Αντιμέτωποι με νέες δραστικές μειώσεις στις συντάξεις τους θα βρεθούν την Παρασκευή οι συνταξιούχοι με τον δεύτερο γύρο περικοπών στις επικουρικές. Η περικοπή ανέρχεται έως 38% και αναμένεται να κουρευτούν περίπου 150.000 επικουρικές συντάξεις.
Συνολικά, 240.000 επικουρικές συντάξεις, δηλαδή περίπου 20%, θα επηρεασθούν αρνητικά με την αναπροσαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου σύμφωνα με το ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης).
Οσοι εισπράττουν κάτω από 1.300 ευρώ μεικτά (1.120 ευρώ καθαρά) διασώζονται από το μαχαίρι και μπαίνουν στον μηχανισμό της προσωπικής διαφοράς. Οσοι έχουν άθροισμα κύριων και επικουρικών πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά χάνουν αμέσως τη διαφορά ανάμεσα στη νέα και την παλιά επικουρική.

Σύμφωνα με το ΕΤΕΑ με την καταβολή των επικουρικών συντάξεων στις 2 Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αναπροσαρμογής τους, σύμφωνα με τον ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου). Συνολικά θα αναπροσαρμοσθούν 1.236.000 συντάξεις και θα επηρεασθούν αρνητικά 230.000-240.000 από αυτές.

Η αναπροσαρμογή του Αυγούστου 2016 επηρέασε 66.900 συντάξεις από το σύνολο των 311.680 επικουρικών συντάξεων των πρώην Ταμείων ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΑΔΚΥ, ΤΕΑΕΙΓΕ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΕΡΤΤ, ΕΤΒΑ, ΕΛΕΜ, ΤΕΑΧ, ΤΕΑΥΠΣ. Από αυτές τις συντάξεις οι 46.000 είχαν μεσοσταθμική μείωση 8%-10%, δηλαδή μικρότερη των 20 ευρώ μηνιαίως. Η αναπροσαρμογή του Σεπτεμβρίου (δηλαδή με την αυριανή πληρωμή) αφορά 805.900 συντάξεις των πρώην Ταμείων ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΥΝΤΠ, ΤΕΑΠΟΖΟ, ΤΕΑΥΕΚ, ΤΑΠΤΠ και ΤΕΑΠ-ΔΕΗ επιφέροντας μειώσεις σε 140.000-150.000 από αυτές.
Η διαδικασία για τα υπόλοιπα Ταμεία που εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑ θα ολοκληρωθεί με την πληρωμή του Οκτωβρίου.
Κατά την πληρωμή των συντάξεων των μηνών Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου θα υπάρξει ισόποση της μείωσης μηνιαία παρακράτηση για τους μήνες Ιούνιο - Σεπτέμβριο, αντίστοιχα.
Η αναπροσαρμογή των συντάξεων που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο 2016 έγινε με βάση τις καταστατικές διατάξεις που όριζαν ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης το ποσοστό εισφοράς κάθε πρώην Ταμείου και το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης.

Η αντίστοιχη αναπροσαρμογή των συντάξεων του Σεπτεμβρίου 2016, λόγω της μη ύπαρξης καταστατικής διάταξης που όριζε ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης, έγινε με τη χρήση συντελεστή (ΣΕ) κατά πρώην Ταμείο που προήλθε από τη στάθμιση των ετών ασφάλισης, των ασφαλιστέων αποδοχών, των καταβαλλόμενων παροχών και των ποσοστών εισφοράς των συνταξιούχων κατηγορίας γήρατος.

Στις επικουρικές συντάξεις που αναπροσαρμόζονται - δηλαδή εκείνες που το νέο καταβαλλόμενο ποσό (νέα σύνταξη συν προσωπική διαφορά), συνυπολογιζομένων των κρατήσεων της εισφοράς αλληλεγγύης και υγείας, είναι μικρότερο από το αρχικά καταβαλλόμενο ποσό, συνυπολογιζομένων των κρατήσεων της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχου και υγείας - η κράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχου, κατόπιν σχετικής οδηγίας του εποπτεύοντος υπουργείου, υπολογίζεται στο νέο καταβαλλόμενο ποσό (νέα σύνταξη συν προσωπική διαφορά).
Στις λοιπές επικουρικές συντάξεις η κράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχου παραμένει ως είχε.
Τονίζεται ότι με την ολοκλήρωση της αναπροσαρμογής για το σύνολο των συντάξεων που χορηγούνται από το ΕΤΕΑ θα αναρτηθούν αναλυτικά εκκαθαριστικά για την καλύτερη πληροφόρηση των ενδιαφερομένων (με την πληρωμή του Οκτωβρίου ή του Νοεμβρίου 2016).
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από