Το δολάριο έχανε έδαφος ενώ οι μετοχές υποχωρούσαν σε χαμηλό δύο εβδομάδων την Παρασκευή με τους επενδυτές επιφυλακτικούς ενόψει της ομιλίας της επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν.

Η Γέλεν θα μιλήσει την Παρασκευή στο παγκόσμιο συνέδριο κεντρικών τραπεζών στο Jackson Hole στο Ουαϊόμινγκ των ΗΠΑ, εκδήλωση στην οποία οι επικεφαλής της Fed συνήθως σηματοδοτούν την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Kατά την ομιλία της η Γέλεν θα μπορούσε να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την διαμόρφωση των επιτοκίων στο επόμενο διάστημα.

Ο παγκόσμιος δείκτης All-Country World index υποχωρούσε 0,1% αφού προηγουμένως είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο σημείο από τις 9 Αυγούστου.

Οι επενδυτές είναι προσεκτικοί και κάποιοι πιστεύουν ότι η Τζάνετ Γέλεν κατευθύνεται σε μία αύξηση επιτοκίων βραχυπρόθεσμα, ενώ άλλοι προβλέπουν ότι μπορεί να υιοθετήσει μία πιο διφορούμενη φρασεολογία.

Ο δείκτης του δολαρίου, που ακολουθεί την πορεία του έναντι καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων, υποχωρούσε 0,14% στο 94,721.

Πρόσφατες δηλώσεις άλλων αξιωματούχων της Fed για περιοριστική πολιτική έχουν αυξήσει τις προσδοκίες για μία αύξηση επιτοκίων φέτος, ωστόσο, οι αγορές δεν έχουν αποτιμήσει πλήρως κάτι τέτοιο.

«Οι αγορές ανησυχούν λίγο σχετικά με τις επικείμενες δηλώσεις της Γέλεν», δήλωσε ο Φιλίπ Ζισέλ, επικεφαλής ανάλυσης στην BNP Paribas στις Βρυξέλλες.

«Το γεγονός ότι κάποιοι ακόλουθοί της έχουν υποδηλώσει ότι ίσως ήλθε η ώρα να υπάρξει ξανά μια αύξηση επιτοκίων δεν έκανε πολλά στο να βελτιωθεί η ψυχολογία. Ίσως προσπαθήσει να συμβιβάσει τη βελτίωση της οικονομίας των ΗΠΑ με τους εξωτερικούς κινδύνους».