Η Γερμανία θα θεσπίσει νόμο που θα υποχρεώνει τις γυναίκες να κοινοποιούν στους συζύγους τους την ταυτότητα του βιολογικού πατέρα ενός παιδιού που έχουν συλλάβει από εξωσυζυγική σχέση. Νομικός στόχος θα είναι να μπορούν να διεκδικούν οι σύζυγοι κάλυψη εξόδων από τον βιολογικό πατέρα.

Νομοσχέδιο προς την κατεύθυνση αυτήν πρόκειται να υιοθετηθεί την Τετάρτη από το υπουργικό συμβούλιο και να κατατεθεί στη συνέχεια στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χάικο Μας.

Βάσει του νομοσχεδίου, άνδρας που αμφισβητεί ότι είναι ο πατέρας του παιδιού του, θα μπορεί να υποχρεώνει τη σύντροφό του να αποκαλύπτει το όνομά του ή των εραστών που έβλεπε τη στιγμή της σύλληψης του παιδιού και έτσι να προσδιορίζει ποιος είναι ο βιολογικός πατέρας.

«Θέλουμε να εξασφαλίσουμε περισσότερα δικαιώματα και νόμιμα μέσα προσφυγής για τους "ψεύτικους πατεράδες"», εξήγησε ο υπουργός. «Η μητέρα πρέπει να μην μπορεί να σιωπά, παρά μόνο αν υπάρχουν πολύ σοβαρές αιτίες για να μην αποκαλύψει την ταυτότητα του βιολογικού πατέρα» πρόσθεσε.

Οι απατημένοι σύζυγοι θα μπορούν, σύμφωνα με το νομοσχέδιο αυτό, να απαιτήσουν από τον βιολογικό πατέρα του παιδιού να τους επιστρέψει τα έξοδα που έχουν κάνει για τη φροντίδα του παιδιού για περίοδο μέχρι δύο ετών.

Ο υπουργός δεν διευκρίνισε ποιες κυρώσεις θα αντιμετωπίζει η σύζυγος που αρνείται να αποκαλύψει την ταυτότητα του βιολογικού πατέρα του παιδιού της. Δεν έδωσε επίσης στοιχεία που θα επέτρεπαν να υπολογιστεί ο αριθμός των οικογενειών τις οποίες αφορά η νέα νομοθεσία.