Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διπλασιασμό και παράταση του λεγόμενου «επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ», από τα 350 δισ. ευρώ στα 630 δισ. ευρώ ως το 2022, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την «Κατάσταση της Ένωσης» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Κατά την ομιλία του, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή οικονομία μέσα από επενδύσεις σε θέσεις απασχόλησης και ανάπτυξης. «Η Ευρώπη πρέπει να πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στη νεολαία της, σε όσους αναζητούν εργασία, στις νεοσύστατες επιχειρήσεις της.

Το επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη, ύψους 315 δισ. ευρώ, οδήγησε ήδη σε επενδύσεις ύψους 116 δισ. ευρώ μέσα στο πρώτο έτος λειτουργίας του. Και τώρα θα του δώσουμε παγκόσμια διάσταση”, δήλωσε ο Ζ.Κ. Γιύνκερ και συνέχισε λέγοντας: “Θα εξασφαλίσουμε ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων θα δώσει τουλάχιστον 500 δις ευρώ ως το 2020 και θα κάνουμε ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες για να φτάσουμε τα 630 δις ως το 2022.

Με τη συνεισφορά των κρατών μελών μπορούμε να φτάσουμε αυτό το στόχο ακόμα πιο γρήγορα. Θα προσπαθήσουμε να ελκύσουμε ιδιωτικές επενδύσεις γι αυτό πρέπει να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε το κατάλληλο περιβάλλον”.

Στην ετήσια ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης (State of the European Union), ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε πως οι επόμενοι 12 μήνες είναι «καθοριστικοί» για την Ευρώπη και παρουσίασε τις προτεραιότητες της ΕΕ στον απόηχο και του ραπίσματος του Brexit. «Η Ευρώπη δεν είναι αρκετά κοινωνική» υπογράμμισε ο Γιούνκερ, λέγοντας ωστόσο ότι -παρά το Brexit- η ύπαρξη της ΕΕ δεν βρίσκεται σε κίνδυνο.

«Η Ευρώπη δεν είναι αρκετά κοινωνική» τόνιζε ο Γιούνκερ, υπογραμμίζοντας πως η ανεργία -παρά τη βελτίωση των τελευταίων ετών- παραμένει ισχυρή. Υπογράμμισε τη σημασία δημοσιονομικής σταθερότητας, επιμένοντας ότι παράλληλα πρέπει να υπάρχει ευελιξία ώστε να μην εμποδίζεται η ανάπτυξη.

Υπογράμμισε τη σημασία που δίνεται στο ελεύθερο εμπόριο, σημειώνοντας τις θέσεις εργασίες που εξαρτώνται από τις εξαγωγές, την ώρα επίσης που, σε ένα παγκοσμιοποιημένο τοπίο, επανέλαβε την ανάγκη προστασίας απέναντι στο social dumping. Τόνισε τη σημασία διεύρυνσης της πρόσβασης στη λεγόμενη «ψηφιακή οικονομία», προαναγγέλλοντας επίσης μέτρα για επενδύσεις με στόχο τη βελτίωση των υψηλής ταχύτητας συνδέσεων στο Διαδίκτυο.

Όσον αφορά το Brexit, τόνισε ότι σέβεται την απόφαση των Βρετανών ωστόσο με την αποχώρηση της Βρετανίας «δεν τίθεται σε κίνδυνο η Ευρωπαϊκή Ένωση». Επανέλαβε, όσον αφορά τη μελλοντική σχέση Λονδίνου και ΕΕ, ότι η πρόσβαση στην ενιαία αγορά συνδέεται με την ελευθερία μετακίνησης προσώπων: «Δεν θα υπάρξει α λα καρτ ενιαία αγορά» υπογράμμισε.

«Δεν είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, είμαστε πιο περίπλοκοι» είπε, λέγοντας πως η ευρωπαϊκή ενοποίηση ξεκίνησε εξαιτίας των αιματηρών εμπειριών του 20ου αιώνα και για αυτό ίσως «φαίνεται μπερδεμένη – όμως δεν χρειάζεται να γίνεται πιο περίπλοκη από ό,τι είναι».

«Πρέπει να κοιτάξουμε στα μάτια τους πολίτες της Ευρώπης, περιμένουν απτά αποτελέσματα από την Ευρώπη» τόνισε και, γυρίζοντας σε αυτό το σημείο στα αγγλικά, τόνισε: «Και για αυτό προτείνω ατζέντα δράσεων για τους 12 μήνες, που θεωρώ καθοριστικούς αν θέλουμε να υπερβούμε τη διάσταση μεταξύ Δύσης και Ανατολής που έχει ανακύψει, αν θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο ότι η ΕΕ μπορεί να δράσει».

«Έχω την εντύπωση ότι πολλοί ξεχνούν τι σημαίνει αυτή η Ένωση. Πρέπει να θυμηθούμε ότι η Ευρώπη ότι η Ευρώπη προωθεί την ενοποίηση» είπε, δείχνοντας συγκεκριμένα στο Κυπριακό, καλώντας σε υπέρβαση του αδιεξόδου «τώρα».

«Οι αξίες μας είναι η Ελευθερία, Δημοκρατια, το Κράτος Δικαίου. Οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν ποτέ να ανεχτούν να δολοφονούνται πολωνοί εργάτες στους δρόμους του Έσεξ. Είμαστε απέναντι στη θανατική ποινή και πιστεύουμε στην ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης και για αυτό υπερσπιζόμαστε το Κράτος Δικαίου οπουδήποτε στην Ευρώπη» τόνισε.

Ομιλία σε κρίσιμη καμπή

Ψηφιακή αγορά, επενδύσεις, άμυνα, μετανάστευση: το φετινό εγχείρημα αναμένεται να περιλαμβάνει σειρά συγκεκριμένων προτάσεων, ικανών να επαναφέρουν την ενότητα των 27, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των οποίων συνέρχονται , για πρώτη φορά χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο, την Παρασκευή στην Μπρατισλάβα.

Μόνος απέναντι στους 751 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα έχει στη διάθεσή του τρεις ώρες, μαζί με τις ερωτήσεις που θα δεχθεί, για να κάνει έναν μετά το Brexit απολογισμό, πριν αποκαλύψει το σχέδιο μάχης για τους προσεχείς μήνες.

«Περιμένουμε μία δυνατή ομιλία, ορόσημο, που θα εκφράσει τη φωνή της Ευρώπης», προειδοποίησε ο Τζιάνι Πιτέλα, πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου. Διότι «η Ενωση βρίσκεται σε κακή κατάσταση» δήλωσε ο Γκι Φερχόφστατ, επικεφαλής των Φιλελευθέρων.

Θα αποτελούσε «μοιραίο σφάλμα» να μην αντληθούν τα διδάγματα του Brexit, προειδοποίησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, για τον οποίο η σύνοδος κορυφής της Μπρατισλάβα την Παρασκευή θα αποτελέσει αποφασιστικό σημείο καμπής» για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ απέναντι στις ανησυχίες που γεννήθηκαν από τη προσφυγική κρίση.