Η Αλβανία παραμένει μία από τις κυριότερες χώρες παραγωγής ναρκωτικών στην Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση της ιταλικής αστυνομίας την οποία επικαλούνται τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης.

Ομως οι αλβανικές αρχές απορρίπτουν κάτι τέτοιο. Οπως δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της αλβανικής αστυνομίας Αλτιν Κιάτο, «Από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα έχουν καταστραφεί περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια δενδρύλλια κάνναβης και χασισόδεντρα, και αυτό αποδεικνύει ότι τώρα πια υπάρχει καλύτερος έλεγχος σε όλη την επικράτεια. Και αν τα ΜΜΕ αναφέρονται καθημερινά σε επιχειρήσεις κατά των εμπόρων ναρκωτικών και των καλλιεργειών, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν αυξηθεί οι εκτάσεις με καλλιέργειες χασισόδεντρων, αλλά η αποφασιστικότητα και η αποτελεσματικότητα των αστυνομικών αρχών».

Σύμφωνα με τον κ. Κιάτο, η αλβανική αστυνομία συνεχίζει τις επιχειρήσεις της κατά της καλλιέργειας κάνναβης σε συνεργασία με την ιταλική αστυνομία, η οποία παρακολουθεί τις προβληματικές περιοχές από αέρος.

Μόνο την Τρίτη στο Τεπελένι, στη νότια περιοχή της χώρας, καταστράφηκαν 23.000 χασισόδεντρα.

Η κάνναβη καλλιεργείται σε 363 περιοχές

Οι εκτάσεις με καλλιέργειες χασισόδεντρων φέτος αυξήθηκαν κατά 25%, όπως ανέφερε πριν από λίγες εβδομάδες η ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», επικαλούμενη έκθεσης της ιταλικής αστυνομίας.

Η τελευταία αυτή έκθεση κάνει λόγο για δραματική κατάσταση, καθώς αναφέρει ότι η κάνναβη καλλιεργείται σε 363 περιοχές της Αλβανίας.

Σύμφωνα με τα αλβανικα μέσα ενημέρωσης, οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν την Αλβανία ως έναν από τους κύριους παραγωγούς κάνναβης στην Ευρώπη.

Η έκθεση αναφέρει ότι κάθε χρόνο στην Ευρώπη τα κέρδη από τα ναρκωτικά ανέρχονται στα 24 δισεκατομμύρια ευρώ, και μεγάλο μέρος των εσόδων αυτών περνούν στα χέρια των αλβανικών εγκληματικών ομάδων.

Η αλβανική αντιπολίτευση έχει ισχυριστεί επανειλημμένα ότι το 30% των κερδών από τα ναρκωτικά που παράγονται στη χώρα πηγαίνει στους λογαριασμούς του πρωθυπουργού Εντι Ράμα, ο οποίος – σύμφωνα με κατηγορίες του αντιπροέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Εντι Πάλοκα – θα τα χρησιμοποιήσει για να εξαγοράσει τις επόμενες εκλογές, το 2016.