Πριν από δύο χρόνια η πόλη της Ελευσίνας αδελφοποιήθηκε με μια μεγάλη περιοχή του Πεκίνου. Εκτοτε ακολούθησε η ανταλλαγή πολιτιστικών προϊόντων ανάμεσα στις δύο πόλεις. Την πρώτη χρονιά, το 2014, είδαμε στα Αισχύλεια την όπερα του Πεκίνου, πέρυσι μια θεατρική παράσταση από κινεζικό θίασο, ενώ φέτος σειρά έχει η Οπερα του Χαντσού που παρουσιάζει παράσταση βασισμένη στον «Βασιλιά Ληρ» του Σαίξπηρ. «Δεχτήκαμε ένα αίτημα από την κινεζική πρεσβεία να φιλοξενήσουμε την Οπερα του Χαντσού, που είναι και η ιδιαίτερη πατρίδα του πρέσβη» λέει ο Γαβριήλ Καμπάνης, υπεύθυνος του καλλιτεχνικού προγράμματος στο Φεστιβάλ. «Αυτή η όπερα είναι από τις πλέον αξιόλογες που υπάρχουν στην Κίνα. Μας έχουν καλέσει και οι Κινέζοι να πάμε εκεί με αντίστοιχα δικά μας σχήματα αλλά δεν ήταν δυνατόν να πάμε φέτος. Ωστόσο επιφυλασσόμαστε για το 2017. Υπάρχει ένα βασικό πλάνο το οποίο έχουμε συζητήσει με την πρεσβεία της Κίνας και ελπίζουμε κατά κάποιον τρόπο η Ελευσίνα να γίνει πολιτιστική πύλη της Κίνας προς την Ευρώπη. Μια αντιστοιχία δηλαδή με το λιμάνι του Πειραιά που είναι πλέον η θαλάσσια εμπορική πύλη της Κίνας προς την Ευρώπη. Αυτό βέβαια θέλει περαιτέρω συζήτηση και συγκεκριμένα βήματα που έχουμε συμφωνήσει ότι θα γίνουν εάν και εφόσον ολοκληρωνόταν η συμφωνία γύρω από το λιμάνι του Πειραιά».

ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ. Εκτός των άλλων, το Φεστιβάλ Αισχύλεια δίνει έμφαση στην εξωστρέφεια και στην υποδοχή έργων από ξένους καλλιτέχνες. Στην παράσταση «The honest advice unpleasant on the ear» με την οποία έρχεται η Οπερα του Χαντσού τη σκηνοθεσία υπογράφουν οι Huizhu Sun και Chunfang Fei. Η συγκεκριμένη όπερα έχει δημιουργήσει τη δική της παράδοση για πάνω από 50 χρόνια και έχει παρουσιάσει, εντός της Κίνας αλλά και σε διεθνείς περιοδείες (Αμερική, Γαλλία, ΗΠΑ, Νορβηγία, Καναδά, Βραζιλία, Χονγκ Κονγκ), περισσότερα από 100 έργα που περιλαμβάνει το ρεπερτόριό της. Αποτελεί αληθινό φυτώριο νέων ηθοποιών, με ερμηνευτές και εκπαιδευμένες ομάδες με μεγάλο ταλέντο. Ο θίασος έχει αγαπηθεί από κοινό όλων των ηλικιών, έχει βραβευτεί στην Κίνα και σε διεθνείς διαγωνισμούς, και έχει αποσπάσει θετικά σχόλια από τους ειδικούς της όπερας. «Θεωρώ ότι η κινεζική κουλτούρα έχει μια ιδιαιτερότητα όσον αφορά το ύψος με τις νότες, κάτι που δεν μας είναι πολύ οικείο» συνεχίζει ο Γαβριήλ Καμπάνης. «Αλλά η κινεζική τέχνη, μέσω του κινηματογράφου περισσότερο, έχει βρει κοινό στην Ελλάδα. Είμαστε ένας πλανήτης που για να μπορεί να συζητά πρέπει να συνηθίσει και σε άλλα ακούσματα, σε άλλες θεατρικές φόρμες, γιατί αυτές είναι που σε βοηθάνε μετά να καταλάβεις και την άλλη πλευρά. Ο πολιτισμός δηλαδή είναι ένα σκαλοπατάκι που είναι πολύ σημαντικό και αν το πατήσεις μπορείς να καταλάβεις πολλά από την πλευρά του συνομιλητή σου».

INFO

«The honest advice unpleasant on the ear».Την Κυριακή 28 Αυγούστου στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας (Κανελλοπούλου 1, Ελευσίνα,τηλ. 210-5565.613) στις 20.30. Εισιτήριο: 5 ευρώ.