Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Βολιβίας Ροδόλφο Ιλάνες ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από απεργούς εργάτες μεταλλείων αφού τον απήγαγαν, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη.

«Πήγαμε στο μέρος όπου βρέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Ιλάνες και τον βρήκαμε νεκρό. Είμαστε κατατρομαγμένοι», είπε ο Μόισες Φλόρες, διευθυντής του ραδιοφώνου Fedecomin, το οποίο μεταδίδει αποκλειστικά ειδήσεις που αφορούν τα μεταλλεία, σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό. Σε άλλες δηλώσεις σε τοπικά μέσα δήλωσε ότι «συνάδελφοί μας ανέφεραν πως πέθανε από άγριο ξυλοδαρμό».

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο Ιλάνες, 56χρονών, είχε απαχθεί από απεργούς εργάτες μεταλλείων και κινδύνευε από βασανιστήρια στο Πανδούρο, περίπου 160 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Λα Παζ.

Οι διαδηλώσεις των εργατών που ζητούν αλλαγές στη νομοθεσία πήραν βίαια τροπή αυτή την εβδομάδα μετά από μπλόκο σε κεντρικό δρόμο. Σε επεισόδια την Τετάρτη, δύο εργάτες σκοτώθηκαν από πυρά της αστυνομίας, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι 17 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί.

Η Εθνική Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Μεταλλείων της Βολιβίας (Fencomin), που κάποτε συγκαταλέγονταν στους υποστηρικτές του αριστερού προέδρου της Βολιβίας Εβο Μοράλες, προκήρυξε απεργία διαρκείας μετά από την αποτυχία, όπως ανακοίνωσε, των διαπραγματεύσεων για το νόμο που αφορά τα μεταλλεία.

Οι διαμαρτυρόμενοι εργάτες απαιτούν περισσότερες άδειες λειτουργίας μεταλλείων, το δικαίωμα να δουλεύουν σε ιδιωτικές εταιρείες, και μεγαλύτερη αντιπροσώπευση μέσω ενώσεων.