Ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά με τον αγιασμό σε όλα τα σχολεία και τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη να δηλώνει πως τα ωρολόγια προγράμματα, το πλαίσιο λειτουργίας του σχολείου και η διδακτέα ύλη να έχουν ανανεωθεί, τα βιβλία να περιμένουν στα σχολεία και να μην λείπουν οι εκπαιδευτικοί.

Ο υπουργός Παιδείας παραβρέθηκεστο 132ο Δημοτικό Σχολείο Γκράβας μαζί με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη.

«Φέτος αναβαθμίζουμε το ολοήμερο σχολείο. Όλα τα παιδιά θα έχουν το ίδιο πρόγραμμα και ταυτοχρόνως όσα παιδιά θέλουν θα μένουν στο σχολείο μετά το πέρας του προγράμματος. Αυτό είναι μια έμπρακτη κίνηση ισότητας» είπε ο κ. Φίλης.

Αναφερόμενο στις αλλαγές στο πρόγραμμα των μαθημάτων ο υπουργός Παιδείας το χαρακτήρισε «έμπρακτη κίνηση ποιότητας».

«Το σχολείο της ποιότητας και της ισότητας είναι μια ανοιχτή αγκαλιά για όλα τα παιδιά χωρίς διακρίσεις καταγωγής, φύλου και ηλικίας» κατέληξε ο Νίκος Φίλης.

Κοντά στους μικρούς μαθητές και τις μαθήτριες του 14ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας και του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω βρέθηκε το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τον αγιασμό για την πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς.

Ο κ. Παυλόπουλος, αφού ευχήθηκε σε όλους καλή σχολική χρονιά, παρότρυνε τους μαθητές να επιδιώκουν την αριστεία, και τόνισε ότι μέσα σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, εφόσον έχετε την ανάλογη θέληση, «ο κόσμος είναι δικός σας».

«Τίποτα δεν μπορεί να σας σταματήσει στον δρόμο προς την πρόοδο αν είσθε αποφασισμένοι. Γι΄ αυτό δεν πρέπει να σας προβληματίζει η Αριστεία αλλά, όλως αντιθέτως πρέπει να επιδιώκετε να είσθε άριστοι, αφού έτσι μπορείτε να επιτύχετε την τελική σας κοινωνική – και όχι μόνο – καταξίωση» υπογράμμισε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε: «Πέραν τούτου, να τιμάτε τους δασκάλους σας για την ανεκτίμητη εκπαιδευτική προσφορά τους προς εσάς, καθώς και τους γονείς και την εν γένει οικογένειά σας, για τις θυσίες που υφίστανται, προκειμένου εσείς «ν’ ανοίξετε την περπατησιά σας» στον δρόμο της ζωής και της δημιουργίας».

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος συμβούλευσε τους μικρούς μαθητές και τις μαθήτριες να μελετούν ευσυνείδητα και μεθοδικά και υπογράμμισε ότι κανένας «δείκτης ευφυΐας» δεν αντικαθιστά τη μελέτη. Ταυτόχρονα, σημείωσε πόσο σημαντικό είναι να αγαπούν αυτό που μελετούν, δίχως βέβαια, όπως ανέφερε, να θεωρούν ό,τι μελετούν ως «θέσφατο» σε βαθμό που να καταπιέζει τις δικαιολογημένες απορίες, οι οποίες αναφύονται σταδιακώς καθώς εμβαθύνουν στη γνώση, και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να υποτιμούν ότι το προϊόν της κριτικής μελέτης είναι εκείνο που διαμορφώνει, εν τέλει, την προσωπικότητά τους και τον χαρακτήρα τους.

Τέλος, υπογράμμισε ότι πάνω σ’ αυτό που μελετούν πρέπει ν’ αρχίσουν σιγά-σιγά, όσο «ανεβαίνουν» από τάξη σε τάξη, να «χτίζουν» τη δική τους συμβολή στη γνώση. Κι αυτό-όπως παρατήρησε- πρέπει να γίνει χωρίς αλαζονεία αλλά με λελογισμένη και τεκμηριωμένη αποφασιστικότητα.

Κυρ. Μητσοτάκης: Η επένδυση στην Παιδεία είναι η καλύτερη επένδυση για τη χώρα μας

Την ανάγκη να στηριχθεί η δημόσια Παιδεία «χωρίς αστερίσκους και προκαταλήψεις» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του μετά τον αγιασμό στο 1ο Δημοτικό και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Περάματος.

