Στο γαλάζιο επιτελείο εκτιμούν ότι η φετινή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση από το βήμα της ΔΕΘ θα αφήσει βαθύ πολιτικό αποτύπωμα και δεν θα είναι μια απλή μάχη εντυπώσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι στενοί συνεργάτες του κάνουν λόγο για ένα «τεστ αξιοπιστίας» που θα διαμορφώσει και το πολιτικό κλίμα τη νέα περίοδο –και μέσα από αυτή τη σύγκριση ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να προσδοκά οφέλη, αντιθέτως θα βυθιστεί στην αναξιοπιστία του.

«Η φετινή ΔΕΘ θα είναι οδυνηρή για τον Πρωθυπουργό, θα είναι η αρχή του τέλους της χειρότερης κυβέρνησης της Μεταπολίτευσης…» σπεύδει να προδικάσει ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος, μεταφέροντας ουσιαστικά την εικόνα που κυριαρχεί σε κάθε όροφο της νέας γαλάζιας έδρας, στην οδό Πειραιώς. Υψηλόβαθμες κομματικές πηγές αντιμετωπίζουν την πρωθυπουργική εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη ως «επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος» καθώς από το ίδιο βήμα θα αναγκαστεί να ακυρώσει όλες τις προηγούμενες εξαγγελίες του, που εν πολλοίς του εξασφάλισαν και το διαβατήριο της εξουσίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Υπό αυτό το πρίσμα, μία εβδομάδα αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κινηθεί στον ίδιο χώρο με την άνεση μεν που προσφέρει το μεγάλο δημοσκοπικό προβάδισμά του, αλλά με πρωταρχικό στόχο να αναστηλώσει την αξιοπιστία της ΝΔ. Η παρουσίαση ενός ρεαλιστικού κυβερνητικού προγράμματος άμεσης εφαρμογής καθώς οι εξελίξεις μπορεί να είναι ραγδαίες το προσεχές διάστημα θα αποτελέσει το κλειδί σε αυτή την προσπάθεια, αλλά το πρόγραμμα θα πηγαίνει πιο μακριά, δείχνοντας την Ελλάδα της μεταμνημονιακής εποχής. «Οι πολίτες έχουν κουραστεί έπειτα από επτά χρόνια κρίσης. Δεν αναμένουν ακόμη ένα πρόγραμμα διαχείρισης των Μνημονίων. Αναζητούν έναν νέο δρόμο, αισιοδοξίας και προοπτικής» διαμηνύουν συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, προαναγγέλλοντας ότι στην πραγματικότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει από τη ΔΕΘ ένα νέο οικονομικό σχέδιο για τη χώρα.

Η φιλοσοφία της δικής του πρότασης –όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές –θα στηρίζεται σε ένα άλλο μείγμα πολιτικής με λιγότερους φόρους και ενίσχυση της ιδιωτικής οικονομίας, με ιδιωτικοποιήσεις και περιορισμό των δημοσίων δαπανών. Στο γαλάζιο επιτελείο θεωρούν εφικτό ένα σχέδιο φοροελαφρύνσεων, το οποίο θα έχει καλύτερα αποτελέσματα για τα δημόσια έσοδα, ενώ καταγγέλλουν ότι η τακτική της υπερφορολόγησης είναι προσωπική ιδεοληπτική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, λόγω έλλειψης εναλλακτικού σοβαρού σχεδίου, αλλά και επειδή με την τακτική αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να συντηρήσει το κομματικό κράτος, ως κύριο μοχλό στήριξής του στην εξουσία, όπως τονίζουν.

Σε αυτή την εικόνα –ότι, δηλαδή, το μπαράζ φόρων είναι επιλογή της κυβέρνησης και όχι απαίτηση των δανειστών –θα εστιάσει τις επόμενες ημέρες η ΝΔ, επικαλούμενη και τις απαντήσεις που στέλνει η Κομισιόν για επικείμενα φορολογικά μέτρα. Στην αφετηρία βρίσκεται η διαβεβαίωση του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ότι η κατάργηση του μειωμένου ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο αποτελούσε κυβερνητική πρόταση.

«ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑΣ». Στη βάση αυτή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί ότι η «συμφωνία αλήθειας» που επιδιώκει η ΝΔ με την κοινωνία και την Ευρώπη θα εξελιχθεί προσεχώς σε αναγκαιότητα και θα αποτελεί τη μοναδική αξιόπιστη κίνηση για έξοδο της χώρας από την κρίση. Στον πυρήνα της, η συμφωνία προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα 2% του ΑΕΠ (αντί για 3,5%) με δέσμευση από την ελληνική πλευρά για δημοσιονομική πειθαρχία, βαθιές μεταρρυθμίσεις και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων που θα οδηγήσουν σε ρυθμούς ανάπτυξης 4% κατά την πενταετία 2017-2021.