Μετά το ιστορικό 101-95 στη Σαϊτάμα της Ιαπωνίας (1/9/2006) το ρεκόρ της USA Team έφτασε στο 76-0 με τελευταίο θύμα τη Σερβία, η οποία παραδόθηκε (96-66) στην ανωτερότητα των Αμερικανών στον χθεσινό τελικό του ολυμπιακού τουρνουά στο Ρίο ντε Ζανέιρο.

Από εκείνο το βράδυ στο προάστιο του Τόκιο οι διάδοχοι της Ντριμ Τιμ του 1992 καταβροχθίζουν τα χρυσά μετάλλια κυριαρχώντας διαδοχικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2008 του Πεκίνου, στο Μουντομπάσκετ 2010 της Τουρκίας, στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2012 του Λονδίνου, στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2014 της Ισπανίας και στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2016 του Ρίο έχοντας ως καθοδηγητή και στις πέντε διοργανώσεις τον σεβάσμιο προπονητή του Ντουκ, τον 69χρονο Μάικ Σιζέφσκι.

Ο επονομαζόμενος και Coach K μετρά μόνο νίκες (24-0) στα ολυμπιακά τουρνουά, ενώ το συνολικό ρεκόρ του στον πάγκο της Εθνικής ΗΠΑ είναι 88 νίκες και μόλις μια ήττα, εκείνη από την Ελλάδα, την οποία και ο ίδιος πάντα μνημονεύει!

Το σημαντικότερο συμπέρασμα είναι ότι όσες αλλαγές και αν σημειωθούν στο ρόστερ της Team USA, είναι τόσο ευρεία η δεξαμενή πρωτοκλασάτων παικτών στο ΝΒΑ, ώστε να μπορεί να διαλύσει ομάδες όπως η Σερβία με διαφορά 30 πόντων. Από το 12μελές ρόστερ που είχε παρατάξει στην Ισπανία, μόλις τέσσερις παίκτες ταξίδεψαν στο Ρίο (Τόμπσον, ΝτεΡόζαν, Ιρβινγκ, Κάζενς). Παρ’ όλα αυτά, με οκτώ νέα πρόσωπα, κάποια εκ των οποίων είχαν βέβαια παλαιότερες συμμετοχές με την Εθνική (Ντουράντ, Αντονι, Τζόρνταν, Λάουρι, Μπάτλερ, Μπαρνς, Τζορτζ, Γκριν), οι Αμερικανοί ισοπέδωσαν μια ευρωπαϊκή δύναμη με την ομοιογένεια, τη χημεία και μόλις τρία νέα πρόσωπα σε σχέση με τον τελικό της Μαδρίτης, όπου οι σταρ του ΝΒΑ είχαν πανηγυρίσει με εξίσου πειστικό τρόπο (ΗΠΑ – Σερβία 129-92, στις 14/9/2014).

Τεράστια διαφορά. Η ψαλίδα, λοιπόν, θα αργήσει να κλείσει και τελικά μόνο η Ισπανία είχε δυσκολέψει τους Αμερικανούς στο Λονδίνο (107-100) και στο Πεκίνο (118-107), μολονότι και στα δύο τουρνουά είχαν αγωνιστεί οι κορυφαίοι Κόμπι Μπράιαντ και Λεμπρόν Τζέιμς. Στο Ρίο, όπου η Team USA κατέκτησε το 15ο χρυσό μετάλλιο στην Ιστορία της, μετρώντας 16 τελικούς σε 18 ολυμπιακές συμμετοχές, πολυτιμότερος παίκτης του τελικού ήταν ο MVP του Μουντομπάσκετ 2010 Κέβιν Ντουράντ (30 π.), τον οποίο ακολούθησε σε απόδοση ο Ντεμάρκους Κάζενς (13 π., 15 ρ.), ενώ οι σταρ των Σέρβων που κατακτούν δεύτερο ασημένιο μετάλλιο μετά το 2014, Μίλος Τεόντοσιτς και Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, περιορίστηκαν σε μονοψήφιο αριθμό πόντων.

Εσπασαν καρδιές γιατο χάλκινο

Η αναμέτρηση για το χάλκινο μετάλλιο εξελίχθηκε σε φοβερή μάχη μεταξύ Ισπανίας και Αυστραλίας με την παρέα του Πάου Γκασόλ (31 π., 11 ρ.) να υποτάσσει (89-88) την εκπληκτική Αυστραλία του Πάτι Μιλς (30 π.). Το ματς κρίθηκε 5’ 4’’ πριν από τη λήξη, όταν ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ κέρδισε το φάουλ (που θα μπορούσε μεν να δοθεί, αλλά προκάλεσε τεράστιο debate) από τον Μιλς και ευστόχησε σε δύο βολές. «Νιώθω κάτι ξεχωριστό όταν παίζω για την Ισπανία. Μεγαλώνω, προφανώς. Θα έρθει η στιγμή που δεν θα μπορώ να παίξω μπάσκετ. Θα είναι δύσκολα. Το να μπορείς να παίζεις μπάσκετ είναι ένα δώρο» δήλωσε ο Πάου Γκασόλ εκδηλώνοντας την αγάπη του για την Εθνική Ισπανίας, η οποία μαζί του έχει κατακτήσει δέκα μετάλλια σε 13 διοργανώσεις!