Τουλάχιστον 29 άνθρωποι τραυματίστηκαν το Σάββατο το βράδυ από έκρηξη στη συνοικία Τσέλσι της Νέας Υόρκης.

Τα αίτια της έκρηξης παραμένουν συγκεχυμένα, με τον δήμαρχο της πόλης Μπιλ Ντε Μπλάζιο να κάνει λόγο για «σκόπιμη ενέργεια», προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να τη συνδέουν με τρομοκρατία.

Αστυνομικοί οι οποίοι ερευνούν την περιοχή γύρω από το σημείο της έκρηξης ανακάλυψαν εκρηκτικό μηχανισμό με χύτρα ταχύτητας συνδεδεμένη μέσω καλωδίων με συσκευή κινητού τηλεφώνου, αναφέρει το CNN, επικαλούμενη πηγές των αρχών ασφαλείας.

Το Τσέλσι, μία από τις πιο πολυσύχναστες συνοικίες του Μανχάταν, συγκεντρώνει κόσμο τα σαββατοκύριακα, καθώς εκεί βρίσκονται πολλά μπαρ και εστιατόρια.

Το Αντιτρομοκρατικό Τμήμα της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης, που ερευνά την υπόθεση «ανέβασε» στο Twitter φωτογραφία από τον κατεστραμμένο κάδο απορριμάτων.

Ο επικεφαλής της διεύθυνσης ειδικών επιχειρήσεων της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης δήλωσε στο Twitter ότι «πιθανός δεύτερος μηχανισμός έχει εντοπιστεί» στην ίδια ευρύτερη περιοχή.

Αστυνομικοί οι οποίοι ερευνούν την περιοχή γύρω από το σημείο της έκρηξης ανακάλυψαν δεύτερο ύποπτο αντικείμενο που χαρακτηρίζουν ως «ενδεχόμενο εκρηκτικό μηχανισμό».

Οι επίσημες ανακοινώσειε για το δεύτερο αντικείμενο περιορίζονται πως πρόκειται για «ύποπτο πακέτο» και «μηχανισμό», που απομακρύνθηκε με μηχανικά μέσα και μεταφέρθηκε σε χώρο της αστυνομίας για ελεγχόμενη έκρηξη.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που επικαλείται αριθμός αξιόπιστων κατά κανόνα αμερικανικών ΜΜΕ (όπως η Wall Street Journal ή το CNN) υποστηρίζουν πως επρόκειτο για χύτρα ταχύτητας συνδεδεμένη μέσω καλωδίων με συσκευή κινητού τηλεφώνου, αναφέρει το CNN, επικαλούμενη πηγές των αρχών ασφαλείας.

Ο δήμαρχος Ντε Μπλάζιο σημείωσε ακόμη ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις σύνδεσης της έκρηξης στο Τσέλσι με την έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού στο γειτονικό Νιου Τζέρσεϊ, μερικές ώρες νωρίτερα.

Η έκρηξη σημειώθηκε περίπου στις 9 το βράδυ του Σαββάτου (4 τα ξημερώματα Κυριακής ώρα Ελλάδος). Περίοικοι και περαστικοί μιλούν για αρκετά δυνατή έκρηξη.

Σε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, γίνεται λόγος για έκρηξη σε κάδο απορριμάτων, η οποία ήταν τόσο ισχυρή που έσπασαν τζάμια σε παρακείμενο κτίριο. Το Αντιτρομοκρατικό Τμήμα της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης, που ερευνά την υπόθεση ανέβασε στο Twitter φωτογραφία από τον κατεστραμμένο κάδο απορριμάτων.

Το CNN μετέδωσε ότι πηγές των υπηρεσιών επιβολής του νόμου πιστεύουν πως η έκρηξη προκλήθηκε από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό.

Είχε προηγηθεί έκρηξη στο Νιού Τζέρσεϊ

Ώρες νωρίτερα το Σάββατο στο Νιού Τζέρσεϊ είχε εκραγεί βόμβα σε κάδο απορριμμάτων σε ένα σημείο κατά μήκος της διαδρομής ενός προγραμματισμένου αγώνα δρόμου, ο οποίος ματαιώθηκε αμέσως μετά.

Ο Ντέ Μπλάζιο, πάντως, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε είπε ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συγκεκριμένη σύνδεση των δύο γεγονότων».

Για όσα συμβαίνουν στη Νέα Υόρκη ενημερώνεται ο Μπαράκ Ομπάμα. Η Χίλαρι Κλίντον από την πλευρά της τήρησε στάση αναμονής περιμένοντας περισσότερες πληροφορίες ενώ αντίθετα ο Ντόναλντ Τραμπ 45 λεπτά μετά την έκρηξη μίλησε για «βόμβα».

Τραμπ για Νέα Υόρκη: «Πρέπει να σκληρύνουμε πολύ»

Λίγα λεπτά μετά την έκρηξη στη Νέα Υόρκη, το Σάββατο το βράδυ, ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε «σκλήρυνση της στάσης των Αμερικανών», προφανώς ενάντια στην τρομοκρατία.

«Πρέπει να σας πω», δήλωσε ο κ. Τραμπ από το Κολοράντο Σπρινγκς, όπου περιόδευε, «οτι λίγο πριν βγω από το αεροπλάνο, εξερράγη βόμβα στη Νέα Υόρκη.

»Καινείς δεν ξέρει τι ακριβώς έχει γίνει. Αλλά, οοοο, σε τι καιρούς ζούμε – πρέπει να γίνουμε πάρα πολύ σκληροί, φίλοι μου», κατέληξε ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος.

Η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, από την πλευρά της, περιορίστηκε να συστήσει ψυχραιμία.