Εξαρση των κρουσμάτων της ελονοσίας στη χώρα μας το επόμενο διάστημα εκτιμούν οι επιστήμονες ότι θα υπάρξει. Οπως οι ίδιοι παραδέχονται, η λιτότητα, που μοιραία επηρεάζει τις συνθήκες διαβίωσης, καθώς και το προσφυγικό – μεταναστευτικό ρεύμα είναι οι κύριες αιτίες εμφάνισης τόσο της ελονοσίας όσο και άλλων λοιμωδών νοσημάτων.

Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), έως τις 11 Αυγούστου είχαν εντοπιστεί συνολικά 65 κρούσματα ελονοσίας, εκ των οποίων τα 61 καταγράφτηκαν ως εισαγόμενα –πρόκειται δηλαδή για μετανάστες ή ταξιδιώτες που είχαν επισκεφτεί πρόσφατα ενδημικές χώρες.

Ωστόσο, το τελευταίο 20ήμερο η λίστα έχει αυξηθεί σημαντικά: Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εντοπιστεί ακόμη 10 κρούσματα, μεταξύ των οποίων και ένας άνδρας πακιστανικής καταγωγής που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Αττικόν, όπου υποβάλλεται σε εξετάσεις.

Και παρόλο που, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα νέα κρούσματα αφορούν αλλοδαπούς, στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι πρόκειται για εγχώριο κρούσμα, τότε θα αποκλειστεί άμεσα η αιμοδοσία από την περιοχή εμφάνισης του κρούσματος.

Αναμένεται νέα αύξηση

Την ίδια ώρα στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» ότι έως και τις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται αύξηση των ασθενών που διαγιγνώσκονται με ελονοσία, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο.

Σημειώνεται ότι το πρόβλημα της ελονοσίας είναι θέμα που απασχολεί τις υγειονομικές Αρχές τα τελευταία χρόνια, παρόλο που είχε εκριζωθεί από τη χώρα μας το 1974. Φαίνεται ότι η είσοδος των μεταναστών προς αναζήτηση εργασίας «ξύπνησε» την ξεχασμένη νόσο, με αποτέλεσμα από το 2011 να επιτηρείται στενά η επιδημιολογική πορεία της σε ετήσια βάση.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν στελέχη του Κέντρου, το προσφυγικό κύμα φαίνεται να εντείνει το πρόβλημα. Και αυτό διότι οι Σύροι έχουν κατά κανόνα λευκό ιατρικό ιστορικό σε ό,τι αφορά την ελονοσία, κάτι που ωστόσο δεν ισχύει για τους Αφγανούς.

Είναι ενδεικτικό ότι από τα συνολικά 65 κρούσματα ελονοσίας που εντοπίστηκαν έως τις αρχές Αυγούστου στη χώρα μας, τα 8 καταγράφηκαν σε κέντρα φιλοξενίας μεταναστών – προσφύγων σε νησιά του Βόρειου Αιγαίου.

Μάλιστα, όπως παραδέχονται οι επιστήμονες, το τοπίο σε ό,τι αφορά τα κέντρα φιλοξενίας είναι θολό. Και αυτό διότι η υγειονομική φροντίδα των μεταναστών έχει αφεθεί κατά βάση σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, που όμως δεν δείχνουν όλες τον ίδιο βαθμό ετοιμότητας στον εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων. Για παράδειγμα, κάποιες δεν έχουν προμηθευτεί τα γρήγορα διαγνωστικά τεστ για την ελονοσία τα οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελούν πολύτιμα εργαλεία.

Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλης Βλασταράκος επισημαίνει την άμεση ανάγκη χρηματοδότησης για την εκρίζωση της ελονοσίας στη χώρα μας από την ευρωπαϊκή και τη διεθνή κοινότητα.

Οι εστίες μόλυνσης

Ειδικότερα, μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ για το συγκεκριμένο θέμα, ο ίδιος δήλωσε ότι «πρέπει να εξαλειφθούν οι εστίες μόλυνσης των διαβιβαστών ανωφελών κουνουπιών, όπου υπάρχουν, και το κυριότερο να βελτιωθούν άμεσα οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων – μεταναστών, οι οποίες, όπως και σε έκθεσή του ανέφερε τον Ιούλιο ο αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι επιεικώς απαράδεκτες».

Μείζον ζήτημα για να μπει φρένο στην ελονοσία είναι και η έγκαιρη απεντόμωση σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, ωστόσο η υποχρηματοδότηση αλλά και η υποστελέχωση των αρμόδιων υγειονομικών τμημάτων των δήμων και των περιφερειών αποτελούν εμπόδιο, σε κάποιες περιπτώσεις, για την πραγματοποίησή της.