρια, τυμπανιστές που δεν μπορούν να ακούσουν και χορευτές με σύνδρομο Down ήταν μεταξύ των εκτελεστών που ξεχώρισαν. Μία συναυλία με στιλ, με τους αθλητές καθισμένους στον αγωνιστικό χώρο, μαζί με τους φιλάθλους που παρακολούθησαν πάνω από 200 παγκόσμια ρεκόρ σε αυτούς Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Ένα δραματικό άνοιγμα με δέκα κωφούς τυμπανιστές, σε συνδιασμό με δέσμες φωτός διαφορετικών μεγεθών και χρωμάτων, που έδειχναν τις αλλαγές του ρυθμού. Το θέαμα του Τζόναθαν Μπαστός, να παίζει κιθάρα με τα δάχτυλα των ποδιών του, γέμισε συναισθήματα στο στάδιο. Με τις πωλήσεις των εισιτηρίων να έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες φτάνοντας πάνω από δύο εκατομμύρια, τα βίντεο που έδειχναν τα highlights των Αγώνων πήραν τις πιο δυνατές επευφημίες.

Ο πρόεδρος της Διεθνής Παραολυμπιακής Επιτροπής (IPC), Σερ Φιλίπ Κράβεν, ανακοίνωσε ότι στον λαό του Ρίο και της Βραζιλίας απονέμεται το βραβείο της το «Παραολυμπιακής Τάξης», την υψηλότερη τιμή σε πρόσωπο ή ομάδα ανθρώπων, που μπορεί να δώσει το Παραολυμπιακό κίνημα. Η IPC επαίνεσε τους βραζιλιάνους για την ατμόσφαιρα στους Αγώνες. Αθηλές χόρεψαν μέσα στην βροχή στο Maracana.

Η Τατιάνα ΜακΦάντεν, με τέσσερα χρυσά και δύο ασημένια μετάλλια στο στίβο στο Ρίο, και ο Ιμπραήμ Αλ Χουσεΐν, πρόσφυγας που ζει στην Αθήνα και έχει δεσμευθεί να επιστρέψει στη Συρία, καθισμένος στην αναπηρική καρέκλα , αφότου τραυματίστηκε στα πόδια από βόμβα, σήκωσαν το βραβείο Youn Whang Dai, σύμβολο των Παραολυμπιακών Αγώνων από την Σεούλ το 1988.

Υπήρξε επίσης ενός λεπτού σιγής για τον 48χρονο Ιρανό ποδηλάτη Μπαχμάν Γκολμπαρνεζάντ σκοτώθηκε μετά από σύγκρουση, στη διάρκεια του αγώνα δρόμου της κατηγορίας C4-5.

Το Τόκιο πήρε τη σκυτάλη με μια μαγευτική τελετή παράδοσης-παραλαβής. Κατ ‘αρχάς, το μοντέλο Γκίμικο, χρησιμοποίησε το προσθετικό πόδι της για να «κλωτσήσει» μία ψηφιακή εικόνα, η ακρωτηριασμένη Κοίτσι ακολούθησε, με μοναδική απεικόνιση μπαλέτου, ενώ η Ακίρα Χιβάμα, με προβλήματα όρασης, έδειξε όπως φαντάστηκε την πόλη από το μυαλό της. Το Τόκιο ετοιμάζεται για τους επόμενους Αγώνες, το Ρίο τους απαοχαιρέτησε με σεβασμό στις ανθρώπινες αξίες.