«Είμαι Ελλην. Ως εκ τούτου, μου είναι αδύνατον να είμαι σοβαρός. Σας ζητώ συγγνώμη». Ο Φωκίων Καπνίδης είναι τρόφιμος του ΑΑΨΟΥ (Ασυλο Ανιάτως Ψεκασθέντων Ολικής Υστερήσεως). Κατέκτησε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό για τον «Τρόφιμο της Χρονιάς» καθώς αυτοαναγορεύτηκε «Ο Νεκρός της Αμφιπόλεως» και έκτοτε επιδεικνύει ανάλογη διαγωγή. Ο Καπνίδης δίνει την καθημερινή διάλεξη που αναλαμβάνει κάθε χρόνο ο «Τρόφιμος της Χρονιάς» μπροστά σε ένα ακροατήριο που αποτελείται από τους άλλους τροφίμους, συγγενείς και φίλους, καθώς και από το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του ιδρύματος. Ο εν λόγω διακεκριμένος τρόφιμος που εμφανίστηκε πρώτα στο Θέατρο Τέχνης θα έχει –πάλι –την τιμητική του, αυτή τη φορά σε έναν ιδιαίτερο τόπο με πολυκύμαντη ιστορία.

Ο θεατρικός μονόλογος του Βασίλη Παπαβασιλείου «Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι», που παρουσιάστηκε τον περασμένο χειμώνα στη σκηνή Φρυνίχου και κέρδισε απανωτές παρατάσεις ύστερα από την προσέλευση των θεατών, σηματοδοτεί απόψε την έναρξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Πρέσπες 2016 –Μια λόγχη πολιτισμού μπηγμένη στα σύνορα», που θα διαρκέσουν έως το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας.

Το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου στη Μικρή Πρέσπα γίνεται ακόμη μια φορά ο πυρήνας των εκδηλώσεων, αλλά ο –γεωγραφικός –κύκλος του φετινού φεστιβάλ περιλαμβάνει την πόλη της Φλώρινας και τον Αγιο Παντελεήμονα της λίμνης Βεγορίτιδας στο Αμύνταιο. Ο σατιρικός μονόλογος του Βασίλη Παπαβασιλείου θα παρουσιαστεί σε αίθουσα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία της Ηρώς Σαΐα.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ. Η κεντρική συναυλία κάτω από το φως της δεύτερης αυγουστιάτικης πανσελήνου θα δοθεί με φόντο τα ερείπια της τρίκλιτης βασιλικής του Αγίου Αχιλλείου. Ο Διονύσης Σαββόπουλος και η Ελένη Βιτάλη θα ερμηνεύσουν τα τραγούδια που παρουσίασαν την περασμένη σεζόν στο Κύτταρο, επανέφεραν στον Κήπο του Μεγάρου στις αρχές καλοκαιριού και συνέχισαν μέσω της περιοδείας τους στην Ελλάδα.

Νωρίτερα το Σάββατο και ενώ ο ήλιος θα είναι ακόμα ψηλά θα εγκαινιαστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο η Δημόσια Βιβλιοθήκη Αμυνταίου (την επιμέλεια για τη δημιουργία της οποίας είχε ο διακεκριμένος σκηνογράφος και ενδυματολόγος Γιάννης Μετζικώφ), η οποία θα είναι συνδεδεμένη ψηφιακά με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων. Θα ενισχυθεί με εργογραφία των Οδυσσέα Ελύτη, Γιάννη Ρίτσου, Μανώλη Αναγνωστάκη, Νίκου Καρούζου και πίνακες των Γιάννη Τσαρούχη, Αλέκου Φασιανού, Γιώργου Λαζόγκα, Γιάννη Μετζικώφ που προσέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οργανισμού πολιτιστικών εκδηλώσεων Πρεσπών – Φλώρινας Γιώργος Λιάνης. Στη συνέχεια, στον αύλειο χώρο της βιβλιοθήκης θα παρουσιαστεί το θεατρικό δρώμενο «Οι κυρίες της λίμνης» της Σοφίας Σπυράτου, με τις Λήδα Πρωτοψάλτη, Ξανθή Γεωργίου και Χλόη Μάντζαρη.

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΕΧΡΑΚΗ. Την Κυριακή είναι προγραμματισμένη ημερίδα για το Προσφυγικό στη Φλώρινα με ομιλητές τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, τον γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Γιάννη Παντή (έχει επιφορτισθεί με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων), τους πανεπιστημιακούς Κωνσταντίνο Τσουκαλά και Ηλία Νικολακόπουλο, τον συγγραφέα Γιώργο Σκαμπαρδώνη και τον ποιητή Γιώργο Χρονά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξάλλου θα τιμήσει τον φωτορεπόρτερ Γιάννη Μπεχράκη που συγκίνησε τη διεθνή κοινή γνώμη με τις φωτογραφίες των προσφύγων στα ελληνικά νησιά (και τιμήθηκε με βραβείο Πούλιτζερ).

Το βράδυ της ίδιας ημέρας στο νέο πάρκο της πόλης, τοποθεσίες της οποίας χρησιμοποίησε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος σε ταινίες του («Το μετέωρο βήμα του πελαργού», «Μελισσοκόμος», «Τοπίο στην ομίχλη»), θα δώσουν συναυλία ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Μίλτος Πασχαλίδης. Τα νερά της Μεγάλης Πρέσπας ενώνουν και στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος συνεργασίας ΙΡΑ ΙΙ για την ανάπτυξη, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη μεταξύ Ελλάδας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ το βράδυ της Δευτέρας (29 Αυγούστου) θα δώσουν συναυλία ο Σάκης Ρουβάς και καλλιτέχνες και παραδοσιακά συγκροτήματα από τη ΠΓΔΜ και την Αλβανία στη λίμνη Βεγορίτιδα του Αμύνταιου.