Με το βλέμμα στραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα μέσα Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα είναι η κυβέρνηση. Εκεί, κεντρικό θέμα συζήτησης των ευρωπαίων αξιωματούχων θα είναι τυπικά το Brexit. Ωστόσο, όλοι αναγνωρίζουν πως στο επίκεντρο θα βρεθεί και το Προσφυγικό.

Οι απειλές της τουρκικής ηγεσίας για μη τήρηση της συμφωνίας με την ΕΕ και ο κίνδυνος η Τουρκία να ανοίξει τη στρόφιγγα εισροής προσφύγων σε ευρωπαϊκό έδαφος –με πρώτο σταθμό ως επί το πλείστον την Ελλάδα –έχουν προκαλέσει αναταράξεις στη Γηραιά Ηπειρο.

Δεν είναι τυχαίο πως τις επόμενες εβδομάδες σχεδιάζονται διαπραγματεύσεις με τούρκους επιτελείς τόσο σε κοινοτικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρμόδιος επίτροπος σε θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος θα μεταβεί στις αρχές Σεπτεμβρίου στην Αγκυρα για συνομιλίες με θέμα το Προσφυγικό.

Ανάλογες «διπλωματικές κινήσεις» –όπως τις χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας –θα γίνουν και από την ελληνική κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, τόσο ο ίδιος όσο και οι συναρμόδιοι υπουργοί θα έχουν επαφές με ομολόγους τους στην ΕΕ.

«Για να τους θέσουμε ζητήματα του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού και για να θέσουμε ζητήματα που προκύπτουν από την ύπαρξη, στη φάση του σχεδιασμού, πριν γίνει πραγματικότητα, του σχεδιαζόμενου Δουβλίνου ΙΙ» ανέφερε ο Γιάννης Μουζάλας.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σχεδιάζει και μια επίσκεψη στην Τουρκία, ώστε να έχει συζητήσεις με τον υπεύθυνο της γείτονος για το Προσφυγικό. «Για τη συνέχιση της συμφωνίας και τους όρους με τους οποίους θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις επιστροφές» σημείωσε μετά την προ ημερών συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ. Χθες εξάλλου, ο έλληνας Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ. Η επικοινωνία, που όπως ανέφεραν από το Μαξίμου έγινε με πρωτοβουλία του τούρκου πρωθυπουργού, εστιάστηκε μεταξύ άλλων και σε θέματα συνεργασίας για το Προσφυγικό.

Σύμφωνα πάντως με ανακοίνωση του Συντονιστικού Οργάνου για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης, πραγματοποιήθηκε χθες επιχείρηση για την επιστροφή στην Τουρκία έξι παράτυπων μεταναστών. Συνολικά, από την αρχή του έτους έχουν επαναπροωθηθεί στην Τουρκία περισσότεροι από 1.580 μετανάστες στη βάση διαφόρων συμφωνιών.

Ωστόσο, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου εξακολουθούν να βουλιάζουν από πρόσφυγες και μετανάστες, με τις νέες αφίξεις να ανέρχονται, μόνον χθες, σε 114 ατομα. Με περισσότερους από 10.800 πρόσφυγες και μετανάστες, τα νησιά έχουν εκπέμψει εδώ και καιρό σήμα κινδύνου για την αδυναμία διαχείρισης των ατόμων αυτών. Το γεγονός πως οι επίσημες δομές φιλοξενίας δεν επαρκούν είναι το μικρότερο πρόβλημα. Ενα βασικό ζήτημα είναι οι εντάσεις που δημιουργούνται σε καθημερινή βάση μεταξύ ατόμων διαφορετικών εθνοτήτων.

Για τον λόγο αυτό, ένα από τα άμεσα μέτρα που έχει αποφασίσει να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση στα νησιά, είναι η μεταφορά υπό κράτηση σε προαναχωρησιακά κέντρα στην Αθήνα όλων των κακοποιών στοιχείων.

«Αυτοί δηλαδή που σπάνε, καίνε, καταστρέφουν τα κοντέινερ, τσακώνονται μεταξύ τους, δημιουργούν προβλήματα στον πληθυσμό με τη συμπεριφορά τους», όπως διευκρίνισε ο Γιάννης Μουζάλας. «Αυτό θα είναι μια ανακούφιση και θα είναι επίσης και ένα μήνυμα: ότι θα πρέπει οι μετανάστες και οι πρόσφυγες να σεβαστούν τους νόμους της χώρας μας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που οι νόμοι της χώρας μας κι εμείς σεβαστήκαμε την ιδιαίτερη κατάστασή τους» πρόσθεσε.

Η ΖΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ. Ιδιαίτερη ανησυχία έχουν επίσης εκφράσει τοπικοί παράγοντες και για τη ζημιά που δημιουργεί το Προσφυγικό στον τουρισμό των νησιών, με την πτώση να είναι κατακόρυφη. Δεν είναι τυχαίο πως οι Ενώσεις Ξενοδόχων Σάμου, Λέσβου, Χίου, Κω και Λέρου αποφάσισαν να προσφέρουν έκπτωση ακόμη και 50% στις τιμές δωματίων προκειμένου να ενισχύσουν την τουριστική κίνηση.

Στο εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί στα νησιά έρχονται να προστεθούν και δηλώσεις όπως αυτές του μητροπολίτη Χίου Μάρκου. «Δεν υπάρχουν πρόσφυγες. Είναι όλοι λαθρομετανάστες» είπε από άμβωνος, πυροδοτώντας σωρεία αντιδράσεων ακόμη και από κοινοβουλευτικά στελέχη.

«Δυστυχώς, αντί να σβήνει φωτιές, ο μητροπολίτης πυροδοτεί το φιτίλι και είναι πολύ επικίνδυνο» ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρέμβαση στο θέμα του Προσφυγικού και στις ακραίες φωνές, που το συνδέουν με την τρομοκρατία έκανε χθες και η γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ. «Το φαινόμενο της ισλαμικής τρομοκρατίας ή του Ισλαμικού Κράτους δεν είναι ένα φαινόμενο που ήλθε σε εμάς μαζί με τους πρόσφυγες», τόνισε στη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης των Χριστιανοδημοκρατών.