Οι ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικάνων στην Αριζόνα και τη Φλόριντα αναμένεται να εκλέξουν σήμερα τους γερουσιαστές Τζον Μακέιν και Μάρκο Ρούμπιο ως υποψηφίους για τις γενικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου στη Γερουσία. Ωστόσο, οι δύο υποψήφιοι αποφεύγουν συστηματικά ν’ αναφερθούν στην προεδρική υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ.

Σχέσεις προσωπικών επιθέσεων

Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος υποστήριξε την προσπάθεια επανεκλογής τόσο του Μακέιν όσο και του Ρούμπιο, παρά το γεγονός ότι οι μεταξύ τους σχέσεις δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές όπως φάνηκε από την εξέλιξη του προεκλογικού αγώνα. Ο Τραμπ είχε επιτεθεί προσωπικά στο Μακέιν (προεδρικό υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων το 2008) αμφισβητώντας τον ηρωισμό του στον πόλεμο του Βιετνάμ, όπου αιχμαλωτίστηκε όταν καταρρίφθηκε το αεροσκάφος του στη διάρκεια επιχείρησης βομβαρδισμού.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο Τραμπ απέκλεισε τον Ρούμπιο από την εσωτερική προκριματική κούρσα των Ρεπουμπλικάνων, μετά τη νίκη του στη Φλόριντα. Στη διάρκεια της προκριματικής εκστρατείας του κόμματος, ο Τραμπ είχε αποκαλέσει «μικρό Μάρκο» τον Ρούμπιο, ενώ ο γερουσιαστής είχε επιτεθεί στον Τραμπ επικρίνοντας τόσο το χρώμα των μαλλιών του όσο και το μέγεθος των χεριών του

.

Ευρύτερη πολιτική σημασία

Στη διάρκεια της προσπάθειας επανεκλογής τους, τόσο ο Μακέιν όσο και ο Ρούμπιο προσέφεραν την πολιτική υποστήριξή τους στον Τραμπ.

Ωστόσο, δεν παρέλειψαν ν’ ασκήσουν κριτική για τις εξαγγελίες του Τραμπ γύρω από τα θέματα της παράνομης μετανάστευσης, της προσωρινής απαγόρευσης εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, αλλά και τις απόψεις του για την αναδιοργάνωση του ΝΑΤΟ.

Οι δύο γερουσιαστές εκτιμούν ότι οι απόψεις αυτές απομακρύνουν τις δικές τους υποψηφιότητες στις περιφέρειες τους από τους μετριοπαθείς και ανεξάρτητους ψηφοφόρους, που θα μπορούσαν να δώσουν την ψήφο τους στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Πέρα από τις προσωπικές σχέσεις μεταξύ των τριών αντρών και την άσκηση κριτικής εκατέρωθεν, η επανεκλογή των δύο γερουσιαστών θεωρείται ουσιαστικής σημασίας για τη διατήρηση του ελέγχου της Γερουσίας από τους Ρεπουμπλικάνους μετά τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Ωστόσο, πρέπει να προηγηθεί η σημερινή προκριματική νίκη του Μακέιν στην Αριζόνα και του Ρούμπιο στη Φλόριντα.

Μακέιν κατά Γουάρντ

Ο Μακέιν προσπαθεί να συνεχίσει την 30χρονη παρουσία του στη Γερουσία των ΗΠΑ, ενώ πρέπει να επικρατήσει έναντι της υποψηφιότητας της ιατρού και πρώην γερουσιαστού Κέλι Γουάρντ. Η Γουάρντ συνδέεται με το υπερσυντηρητικό Tea Party.

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι ο Μακέιν προηγείται της Γουάρντ με ποσοστό 55% έναντι 29%, σύμφωνα με το CNN. Ωστόσο, η Γουάρντ συνδέει τον Μακέιν με το «σύστημα» υποστηρίζοντας ότι: «είναι καιρός να νικήσουμε το σύστημα και να δώσουμε σύνταξη στον Μακέιν».

Προβάδισμα Μακέιν

Σε μια προσπάθεια πολιτικής «αδρανοποίησης» της επιρροής που ασκεί η Γουάρντ στους συντηρητικούς ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικάνων στην περιφέρειά του, ο Μακέιν υποστηρίζει το δικαίωμα της οπλοκατοχής, ενώ τάσσεται κατά των αμβλώσεων.

Στην περίπτωση που τελικά νικήσει σήμερα ο Μακέιν στην περιφέρεια του, θα βρεθεί αντιμέτωπος στις γενικές εκλογές με την Αν Κιρκπάτρικ, που ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα και είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Μακέιν προεδρεύει της Επιτροπής Άμυνας στη Γερουσία, ενώ ο ίδιος χαρακτηρίζει τον προεκλογικό του αγώνα «τον πιο σκληρό» της πολιτικής του καριέρας. Δημοσκόπηση του CNN δίνει προβάδισμα 13 μονάδων στο Μακέιν έναντι της Κιρκπάτρικ.

Επικρατέστερος ο Ρούμπιο

Ο Ρούμπιο είχε αποφασίσει να μην διεκδικήσει την επανεκλογή του στη Γερουσία το 2015, με δεδομένη τη συμμετοχή του στον προκριματικό κύκλο εκλογής προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων. Ωστόσο, άλλαξε την απόφασή του τον Ιούνιο, μετά την αποχώρησή του από την κούρσα διεκδίκησης του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων.

Η ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος παρότρυνε τον Ρούμπιο να βάλει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία στη Γερουσία, καθώς τον θεωρεί την καλύτερη επιλογή προκειμένου να διατηρήσει τον έλεγχο της έδρας στη Φλόριντα. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στην παραίτηση άλλων υποψηφίων του κόμματος στη Φλόριντα, αφήνοντας διεκδικητή της έδρας απέναντι στον Ρούμπιο τον 58χρονο εκατομμυριούχο Κάρλος Μπέραφ, που είναι νέος στην πολιτική.

Ο Μπέραφ είναι κατασκευαστής κατοικιών και όπως η Γουάρντ υποστηρίζει την προεδρική υποψηφιότητα του Τραμπ, ενώ επικρίνει τον Ρούμπιο για την “χλιαρή υποστήριξή” του στον Τραμπ.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ρούμπιο έχει εξασφαλίσει το προβάδισμα έναντι του Μπέραφ. Στην περίπτωση που ο ίδιος επικρατήσει σήμερα, θα βρεθεί αντιμέτωπος στις γενικές εκλογές με τον Πάτρικ Μέρφι, που ηγείται τοπικά στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών.