Το θέμα των μπουρκίνι διχάζει όχι μόνο τη γαλλική κοινωνία αλλά και την κυβέρνηση του Παρισιού, την ώρα που το ανώτατο δικαστήριο της χώρας αναμένεται σήμερα να εκδώσει απόφαση για τη συνταγματικότητα της απαγόρευσης αυτών των ισλαμικών μαγιό από αρκετούς δημάρχους.

Η υπουργός Παιδείας Ναζάτ Βαλό – Μπελκασέμ, μια από τις φεμινιστικές φωνές στη σοσιαλιστική κυβέρνηση, επέκρινε το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι δήμαρχοι απαγορεύουν τα μπουρκίνι στις παραλίες, κάτι που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις όταν αστυνομικοί προσέγγισαν γυναίκες που τα φορούσαν και τις ανάγκασαν να ξεντυθούν. Η υπουργός που γεννήθηκε σε μουσουλμανική οικογένεια του Μαρόκου πριν πάει με τους γονείς της στη Γαλλία σε ηλικία 4 ετών δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξή της ότι «ο πολλαπλασιασμός των απαγορεύσεων δεν είναι κάτι θετικό». Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι αποτελεί πρόβλημα επειδή θέτει το ερώτημα των ατομικών μας ελευθεριών: μέχρι πού είμαστε διατεθειμένοι να φθάσουμε για να ελέγξουμε εάν μια φορεσιά συμμορφώνεται με τους «καλούς τρόπους»»; Προειδοποίησε ότι οι απαγορεύσεις «προκαλούν λεκτικό ρατσισμό», κάτι που παρατηρήθηκε στα πρόσφατα επεισόδια στις παραλίες. «Ονειρεύομαι μια κοινωνία όπου οι γυναίκες είναι ελεύθερες και περήφανες για τα κορμιά τους», κατέληξε, προειδοποιώντας ότι έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις «δεν πρέπει να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά» απαγορεύοντας τα μπουρκίνι.

Ομως λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις τής Βαλό-Μπελκασέμ, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς έσπευσε να επαναλάβει την υποστήριξή του προς τους δημάρχους που έχουν πάρει τις αποφάσεις για την απαγόρευση. Σε ερώτηση εάν οι αποφάσεις είναι ρατσιστικές, απάντησε: «Οχι, αυτό είναι μια λανθασμένη εκτίμηση. Αυτό το ολόσωμο μαγιό εκπροσωπεί την υποδούλωση των γυναικών». Ο Βαλς εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του προς τους δημάρχους που απαγόρευσαν στους δήμους τους τα μπουρκίνι, αρνήθηκε όμως το αίτημα κάποιων εξ αυτών να ψηφισθεί νομοθεσία που θα απαγορεύει τα ισλαμικά μαγιό σε όλη τη χώρα.

Μέρος στην αντιπαράθεση πήρε και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, αποκαλώντας το μπουρκίνι «πρόκληση» που υποστηρίζει το ακραίο Ισλάμ. Μιλώντας στην τηλεόραση ο γάλλος πολιτικός τόνισε: «Δεν φυλακίζουμε γυναίκες πίσω από ρούχα». Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αγανάκτηση της σχεδιάστριας των ισλαμικών μαγιό, της Αυστραλέζας Αχέντα Ζανέτι που θεωρεί ότι ο Σαρκοζί δεν έχει καταλάβει τι εκπροσωπεί το μπουρκίνι. «Το μπουρκίνι είναι απλώς μια λέξη για ένα μαγιό που καλύπτει όλο το σώμα. Το φορούν γυναίκες διαφορετικών θρησκειών και γυναίκες που έχουν καρκίνο. Δεν σχεδιάσθηκε μόνο για τις μουσουλμάνες».

Ο Σαρκοζί που ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει την προεδρία την επόμενη χρονιά εντείνει τη σκληρή ρητορική του καθώς στις εσωκομματικές προκριματικές της γαλλικής Δεξιάς τον Νοέμβριο θα αντιμετωπίσει αρκετό ανταγωνισμό. Η πολιτική κόντρα για τα μπουρκίνι αναζωπυρώθηκε από τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν και δείχνουν μια γυναίκα με ισλαμική μαντίλα σε παραλία της Νίκαιας να αναγκάζεται από αστυνομικούς να βγάλει τη μακρυμάνικη μπλούζα που φορούσε.

Η αντίδραση των δημάρχων

Οι δήμαρχοι Λονδίνου και Παρισιού επέκριναν χθες την απαγόρευση των μπουρκίνι. Στο Λονδίνο πραγματοποιήθηκε διαδήλωση έξω από τη γαλλική πρεσβεία με τους συγκεντρωμένους να έχουν μετατρέψει την περιοχή σε παραλία με άμμο, ξαπλώστρες, μπάλες θαλάσσης και γυναίκες να φορούν το ισλαμικό μαγιό. Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν, που είναι ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας, είπε ότι κατανοεί πως «υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία αλλά δεν πρέπει κανείς να λέει στις γυναίκες τι μπορούν να φορέσουν και τι όχι». Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό ζήτησε να σταματήσει η «υστερία για το μπουρκίνι» και οι Αρχές να επικεντρωθούν στη βελτίωση της κοινωνικής συνοχής.