Φρένο στις επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ βάζει η βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους, οι οποίοι καλούνται παράλληλα να περάσουν μια βόλτα από την Εφορία τους για να ξεμπλέξουν το κουβάρι χρωστούμενων από το Δημόσιο και οφειλών στην Εφορία.
Παρότι ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων προβλέπει τη διενέργεια αυτεπάγγελτου συμψηφισμού χρεών με απαιτήσεις κατά του Δημοσίου, όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές, πρακτικά το αυτεπάγγελτο ενδέχεται να καθυστερήσει. «Η υποβολή αίτησης επισπεύδει τη διαδικασία» διευκρινίζουν.
Ετσι, φορολογούμενοι οι οποίοι δεν έχουν λάβει ακόμα την επιστροφή φόρου εισοδήματος, αλλά παράλληλα έλαβαν και το ραβασάκι με τον ΕΝΦΙΑ, ή θα πρέπει να πληρώσουν τον φόρο ακινήτων, περιμένοντας κάποια στιγμή να πιστωθεί στον τραπεζικό τους λογαριασμό και η επιστροφή του φόρου, ή θα πρέπει να σπεύσουν στη ΔΟΥ τους ζητώντας συμψηφισμό.
Η πρακτική που ακολουθείται, όπως αναφέρουν πηγές των εφοριακών, είναι να μην δίνεται εντολή επιστροφής φόρου εάν υπάρχουν τρέχουσες, ακόμα και μη ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Αν υποθέσουμε για παράδειγμα ότι φορολογούμενος δικαιούται επιστροφή φόρου εισοδήματος 400 ευρώ και καλείται να πληρώσει πέντε μηνιαίες δόσεις ΕΝΦΙΑ από 100 ευρώ η καθεμία, αν δεν κάνει συμψηφισμό το πιθανότερο είναι ότι δεν θα λάβει την επιστροφή φόρου πριν από το τέλος Ιανουαρίου, οπότε εκπνέει η προθεσμία πληρωμής της τελευταίας δόσης ΕΝΦΙΑ, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι στο μεταξύ έχει εξοφλήσει τον φόρο ακινήτων και δεν έχει άλλες βεβαιωμένες ή ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αν κάνει αίτηση συμψηφισμού, η οφειλή ΕΝΦΙΑ αυτόματα θα περιοριστεί σε 100 ευρώ, διαγράφοντας την υποχρέωση της Εφορίας να διενεργήσει την επιστροφή φόρου των 400 ευρώ.
Στέλεχος της Φορολογικής Διοίκησης αναφέρει πάντως πως δεν λείπουν μεμονωμένες περιπτώσεις όπου ο προϊστάμενος της ΔΟΥ μπορεί να δώσει εντολή διενέργειας επιστροφής φόρου νωρίτερα, αν διαπιστώσει για παράδειγμα ότι πληρώνονται εμπρόθεσμα και με συνέπεια οι τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις.

Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ οδήγησε σε βεβαίωση εσόδων 3,179 δισ. ευρώ, ενώ από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου 307 εκατ. ευρώ για περισσότερους από ένα εκατομμύριο φορολογουμένους, όταν στις αρχές Αυγούστου το υπουργείο Οικονομικών χρωστούσε και 983 εκατ. ευρώ επιστροφών ΦΠΑ.