«Η επένδυση στην Παιδεία είναι η καλύτερη επένδυση την οποία μπορούμε να κάνουμε στη χώρα μας», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., ευχόμενος καλή και δημιουργική χρονιά στους μαθητές..

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη παράλληλα τους δασκάλους, τους καθηγητές, το διευθυντικό προσωπικό του δημόσιου σχολείου, που – όπως είπε – είναι αυτοί που κρατάνε το δημόσιο σχολείο όρθιο σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.

Εκανε ακόμη ιδιαίτερη μνεία στο Ειδικό Σχολείο, σημειώνοντας ότι «πρέπει κι αυτό με τη σειρά του να στηριχθεί και αποτελεί ένδειξη της ευαισθησίας κάθε κοινωνίας ο τρόπος με τον οποίο τελικά αντιμετωπίζει αυτά τα παιδιά».

Κριτική Φ. Γεννηματά στην κυβέρνηση με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Κριτική κατά της κυβέρνησης για τα θέματα της παιδείας άσκησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η οποία επισκέφθηκε το 1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου.

Σε δηλώσεις της μετά τον αγιασμό, η κ. Γεννηματά ευχήθηκε καλή χρονιά σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για λογική ισοπέδωσης στην εκπαίδευση.

Όπως είπε, το Ειδικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό του Αγίου Δημητρίου είναι ένα σχολείο πρότυπο, το οποίο όμως, «δυστυχώς, παρά τη στήριξη που έχει και από την δημοτική αρχή, προχωρά με δυσκολίες, με ελλείψεις και μέσα στη συνολική άποψη που έχει η σημερινή κυβέρνηση για την ισοπέδωση στην εκπαίδευση, θεωρούν ότι η ειδική αγωγή πρέπει να στελεχώνεται από τα πλεονάσματα που προκύπτουν από τις περικοπές σε όλα τα άλλα σχολεία, στο ολοήμερο, στα γυμνάσια, στα νηπιαγωγεία».

Καταλήγοντας, διαβεβαίωσε ότι «εμείς θα είμαστε στο πλάι των εκπαιδευτικών και των γονιών, στην ειδική αγωγή και δεν θα αφήσουμε να επιστρέψει στις εποχές πριν από το ΄81 που δεν ανήκε στην εκπαίδευση αλλά επικρατούσε η λογική της ιδρυματοποίησης».

Το Ποτάμι: Ο διάλογος για την παιδεία να είναι πάντα ανοιχτός, όχι προσχηματικός

Καλή πρόοδο και καλή δύναμη σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς, εύχεται το Ποτάμι, σημειώνοντας ωστόσο ότι η σχολική χρονιά ξεκινάει για 1,34 εκατομμύριο μαθητές «με το ίδιο πάντα σήριαλ να παίζεται».

«Πόσα κενά; Γιατί; πώς θα καλυφθούν; κλπ. Η πληρότητα των σχολείων σε δασκάλους και καθηγητές, από απαραίτητη προϋπόθεση έχει γίνει ένα δύσκολο στοίχημα για το υπουργείο Παιδείας τα τελευταία χρόνια», αναφέρει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι «δεν είναι μόνο η οικονομική δυσπραγία και η έλλειψη πόρων, αλλά και η αδυναμία οργάνωσης και οι καθαρές, διαφανείς διαδικασίες που θα μπορούσαν να ολοκληρώνονται πολύ νωρίτερα από το πρώτο κουδούνι».

Για το γυμνάσιο, το Ποτάμι τονίζει ότι «θα είναι μια χρονιά αλλαγών οι οποίες θα πρέπει να εφαρμοστούν και ψύχραιμα να αξιολογηθούν».

«Ο διάλογος για την παιδεία όμως πρέπει να είναι πάντα ανοιχτός κι όχι προσχηματικός όπως τώρα, που δυστυχώς βρισκόμαστε πάντα προ ειλημμένων αποφάσεων», συμπληρώνει το κόμμα στην ανακοίνωσή του καταλήγοντας: «Η πρώτη μέρα όμως ας είναι μέρα ευχών κι όχι γκρίνιας. Εδώ θα είμαστε εξάλλου όλη τη χρονιά να παρεμβαίνουμε».