Στην πέμπτη πυρηνική της δοκιμή, την «πιο ισχυρή» ως τώρα, προχώρησε η Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με τη Σεούλ.

«Θεωρούμε ότι ο Βορράς διεξήγαγε σήμερα μια πυρηνική δοκιμή», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας στο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. Κατά την ίδια πηγή, η Σεούλ εκτιμά ότι η «η έκρηξη είχε ισχύ περίπου 10 κιλοτόνων», γεγονός που σημαίνει ότι η πυρηνική βόμβα που δοκιμάστηκε είναι «η ισχυρότερη» που έχει κατασκευάσει η Βόρεια Κορέα «μέχρι σήμερα».

Στις 09:30 (τοπική ώρα) το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) κατέγραψε σεισμό μεγέθους 5,3 βαθμών στη Βόρεια Κορέα, κοντά σε ένα πεδίο πυρηνικών δοκιμών, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν μηδενικό, ενώ σύμφωνα με το USGS ο σεισμός «πιθανόν» οφειλόταν σε μια «έκρηξη».

Το Γεωλογικό Ινστιτούτου δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσει πάντως εάν επρόκειτο για πυρηνική ή άλλους είδους έκρηξη.

Αλλά και το Κέντρο Σεισμολογικών Δικτύων της Κίνας (China Earthquake Networks Center, CENC) εκτίμησε επίσης ότι η σεισμική δραστηριότητα που καταγράφηκε σήμερα στη Βόρεια Κορέα οφειλόταν πιθανότατα σε έκρηξη. Όπως ανέφερε το Κέντρο στον ιστότοπό του η σεισμική δόνηση ήταν επιφανειακή. Την ίδια πληροφορία δημοσιοποίησε η Σεισμολογική Υπηρεσία της Κίνας, η οποία αναφέρεται στην κυβέρνηση.

Ένας ειδικός, ο Τζέφρι Λιούις του Middlebury Institute of International Studies, εκτίμησε ότι ο σεισμός που καταγράφηκε οφειλόταν πράγματι στην πέμπτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας και η ισχύς της δόνησης παραπέμπει σε μια πυρηνική κεφαλή 20 ως 30 κιλοτόνων.

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη δοκιμή που έχει κάνει μέχρι σήμερα η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, 20-30 κιλοτόνων τουλάχιστον», σχολίασε ο Λιούις. «Οι εκτιμήσεις για την ισχύ είναι πάντα κατά προσέγγιση. Το θέμα είναι πως μιλάμε για τη μεγαλύτερη (δοκιμή) μέχρι σήμερα, εκτός αν αναθεωρηθούν τα δεδομένα προς τα κάτω», πρόσθεσε.

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

Η προεδρία της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας. Της συνεδρίασης θα προεδρεύσει ο νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός, όπως δήλωσε αξιωματούχος του Κυανού Οίκου στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας συγκάλεσαν επίσης μια ομάδα διαχείρισης κρίσεων.

Η Σεούλ θα αξιώσει από το Σ.Α. του ΟΗΕ αυστηρότερες κυρώσεις

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο το υπουργείο Εξωτερικών στη Σεούλ, μετά τις σημερινές εξελίξεις, η Νότια Κορέα θα καταβάλει διπλωματικές προσπάθειες για να επιβληθούν ακόμη πιο ισχυρές κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα.

Από την πλευρά του, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε κάλεσε τους συναρμόδιους υπουργούς να συγκεντρώσουν και να αναλύσουν τις πληροφορίες για το τι συνέβη στη Βόρεια Κορέα.

Οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις ανέπτυξαν αεροσκάφη προκειμένου να ελέγξουν την πιθανή έκλυση ραδιενέργειας, όπως δήλωσαν στο Reuters δυο πηγές προσκείμενες στον ιαπωνικό στρατό.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα με την ομόλογό του Παρκ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η ομόλογός του της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε συζήτησαν τηλεφωνικά σήμερα σχετικά με τη νέα πυρηνική δοκιμή στην οποία πιστεύεται ότι προχώρησε η Βόρεια Κορέα, ανακοίνωσε η νοτιοκορεάτικη προεδρία.

Ο Ομπάμα και η Παρκ είχαν τηλεφωνική συνδιάλεξη διάρκειας 15 λεπτών περί τις 04:00 (ώρα Ελλάδας) καθώς ο αμερικανός πρόεδρος επέστρεφε με το Air Force One στην Ουάσινγκτον από τη σύνοδο του ASEAN στο Λάος, σύμφωνα με την προεδρία της Νότιας Κορέας.

Το Πεκίνο υπέρ της αυτοσυγκράτησης όλων των πλευρών

Όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, μετά την πραγματοποίηση της πέμπτης πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα, καθώς δεν είναι προς το συμφέρον κανενός η επικράτηση συνθηκών χάους ή πολέμου στην Κορεατική Χερσόνησο, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Η πραγματοποίηση της πυρηνικής δοκιμής «δεν αποτελεί σοφή επιλογή» από τη Βόρεια Κορέα, αλλά και η απόφαση της Νότιας Κορέας για την ανάπτυξη ενός τεχνολογικά εξελιγμένου αντιπυραυλικού συστήματος, έχει ανατρέψει την περιφερειακή στρατηγική ισορροπία, τονίζει σε σχόλιο του, το Xinhua, στην πρώτη επίσημη αντίδραση του Πεκίνου, μετά την πραγματοποίηση της πυρηνικής δοκιμής.

Καταδίκη της πυρηνικής δοκιμής από τη Γαλλία

Η Γαλλία καταδικάζει την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε σήμερα από τη Βόρεια Κορέα, μετά τον εντοπισμό από σεισμογράφους μίας έκρηξης, κοντά στο μυστικό πεδίο πυρηνικών δοκιμών της χώρας.

«Η Γαλλία καταδικάζει σθεναρά τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ από τη Βόρεια Κορέα, ενώ καλεί το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, ν’ αντιδράσει μετά την παραβίαση των αποφάσεών του,» τόνισε σε ανακοίνωσή της, η γαλλική προεδρία.