H υπόθεση κλοπής 67.000 δολαρίων από το σπίτι της αντιπροέδρου της Αργεντινής Γκαμπριέλα Μικέτι θα έπρεπε να είχε κλείσει με τη σύλληψη του προσωπικού της φρουρού.

Αντί γι’ αυτό, όμως, οι εισαγγελείς μετατόπισαν το ενδιαφέρον τους στον εντοπισμό της πηγής προέλευσης των χρημάτων, καθιστώντας τη Μικέτι ένα δημόσιο παράδειγμα της πρόκλησης που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος Μαουρίτσιο Μάκρι να κόψει την εξάρτηση της χώρας από το σύστημα των μετρητών, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις υποκρύπτει φοροδιαφυγή.

Εκλεγμένος τον Νοέμβριο, με στόχο να ανατρέψει μια 12ετία αριστερού λαϊκισμού, ο Μάκρι ήρε τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, αναμόρφωσε τη στατιστική υπηρεσία και ρύθμισε μια τοξική διαμάχη σχετικά με πληρωμές ομολόγων. Τώρα, το ενδιαφέρον του εντοπίζεται στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και στο να προσελκύσει τους Αργεντινούς στο τραπεζικό σύστημα. Είναι μια προσπάθεια που οι προκάτοχοι του Μάκρι κατέβαλαν πολλές φορές στο παρελθόν με ασήμαντα αποτελέσματα, καθώς 500 δισ. δολάρια αποθησαυρίστηκαν κατά τα τελευταία 30 χρόνια.

Η υπόθεση Μικέτι σύμφωνα με τον Χόρχε Γαγέρο, ιδρυτή του Δικτύου Φορολογικής Δικαιοσύνης για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, «δείχνει ότι πρακτικές όπως αυτή συντηρούνται επί δεκαετίες και έχουν γίνει μέρος της κουλτούρας».

Οπως πρόσθεσε ο ίδιος: «Μια συμπεριφορά που σε άλλες χώρες θα φαινόταν δυσλειτουργική εδώ είναι φυσιολογική».

Μόνο 50% των Αργεντινών έχουν τραπεζικό λογαριασμό, έναντι 68% στη Βραζιλία και 63% στη Χιλή. Το ποσοστό φθάνει στο 100% στη Σουηδία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νορβηγία.

Σημειώνεται ότι τον Μάιο η κυβέρνηση ανακοίνωσε φορολογική αμνηστία για να συλλάβει τα αδήλωτα ποσά που τηρούνται σε θυρίδες και θησαυροφυλάκια, σε λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες και σε περιουσιακά στοιχεία στην Πούντα ντελ Εστε, τη δημοφιλή παραλία. Οι Αργεντινοί που θα εμφανίσουν τις αδήλωτες αποταμιεύσεις τους έως το τέλος Μαρτίου θα πληρώσουν ένα εφάπαξ πρόστιμο 15%. Μπορούν επίσης να επενδύσουν σε τριετή και εξαετή ομόλογα του δημοσίου ή να κάνουν μακροχρόνιες επενδύσεις σε έργα υποδομής, ακίνητα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η Μικέτι πάντως αρνήθηκε ότι έχει κάνει κάποια παράβαση και είπε ότι τα μετρητά που εκλάπησαν από το σπίτι της είχαν δηλωθεί στις φορολογικές Αρχές.

© Bloomberg News