Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στον Ελαιώνα Αιγίου η κλήρωση του πρωταθλήματος της Α1 βόλεϊ Ανδρών για την αγωνιστική περίοδο 2016-17. Μια περίοδος που θα ξεκινήσει στις 22 Οκτωβρίου και στην πρεμιέρα θα έχει ένα μεγάλο περσινό ντέρμπι μεταξύ Φοίνικα και Κηφισιάς, με την υποσημείωση πως φέτος η ομάδα των βορείων προαστίων εμφανίζεται αποδυναμωμένη σε σχέση με την περσινή της πορεία ως τα ημιτελικά.

O πρόεδρος της ΕΣΑΠ, Παντελής Ταρνατόρος, ανέφερε στις δηλώσεις του ότι «θα είναι μία περίοδος-έκπληξη για το ελληνικό βόλεϊ. Το καλοκαίρι ήταν δύσκολο και ουσιαστικό ταυτόχρονα για όλες τις ομάδες.

Μια δυνατή αρχή για να αλλάξουμε σελίδα στο επαγγελματικό βόλεϊ. Έδειξε ότι όλες οι ομάδες αγαπούν αυτό το άθλημα και κάνουν ό,τι μπορούν. Θεωρούμε ότι θα έχουμε μία πολύ καλή χρονιά, ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Θέλουμε γεμάτα γήπεδα και είμαστε σίγουροι για αυτό. Οι εκπλήξεις θα είναι πολλές και πάνω απ΄ όλα να χαίρεται ο κόσμος το θέαμα».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκε ο Βασίλης Κουρνέτας για την προσφορά του στο ελληνικό βόλεϊ. «Δεν υπάρχει ξεχωριστό πρωτάθλημα. Ίσως το πρώτο μου, που πάντα είναι διαφορετικό. Ήμουν 20 χρονών τότε και ήταν ιδιαίτερο.

Όλοι οι τίτλοι είναι σαν τα παιδιά σου, δεν μπορείς να ξεχωρίσεις κανένα. Σίγουρα θα μου λείψουν και τα εντός γηπέδου αλλά κυρίως τα εκτός. Οι παρέες, οι πλάκες με τους συμπαίκτες μου και ευτυχώς σε όλες τις ομάδες που αγωνίστηκα υπήρχαν όλα αυτά».

Ακολούθως, την κλήρωση έκανε ο Κουρνέτας και ο Νίκος Ρουμελιώτης, ενώ ο Γιώργος Κερκινές παρουσίασε το νέο σύστημα στα πλέι οφ και στα πλέι άουτ. Στο πλέι οφ θα ισχύσει το σύστημα πλέι όφ 1-8, ενώ στα πλέι άουτ θα συμμετάσχουν οι τέσσερις τελευταίες ομάδες.

Το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής:

Ηρακλής – Ορεστιάδα

Εθνικός Αλεξ/πoλης – ΠΑΟΚ

Παναχαϊκή – Ολυμπιακός

Φοίνικας Σύρου – Κηφισιά

Κύζικος – Παναθηναϊκός

Παμβοχαϊκός – Ηρακλής Χαλκίδας

Τα ντέρμπι:

1η: Φοίνικας – Κηφισιά

4η: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ

5η: ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός

6η: Κηφισιά – ΠΑΟΚ

7η: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

8η: Κηφισιά – Ολυμπιακός, Φοίνικας – ΠΑΟΚ

10η: Φοίνικας – Ολυμπιακός

11η: Παναθηναϊκός – Φοίνικας