Το Ρίο συνεχίζει να αναδεικνύει σπουδαίους πρωταγωνιστές. Αθλητικές φιγούρες που άφησαν το στίγμα τους είτε κατακτώντας μια θέση στο πόντιουμ είτε αποτελώντας πηγή έμπνευσης για χιλιάδες ανθρώπους και το όνομά τους γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Μια από αυτές τις χαρισματικές προσωπικότητες είναι και ο 55χρονος αργεντινός ιστιοπλόος Σαντιάγο Ραούλ Λάνχε, ο μεγαλύτερος σε ηλικία αθλητής στο Ρίο, ο οποίος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία Narca 17 με συνοδοιπόρο την 29χρονη Σεσίλια Καράντσα Σαρόλι.

Με τη διαφορά ότι τα αντίπαλα πληρώματα που προσπέρασε για να προβάρει το τρίτο ολυμπιακό μετάλλιο της θεσπέσιας καριέρας του (έχει και δύο χάλκινα μετάλλια στην κατηγορία Tornado που πήρε στην Αθήνα το 2004 και στο Πεκίνο το 2008) ήταν σταγόνες στον ωκεανό της σκληρής μάχης που έδωσε για να φτάσει στο Ρίο. Πριν από μερικούς μήνες ο 55χρονος (γιος του επίσης ιστιοπλόου Πολ – Χάινριχ Λάνχε, που είχε πάρει την τέταρτη θέση στο Ελσίνκι το 1952), διεγνώσθη με καρκίνο στους πνεύμονες. Σοκ! Οχι όμως και για τον ίδιο, ο οποίος συνέχισε να κάνει καθημερινά γιόγκα («σου δίνει εσωτερική αρμονία και έλεγχο», έλεγε πάντα) και υπεβλήθη σε επέμβαση για να του αφαιρεθεί τμήμα του σημαντικού οργάνου.

Ελάχιστοι περίμεναν να αντικρίσουν την ξερακιανή φιγούρα του στο Ρίο, αλλά εκείνος είχε διαφορετική άποψη συνεχίζοντας να ευγνωμονεί το λατρεμένο του άθλημα. «Ημουν πολύ τυχερός που ανακάλυψα την ασθένεια. Πιθανώς αν δεν ταξίδευα τόσο πολύ και δεν αισθανόμουν τόσο κουρασμένος, να μην το είχαμε βρει. Ολους αυτούς τους μήνες δεν σταμάτησα να είμαι θετικός. Πέντε ημέρες μετά την εγχείρηση στη Βαρκελώνη άρχισα να κάνω ποδήλατο και σε έναν μήνα βρισκόμουν ξανά στο σκάφος! Εύχομαι η ιστορία μου να δώσει δύναμη σε πολλούς ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας», δήλωσε συγκινημένος ο 55χρονος ιστιοπλόος, ο οποίος δεν μπορούσε να κρύψει την υπερηφάνειά του για ακόμη έναν λόγο.

Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, αλλά νωρίτερα είχε καταφέρει να απολαύσει τους δύο γιους του, Γιάγκο και Κλάους, που αγωνίζονταν στην κατηγορία 49er (γνωστό ως σκιφ). Μάλιστα, μόλις οι νεαροί αθλητές διαπίστωσαν ότι ο πατέρας τους, έπειτα από τόσο σκληρή περιπέτεια, σκαρφάλωσε στην κορυφή, έπεσαν στο νερό και κολύμπησαν ώς το σκάφος του για να πανηγυρίσουν!

Ο ίδιος γνωρίζει από παιχνίδια της μοίρας και έχει βρει τον τρόπο να τα κερδίζει.